Начальник відділу оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Департаменту Валерій Індик довів учасникам збору вимоги основних нормативних документів з питань оборони та висвітлив основні напрями діяльності у цій сфері органів місцевого самоврядування. У своїй доповіді він акцентував увагу присутніх на тому, що питання оборонної роботи знаходяться у віддані Президента України. Ним було наголошено що в масштабах області цими питаннями опікується особисто Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов. Відповідно на рівні районних державних адміністрацій відповідальність у галузі оборонної роботи покладається на голів районних державних адміністрацій, в територіальних громадах – сільського, селищного, міського голови.

Під час виступу було окреслено основні напрями діяльності у сфері оборони органів місцевого самоврядування, зокрема заходи підготовки до  територіальної оборони та підготовки території держави до оборони, забезпеченні призову громадян на строкову військову службу, заходи щодо сприяння відбору громадян для проходження військової служби за контрактом, шефської допомоги та сприяння Державній прикордонній службі України у підтриманні відповідного режиму на кордоні.

Детально на одному з основних напрямів діяльності органів місцевого самоврядування у галузі оборонної роботи, а саме забезпеченні обліку та призову громадян на строкову військову службу зупинилися заступник начальника сектору комплектування обласного територіального центру та соціальної підтримки підполковник Генадій Житкевич та начальник відділу військового обліку цього ж центру підполковник Дмитро Кифорук. У своїх доповідях вони акцентували увагу на проблемних питаннях та окреслили завдання органів місцевого самоврядування, які необхідно вжити з метою недопущення недоліків, які мали місце під час проведення попередніх та весняного (2021 року) призову на строкову військову службу.

Також були визначені завдання, які стоять перед органами місцевої виконавчої влади та органами місцевого самоврядування у сприянні відбору громадян для проходження військової служби за контрактом.

Окремо було розглянуто такі важливі напрями оборонної роботи як територіальна оборона та підготовка території держави до оборони. Командир бригади територіальної оборони підполковник Юрій Парадюк, як бойовий офіцер та досвідчений фахівець в питаннях організації та ведення територіальної оборони, зупинився на практичних аспектах цих надважливих завдань, які мали та мають особливу актуальність через триваючу агресію Російської  Федерації проти України.

Детальне висвітлення на навчально-методичному зборі 8 липня 2021 року питань оборонної роботи з зазначеними посадовими особами без сумнівів сприятиме не тільки підвищенню професійного рівня фахівців районних державних адміністрацій та територіальних громад, які відповідальні за оборонну роботу, але й успішно підготуватись до комплексної перевірки комісією Кабінету Міністрів України, яка буде проведена найближчим часом а також вересневої перевірки Кабміном стану виконавської дисципліни.    

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38