Професійне свято – День Національної поліції  було встановлено в Україні  «ураховуючи значення та роль Національної поліції України у виконанні завдань із охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтриманні публічної безпеки і порядку…» згідно з Указом Президента України «Про День Національної поліції України» від 9 грудня 2015 року № 693/2015, та відзначалося спочатку 4 серпня — у день підписання Президентом Закону України «Про Національну поліцію».  Дата відзначенння професійних свят в Україні, як правило,  встановлюється в той день, коли було прийнято закон, що визначає основні та базові принципи діяльості відповідної державної інституції. Однак, Указом Президента України від 4 квітня 2018 року № 97 внесено зміни до Указу Президента України від 9 грудня 2015 року № 693, яким визначено, що День Національної поліції України відзначається щорічно 4 липня — на честь події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські прийняли першу присягу на Софійській площі у Києві.

Згідно з Законом України «Про Національну поліцію» Національна поліція України є центральним органом виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки. Основне призначення поліції – захист життя, здоров'я, прав і свобод громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства; для протидії злочинності, охорони громадського порядку, власності та для забезпечення громадської безпеки.

Не легкою є ратна служба правоохоронців, які забезпечують громадський спокій в Україні. Вона потребує від тих, хто присвятив своє життя служінню в її рядах, мужності, витримки та готовності до самопожертви в ім’я збереження спокою в державі та на конкретних територіях.  Служба в поліції – це щоденна війна з тими,хто не бажає жити за законами, це постійні ризики для здоров’я та життя тих, хто носить форму поліцейського. Про це свідчить той факт, що серед працівників усіх правоохоронних органів держави за часи її незалежності під час виконання службових обов’язків найбільше загинуло саме працівників поліції та колишньої  міліції.  На Вінниччині у цьому трагічному списку нараховується 26 працівників. Вічна пам’ять про них завжди залишиться в наших серцях і передусім у серцях тих, заради кого вони віддали своє життя, боронячи їх від злочинців.

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області зустріло своє професійне свято гарними здобутками.  На Вінниччині зберігається стабільна криміногенна обстановка. Протягом першого півріччя 2021 року не допущено росту тяжких злочинів, зокрема умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, зґвалтувань тощо. Усі злочини цієї категорії в області розкриті. Розкриття грабежів та розбоїв склало 90%.  Поліцією Вінниччини спільно з іншими правоохоронними органами області знешкоджено 6 організованих злочинних угруповань. В І кварталі 2021 року поліція Вінниччини за підсумками оперативно-службової діяльності посіла третє місце в Україні серед усіх областей. Такий результат став можливим завдяки тісній співпраці Головного управління Національної поліції у Вінницькій області з іншими силовими структурами, органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування та за підтримки громадськості.

Обласна державна адміністрація та її Голова Сергій БОРЗОВ вважають стан законності та правопорядку в області однією з основних складових успішного розвитку Вінниччини та всіляко підтримують поліцію. В області Департаментом з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації, як основним виконавцем, реалізується Комплексна оборонно-правоохоронна програма Вінницької області на 2021-2025 роки, в рамках якої в поточному році Головному управлінню Національної поліції у Вінницькій області з обласного бюджету вже спрямовано 1 млн.грн. В попередні роки, з метою реалізації заходів аналогічної програми, яка діяла з 2017 по 2020 рік, щорічно з обласного бюджету спрямовувалось від 2 до 4 млн.грн.  Обласна державна адміністрація і в подальшому буде підтримувати поліцію Вінниччини в її бажанні забезпечити на території області спокій та безпеку. 

 

Напередодні професійного свята хочеться від усіх мешканців Вінниччини висловити усім працівникам поліції Вінницької області слова щирої подяки за їх самовіддану працю, за те, що вони не рахуючись з особистим часом, в будні, свята та вихідні, часто ризикуючи своїм життям та здоров’ям, знаходяться на бойовому посту в негоду, спеку та холоднечу бережуть наш з вами спокій та правопорядок в державі, в наших містах та селах.

 

 Важко знайти слова подяки на які заслуговуєте не тільки Ви, але й члени Ваших родин - Ваші батьки, дружини та чоловіки, діти та онуки. Вони чекають Вас зі служби, вболівають за Вас, тішаться Вашими успіхами: підвищенням по службі, черговою посадою та званням. Нехай таких підвищень буде у Вас якомога більше, нехай чергові звання присвоюються не тільки вчасно, але й достроково. Гарної Вам службової кар’єри та здійснення усього задуманого. Нехай збуваються усі Ваші мрії, бажання та сподівання, а поряд завжди будуть найрідніші для Вас люди, друзі та колеги по службі, які завжди готові допомогти та підтримати Вас у Вашій нелегкій службі, підставити Вам свої плече.

Зі святом Вас, дорогі правоохоронці.

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38