Форум проходив в місті Києві за підтримки офісу Президента України у Київському міжнародному конгрессно- виставковому центрі «Парковий» з 11 до 13 травня.

     Форум 11 травня відкрив Президент України Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Олександрович ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

     Протягом двох днів 11 та 12 травня на форумі розглядались питання, пов’язані зі зміцненням обороноздатністю України,  станом її  Збройних Сил та заходи які вживаються з метою їх зміцнення та приведення до європейських стандартів та стандартів НАТО. За дорученням Голови обласної державної адміністрації Сергія БОРЗОВА Вінницьку область на форумі під час розгляду питань, пов’язаних з обороноздатністю держави   представляв радник Голови обласної державної адміністрації Володимир Миколайович АРТЮХ.

Третій день форуму був присвячений розгляду питань, які стосуються безпеки громадян, зокрема кібербезпеки, громадської безпеки та публічного порядку, цивільного захисту, попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, охорони державного кордону. 

      Безпекові питання розглядались за участю заступника керівника офісу Президента України  Олега ТАТАРОВА, Голови Національної поліції Ігора КЛИМЕНКА, заступника Міністра внутрішніх справ Антона ГЕРАЩЕНКА, голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Миколи ЧЕЧОТКІНА та Голови Державної прикордонної служби України Сергія ДЕЙНЕКА. До панельних дискусій долучились голови та заступники голів Комітетів Верховної ради України, заступники міністрів та іноземні партнери України.

      Вінницьку область на форумі 13 травня представляв заступник начальника відділу оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації Юрій МЕЛЬНИК.

 

 

      Учасники конференції на її початку мали можливість через пряме включення побачити відкриття Президентом України Володимиром Олександровичем ЗЕЛЕНСЬКИМ першого в Україні Центру кібербезпеки. Цей унікальний центр створено завдяки підтримці закордонних партнерів України і він є одним з найсучасніших аналогічних центрів, які створені в європейських країнах. Під час відкриття центру Президент підкреслив важливість створення такого центру для відбиття кібератак на комп’ютерні системи та мережі України, значення цього питання у забезпеченні безпеки держави та пообіцяв що дасть відповідні доручення щодо опрацювання питання щодо створення ще декількох таких центрів. «Кібербезпека – це одна з потужних загроз для України, і я … на сьогодні не знаю, що страшніше – зброя чи кібератаки», - підкреслив Зеленський.

       

        Цікавим та змістовним було обговорення питання забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху, протидії насильству в сім’ї та злочинів проти дітей та за участю дітей. Фахівці Міністерства внутрішніх справ презентували електронний ресурс звернення до поліції з повідомленнями про злочини та правопорушення MyPOL.

     Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола ЧЕЧОТКІН в окремій панельній дискусії звернув увагу учасників конференції на важливості питань попередження надзвичайних ситуацій, яскраво продемонстрував суттєвий прогрес у ресурсному забезпеченні діяльності аварійно-рятувальних служб України. Було також продемонстровано унікальний проєкт наших американських партнерів з довгострокового та короткострокового прогнозів погоди та попередження надзвичайних ситуацій, пов’язаних з природними  катаклізмами.

      Керівники та фахівці Державної прикордонної служби України поінформували учасників конференції про досягнення служби в забезпечені охорони та готовності до оборони державного кордону України.

 

       В залах бізнесового центру були виставлені сучасне обладнання та спеціальних засобів, а по усьому периметру виставкового центру спеціальні автомобілі, броньована та інша техніка яка перебуває на озброєнні у Національній поліції України, Національній гвардії України та Державній службі України з надзвичайних ситуацій. Експозиція вразила учасників форуму та закордонних партнерів України тим, що уся техніка є найсучаснішою та відповідає світовим стандартам у питаннях здатності успішно виконувати завдань забезпечення безпеки громадян та надійного захисту тих, хто призваний ці завдання виконувати.    

 

      Результати форуму «Україна30. Безпека країни» підтвердили, що  Україна сьогодні, як ніколи готова до захисту своєї незалежності, суверенітету та територіальної цілісності та здатна захисти себе від зовнішнього і внутрішнього ворога та продовжити свій впевнений поступ до інтеграції в європейський та євроатлантичний простір.