30 квітня в Україні відзначається професійне свято - День прикордонника України. Це професійне свято було встановлене  Указом Президента України №111 від 27 квітня 2018 року "Про День прикордонника України"  з метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України та з урахуванням ролі Державної прикордонної служби України у боротьбі за незалежність України.

З того часу, як на нашій планеті стали виникати ті чи інші держави, з’явилась гостра необхідність у захисті та охороні їх кордонів і територій. Жодній з держав ще ніколи не вдавалося зберегти свою ідентичність, не приділяючи особливої уваги цілісності тієї лінії, яка, нехай і умовно, але відокремлює одне соціальне суспільство від іншого - кордону. Як відомо, однією з ознак держави є територія, яка має бути чітко означеною та захищеною. Захист території держави покладений на Державну прикордонну службу.  

 Прикордонник - один з перших, хто стоїть на шляху до збереження спокою, благополуччя та цілісності нашої держави. Подвигам і самовідданості охоронців кордону присвячено сотні  мистецьких творів. А хто з юнаків не мріяв стати прикордонником? Про героїзм і кмітливість прикордонників  у народі ходять справжні легенди. У цих легендах є  вагома частка правди, яка просто взята з життя, буднів прикордонників, історії цієї непростої ратної служби в ім’я спокою батьківщини.

Вінниччина поправу пишається своїми прикордонниками. Керівництво держави та Вінницької області, мешканці нашого квітучого подільського краю знають, що їх працю та спокій надійно оберігають прикордонники Могилів-Подільського прикордонного загону імені героя України старшого лейтенанта Вячеслава СЕМЕНОВА.

Могилів – Подільський прикордонний загін охороняє ділянку загальною протяжністю 190,703 м  державного кордону в межах Могилів – Подільського та Тульчинського районів Вінницької області. 141,200 м – по річці Дністер з республікою Молдова; 49,503 м – на Центральній ділянці українсько – молдовського кордону.

Охорону кордону здійснюють 4 відділи прикордонної служби: «Могилів - Подільський», «Ямпіль», «Болган», відділ типу «С» та прикордонна комендатура швидкого реагування.

З нагоди професійного свята Дня прикордонника в прикордонному загоні відбулись урочистості, в яких взяв участь Голова обласної державної адміністрації Сергій БОРЗОВ та директор Департаменту оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації Сергій ВОВЧЕНКО.

У своєму вітальному слові Голова обласної державної адміністрації подякував прикордонникам за їх ратну працю та готовність на самопожертву в ім’я збереження спокою у державі. 15 кращих прикордонників були нагороджені Почесними грамотами Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради, які вручив нагородженим Голова обласної державної адміністрації.

Учасники урочистостей поклали квіти до Меморіалу пам’яті прикордонників, які загинули при виконанні службового обов’язку та вшанували пам'ять про них хвилиною мовчання.  

Сім прикордонників прикордонного загону не повернулись з виконання службових завдань та навіки занесені у його списки. Усі вони полягли на полі бою під час проведення Операції об’єднаних сил (антитерористичної операції) на сході України.  Героїчно загинув на полі бою старший лейтенант Вячеслав СЕМЕНОВ, який не залишив блокпоста  на якому ніс службу та забезпечив прикриття від вогню ворога, що наступав, відстрілюючись до останнього патрона. Куля ворога обірвала його молоде життя.  Прикордонний загін носить героя. Подвиг прикордонників, які віддали своє життя за суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України буде жити у віках.   

 Обласна державна адміністрація дякує прикордонникам за їх ратну службу від усіх мешканців Вінниччини. Ми вдячні Вам за те, що Ви в нас є, що Ви надійно стоїте на захисті кордонів нашої держави та бороните її від ворогів.

Дорогі наші прикордонники, наші охоронці миру та спокою!

 Вітаючи Вас з Вашим професійним святом бажаємо Вам, Вашим рідним та близьким здоров’я та мирного неба, спокою та благополуччя. Нехай кордон завжди буде на замку, а лихі люди та вороги, що трапляється на Вашому життєвому шляху та на кордоні зникають, як роса на сонці.       

Будьте здорові, будьте щасливі. Бережіть своїх рідних, себе та Україну.

      Слава прикордонникам! Слава Україні!