Обласна державна адміністрація провела роботу щодо забезпечення координації діяльності виконавчих органів державної виконавчої влади Вінниччини, прикордонників та митників щодо сприяння успішному проведенню в Україні робіт з пошуку нових родових нафти та газу.

Наприкінці березня цього року до Прем’єр-міністра України Дениса ШМИГАЛЯ з листом щодо сприяння у проведенні досліджень з пошуку та видобутку нафти та газу в Україні, в тому числі і у Вінницькій області звернувся Президент Національної академії наук України Анатолій ЗАГОРОДНЮК.

У своєму зверненні до Прем’єр-міністра України Національна Академія Наук повідомила, що за підтримки Уряду України у 1999-2020 роках силами геофізичних організацій НАН України та ДГП «Укгеофізика» разом з фахівцями Європи (Нідерланди, Данія, Німеччина, Фінляндія,Угорщина, Австрія, Польща) та США було проведено унікальні дослідження глибинної будови Донбасу, Криму, шельфу Азовського і Чорного морів та Карпат з використанням сучасних цифрових сейсмічних станцій. У результаті отримано принципово нові дані, які було високо оцінено світовою спільнотою. У продовженні цих досліджень в рамках наукового проєкту «Геофізичні дослідження літосфери зони зчленування Східно-Європейської та Західно-Європейської платформ України у зв’язку з перспективами нафтогазоносності (TESZ)” у вивченні глибинної будови північного та цетрального регіонів України – основних районів пошуків та видобутку нафти і газу, планують взяти участь університети та наукові організації західних країн, які виконують частину загальної роботи за власні кошти. У нашої держави з’являється реальний шанс стати енергетично незалежною від Росії.     

На виконання резолюції Прем’єр-міністра України Головою обласної державної адміністрації Сергієм Борзовим були поставлені відповідні завдання виконавцям, а саме керівникам структурних підрозділів обласної державної адміністрації та територіальних підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у Вінницькій області, які мають пряме або опосередковане відношення до питань вивчення глибинної будови землі, пошуку і видобутку нафти і газу та можуть сприяти у їх вирішенні.

За результатами опрацювання листа Національної Академії Наук України та доручення Премєр-Міністра України Дениса ШМИГАЛЯ  Департаментом оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації провів роботу щодо забезпечення координації діяльності виконавчих органів державної виконавчої влади Вінниччини, прикордонників та митників щодо сприяння успішному проведенню в Україні робіт з пошуку нових родових нафти та газу.

Могилів-Подільський прикордонний загін, Подільська митниця, Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області  та Управління праці у Вінницькій області висловили свою готовність надати всіляку підтримку та допомогу у реалізації цього унікального проєкту, який сприятиме подальшому успішному рухові України до Європейської спільноти та її інтегрування у Євроатлантичні структури та НАТО.  Про це обласна державна адміністрація поінформувала Національну Академію Наук України у своєму листі.

 

Україна є та буде незалежною державою, в тому числі енергетично.

 

        Слава Україні !