І. Надзвичайні ситуації та події                

       В лютому 2021 року в області згідно Державного Класифікатора надзвичайних ситуацій не зареєстровано. За аналогічний період минулого року зареєстрована 1 надзвичайна ситуація природного характеру,  об’єктового рівня (підтверджено захворювання на африканську чуму свиней).

            Мали місце некласифіковані надзвичайні  події:

вводились карантинні заходи для запобігання занесення та поширення на території Вінницької області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19;ускладнення погодних умов (шквалисте посилення вітру, ожеледиця, сильні опади) внаслідок чого:

  • порушувалось енергопостачання населених пунктів;
  • порушувалось сполучення на дорогах області;
  • мали місце випадки переохолодження організму;
  • частково зруйновано приватний будинок внаслідок підмивання грунтовими водами;

порушення правил техніки безпеки в побуті (термічні опіки, падіння з висоти, травмування інструментами);

випадки медико-біологічного характеру (харчові отруєння, отруєння грибами  та сурогатами алкоголю);

необережне поводження з небезпечними хімічними речовинами (отруєння засобами побутової хімії та медикаментами);

отруєння чадним газом та продуктами горіння;

виробничий травматизм;

травмування потягом;

вибух природного газу в приватній будівлі;

травмування твариною;

випадки отримання повідомлень про встановлення вибухових пристроїв.

 ІІ. Щодо погодних умов на території області в лютому

         Протягом місяця відбувалися часті коливання температури. По області пройшли невеликі, помірні місцями значні опади у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу, відмічались тумани, слабка ожеледь в окремі дні відбувалося посилення вітру.  Спостерігались НМЯ: значний сніг, посилення вітру, тумани.

            Середня  по області температура повітря в лютому  склала 3,5˚ морозу, що на 0,5˚ вище від норми (мінімальний показник - 23о морозу, максимальний - 17о тепла).

Коротка гідрологічна обстановка

         Водність річок в перед паводковий період була нижчою та біля норми.  Відлига   в третій декаді  лютого призвела до значної втрати снігозапасу та послаблення, руйнування льодових явищ на річках (станом на 28 лютого льодові явища спостерігаються у вигляді заберегів та ополонок).  На початку третьої  декади  лютого почався поступовий ріст рівнів води.

         Максимальні рівні води на річках Вінницької області в басейні Південного Бугу та Дністра спостерігались в період 25-28 лютого.

         Максимальна товщина льоду  становила:

- в басейні Південного Бугу 5-14 см;

- в басейні Дністра 2-8 см.

         Температура води в річках області коливалась в  середньому в межах 0,1 - +4,70С в залежності від температури повітря та місця розташування гідрологічного поста. Мінімальна температура води  була в межах 0 - 0,40С , максимальна  +1,0 - +4,70С.

 Кліматична характеристика березня (за багаторічними даними).

         В березні на території області середня температура повітря дорівнює 1,7-4,0º  тепла. За багаторічними даними в кінці березня відмічається перехід  середньої  добової температури  через +5˚. Абсолютний мінімум температури повітря в березні становить 19-21º морозу (2005р, 2018р.).  Абсолютний максимум температури повітря 20-24º тепла (1994р, 2004р).

            Середня місячна кількість опадів становить 32-36 мм.  

 Прогноз погоди  по  Вінницькій   області  на  березень 2021 року

          Середньомісячна   температура   повітря   очікується 2,1-4,1° тепла,   що на  1˚ вище норми.    Місячна кількість  опадів передбачається 20-35 мм, що становить 60-100 % норми.