18 лютого відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту області на 2021 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 19 січня 2021 року №38, в онлайн-режимі проведено навчально-методичний збір щодо підсумків роботи з підготовки цивільного захисту  області  у 2020 році та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2021 рік.

До участі в зборі залучалися:

- заступники голів районних державних адміністрацій, які здійснюють координацію завдань з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами;

- начальники структурних підрозділів з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами районних державних адміністрацій;

- відповідальні особи з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами об’єднаної територіальної громади;

- керівники та представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту.

 

 

При проведенні навчально-методичного збору розглядалися питання:

  1. Здійснення заходів у сфері цивільного захисту області у 2020 році та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2021 рік.
  2. Особливості планування діяльності органів управління районної ланки та ланки територіальної громади обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у 2021 році із врахуванням адміністративно-територіальної реформи.
  3. Встановлення взаємодії між структурними підрозділами з питань цивільного захисту районних державних адміністрацій та міст обласного значення із структурними підрозділами ОТГ, з метою пошуку нової організаційної взаємодії служб цивільного захисту.
  4. Особливості здійснення заходів цивільного захисту в умовах адміністративно-територіальної реформи. Організація діяльності місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та планування їх роботи на 2021 рік.
  5. Стан проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту області у 2020 році. Організація заходів з укриття населення в умовах адміністративно-територіальної реформи.
  6. Особливості планування заходів евакуації в мирний час та особливий період із врахуванням адміністративно-територіальної реформи.
  7. Особливості здійснення оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій, у тому числі в доступній для осіб з вадами зору та слуху формі. Розробка схеми та плану оповіщення і зв’язку.
  8. Проблемні питання призову громадян Вінниччини на строкову військову службу у 2021 році.
  9. Надання шефської допомоги Збройним Силам України, Національної гвардії України і Держприкордонслужби.

У 2020 році відповідно до плану основних заходів цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної систем цивільного захисту на 2020 рік, в області проведені заходи щодо навчання органів управління та населення з питань цивільного захисту.

Практична підготовка керівного складу органів управління цивільного захисту здійснювалась під час організації та проведення командно-штабних навчань і тренувань з органами управління і силами територіальної підсистеми та її ланками.

Відповідно «Класифікатора надзвичайних ситуацій» в області зареєстровано 6 надзвичайних ситуації, за рівнями: державного – 1; місцевого – 3; об’єктового – 2;
за характером:  природного – 6.

В усіх ситуаціях складові ланки Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту діяли оперативно, чітко та результативно.

Відповідно до плану основних заходів цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної систем цивільного захисту на 2020 рік з дотриманням обмежувально-карантинних заходів в області проведено:

- три штабних тренування органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на теми: дії в умовах паводку, пропуску льодоходу і повені та дії в складних умовах осінньо-зимового періоду та щодо переведення обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту з режиму функціонування в мирний час на режим функціонування в особливий період;

- штабне тренування органів управління цивільного захисту Тростянецького району за темою: „Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту  району при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспоруді Ладижинської ТЕС”;

- квартальні та річну технічні перевірки працездатності внутрішньообласної системи централізованого оповіщення області з міського та позаміського запасних пунктів управління. За результатами перевірки  система оповіщення готова до виконання завдань за призначенням.

В кращу сторону відмічаємо діяльність протягом минулого року з питань цивільного захисту структурних підрозділів з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Барського, Бершадського, Гайсинського, Іллінецького, Жмеринського, Крижопільського, Липовецького, Могилів-Подільського, Мурованокуриловецького, Тульчинського, Тростянецького, Погребищенського, Чечельницького, Шаргородського, Хмільницького та Ямпільського районів.

Протягом минулого року проводилася значна робота щодо організації заходів цивільного захисту населення в об’єднаних територіальних громадах.

 Ефективно працювали комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Пріоритетом в їх роботі було попередження та ефективне реагування на надзвичайні ситуації.

В кращий бік відмічається робота районних комісій з питань ТЕБ та НС в Бершадському, Гайсинському, Крижопільському, Могилів-Подільському, Тульчинському, Ямпільському районах.

У 2020 році було проведено 76 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (з них позачергових - 71, чергових - 5), на яких було розглянуто 162 питання.

Районними та міськими ланками Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за рахунок коштів місцевих бюджетів проводяться заходи щодо модернізації, удосконалення системи оповіщення.

Протягом 2020 року в області продовжувалася робота  з проведення технічної інвентаризації захисних споруд.

За результатами інвентаризації захисних споруд цивільного захисту у поточному році Вінницька область визначена в п’ятірці найкращих.

В області протягом 2020 року проінвентаризовано 6 захисних споруди цивільного захисту (83%).

Було доведено особливості планування заходів евакуації в мирний час та особливий період, порядок обліку формувань цивільного захисту в умовах адміністративно-територіальної реформи .

 Робота всіх ланок обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту відповідала завданням і ситуаціям року та була спрямована на розвиток і зміцнення системи.

Основні заходи  цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на 2021 рік:

  1. Підготовка до комплексної перевірки органів управління та сил цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Вінницької області, представниками Кабінету Міністрів України (липень) щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту і діяльності аварійно-рятувальних служб.
  2. Утворення ланок територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту: районних ланок та ланок територіальних громад.
  3. Утворення (уточнення складу) сил цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту (її ланки) (комунальних аварійно-рятувальних служб, територіальних формувань цивільного захисту, територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту).
  4. Проведення:

- командно-штабних навчань з органами управління та силами цивільного захисту ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на тему: «Переведення цивільного захисту району з режиму функціонування в мирний час на режим функціонування в особливий період. Захист населення і території району (міста) від надзвичайних ситуацій  техногенного та природного  характеру» (Могилів-Подільського району, Могилів-Подільської територіальної громади, Тульчинського району, Тульчинської територіальної громади);

- штабних тренування органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на теми: дії в умовах паводку, пропуску льодоходу і повені та дії в складних умовах осінньо-зимового періоду та щодо переведення обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту з режиму функціонування в мирний час на режим функціонування в особливий період;

- штабних тренувань органів управління цивільного захисту районів та територіальних громад, що потрапляють в зону затоплення, за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспоруді Ладижинської ТЕС»;

- штабних тренувань органів управління цивільного захисту районів та територіальних громад, що потрапляють в зону затоплення, за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту  громади та району при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспорудах Новодністровського каскаду ГЕС»;

- штабних тренувань органів управління цивільного захисту районів та територіальних громад, що потрапляють в зону ураження, за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади з організації евакуації населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на арсеналі зберігання ракет та боєприпасів  Міністерства оборони України»;

- технічних перевірок працездатності внутрішньообласної системи централізованого оповіщення області з міського та позаміського запасних пунктів управління (квартальних та річну);

- заходів щодо реконструкції обласної автоматизованої системи централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій.