Відповідно до плану основних заходів цивільного захисту області на 2019 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2019 року №40, 3 липня в Департаменті цивільного захисту проведений навчально-методичний збір щодо підсумків роботи з підготовки цивільного захисту у І півріччі та визначення завдань на ІІ півріччя 2019 року.

 

          До участі в зборі залучалися:

  1. Начальники структурних підрозділів (фахівці) з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міст і районів, об’єднаних територіальних громад.
  2. Керівний склад та фахівці Департаменту цивільного захисту  облдержадміністрації.
  3. Представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту.

         

При проведенні навчально-методичного збору розглядалися питання:

  1. Підсумки роботи з підготовки цивільного захисту області за І півріччя 2019 року.
  2. Особливості роботи органів управління районної (міської) ланки обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у ІІ півріччі 2019 року.
  3. Питання діяльності системи оповіщення органів управління ЦЗ і населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій за підсумками проведення квартальної перевірки. Здійснення заходів щодо інвентаризації системи оповіщення по кожному району та місту обласного значення.
  4. Підсумки технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту за І півріччя. Виконання комплексу заходів щодо відновлення функціонування за призначенням захисних споруд цивільного захисту.
  5. Про впорядкування порядку подання повідомлень про надзвичайні ситуації районами, містами та ОТГ. Алгоритм класифікації надзвичайних ситуацій, віднесення надзвичайної події до надзвичайної ситуацій. Оцінка матеріальних збитків від надзвичайних ситуацій.
  6. Особливості планування заходів евакуації в мирний час та в особливий період.
  7. Аналіз стану хімічного та радіаційного захисту в області.

 

        Під час навчально-методичного збору висвітлено:

- аналіз роботи  органів управління районної (міської) ланки та ланки ОТГ обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту  у сфері цивільного захисту за І півріччя та основні напрямки діяльності на ІІ півріччя 2019 року;

- моніторинг ходу ліквідації наслідків ускладнення погодних умов на території області в період з травня по липень 2019 року, якість та повнота надання підтверджуючих документів наслідків та про стан проведеної роботи РДА, МВК, ОТГ;

- обмін досвідом з проведення штабних тренувань та командно-штабних навчань з питань цивільного захисту, заслухано керівників структурних підрозділів з питань цивільного захисту Барського та Шаргородського району;

- особливості організації оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами.

 

        Фахівцями Департаменту цивільного захисту організовано демонстрацію презентації щодо модернізації системи оповіщення з висвітленням методичних та практичних матеріалів для обміну передовим досвідом.

        По завершенню були підведення підсумки збору та наданні практичні рекомендації; фахівцями Департаменту роздані методичні матеріали, які допоможуть у подальшій роботі керівникам структурних підрозділів з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами  міст і районів, об’єднаних територіальних громад.