Про поточну ситуацію із захворюваності на коронавірус в області поінформувала директор Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України Валентина Зайцева. За її інформацією, впродовж минулої доби було досліджено 640 зразків.
Коронавірус вперше виявлено у 132 осіб: Вінниця – 81, Тиврівський – 9, Калинівський – 8, Вінницький – 7, Козятинський – 6, Літинський – 5, м. Ладижин – 2, Погребищенський – 2, Тростянецький – 2, Хмільницький – 2, Жмеринський – 2, Барський – 1, Гайсинський – 1, Липовецький – 1, Мурованокуриловецький – 1, Теплицький – 1, Тульчинський – 1.
Одужали 3998 осіб, в тому числі 315 дітей та 597 медпрацівники. На даний час хворіє 2081 особа, з них – 91 дитина та 160 медичних працівників.
Всього в області зареєстровано 116 летальних випадків. За останню добу не зареєстровано жодного летального випадку.
Валентина Зайцева повідомила, що у лабораторіях обласного лабораторного центру методом полімеразної ланцюгової реакції досліджено 81289 зразків. У результаті досліджень в 6195 випадках виявлений коронавірус.
Крім інших рекомендацій, Валентина Зайцева звернула увагу учасників онлайн-наради на необхідності дотримання усіх санітарно протиепідемічних заходів у дошкільних закладах, та закладах середньої та вищої освіти. На жаль, на місцях недостатнім є контроль з боку органів місцевого самоврядування за їх дотриманням.
За інформацією Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА, у дев’ятнадцяти опорних лікарнях області, станом на 30 вересня, на стаціонарі із підтвердженим COVID-19 перебуває 322 особи (усі дорослі). Перебувають в лікарнях з підозрою 346 осіб – 339 дорослих та 7 дітей. За останню добу захворіли 4 медичних працівники.
Як повідомила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоровְ’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко, лідирують по захворюваності м. Вінниця та Вінницький район. Серед районів області – Тростянецький, Тиврівський, Калинівський, Хмільницький, Козятинський, Могилівподільський, Жмеринський, Томашпільський, де показник більший ніж 300 на 100 тис. населення.
– За минулу добу на Вінниччині зафіксований антирекорд – 132 нових виявлених методом ПЛР випадків хворих пацієнтів. Наразі найбільше хворих у м. Вінниці, м. Козятині, у Хмільницькому, Вінницькому, Немирівському районах. У Літинському районі захворюваність зросла за останній тиждень. Тиврівський район тримається «у лідерах» вже декілька тижнів. А також Калинівський та Могилівподільський.
Щодо летальних випадків Тетяна Бондаренко прокоментувала так:
– На жаль, ми втрачаємо пацієнтів, що мають супутню патологію, але серед них пацієнти не тільки 70-80-90-річного віку. Вмирають 50-річні, і навіть молодші. Серед найпоширеніших патологій – наявність цукрового діабету, захворюваність на пневмонії.
Аналізуючи стрімке збільшення захворюваності на пневмонії, Тетяна Бондаренко відзначила, що у порівнянні з іншими областями в Україні, Вінниччина має один із найвищих показників захворюваності на пневмонії:
– При цьому досить поширеним у нашому регіоні відзначається гіпердіагностика, дуже часто без направлення лікаря, до приватних центрів на комп’ютерну томографію легень. І трактовка лікарів приватних СКТ у постановці діагнозу «ковідна пневмонія» без усяких підстав, коли клініцисти при цьому не погоджуються – а у пацієнта наявні мінімальні респіраторні прояви. Лікар-рентгенолог, лікар-діагност КТ не мають права виставляти причину пневмонії. Він має право тільки зробити опис. Тому департамент охорони здоров’я планує зібрати усіх власників приватних діагностичних клінік, щоб чітко узгодити всі питання роботи, та дати експертну оцінку таких описань КТ-діагностики. Крім того, плануємо залучити лікарів-діагностів приватних центрів до семінарів з тим, щоб узгодити всі відповідні вимоги у роботі лікаря, згідно з діючими протоколами на усі описання. Тому що розуміємо, коли людина бачить діагноз «ковід-пневмонія», то одразу ж піддається паніці. І досить часто безпідставно. Звідси – звернення на швидку, одразу вживання антибіотиків, а це по факту погіршує якість надання медичної допомоги, погіршує роботу швидкої, роботу приймальних відділень та стаціонарів лікарень області.
Не може не тривожити ситуація у районах області. Якщо порівняти з минулим тижнем, підкреслила посадовець, у «лідерах по захворюваності» було шість районів області, на сьогодні – їх уже 12.
Всі розслабилися, ігнорують масковий режим, повернулися із відпусток у серпні-вересні. Отож, багато контактів, недотримання санітарно-епідемічних вимог, і захворюваність зросла…