1 квітня 2024 року Володимир БУНЯК – директор Департаменту гуманітарної політики Вінницької облдержадміністрації та Ярослав ЯКУБОВСЬКИЙ – заступник директора департаменту – начальник управління організаційного забезпечення та аналітичного супроводу Департаменту гуманітарної політики Вінницької облдержадміністрації взяли участь у нараді за участі Міністра освіти і науки України Оксена ЛІСОВОГО, Віцепрем’єр – міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України – Міністра цифрової трансформації України Михайла ФЕДОРОВА, Віцепрем’єр –міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра КУБРАКОВА.

   Під час презентації «Шкільні укриття: нові правила розподілення коштів» Міністерство освіти і науки України спільно з партнерами представило нові правила розподілу субвенції на облаштування безпечного освітнього середовища в закладах освіти. 

    Повернути дітям доступ до очної освіти — один з ключових фокусів МОН, адже від цього великою мірою залежить якість освіти й можливості соціалізації учнів. Наявність укриттів у школах — головна умова для повернення дітей у школи. Віцепрем'єр з питань інновацій, розвитку освіти, науки і технологій Михайло Федоров розповів про data-driven (керований даними) підхід у створенні освітніх політик, а також анонсував комплексну політику «Школа офлайн» щодо повернення очного навчання в школи.

    «Плануємо до кінця 2024 року створити безпечні умови для очного навчання для 300 тисяч учнів, там де дозволятиме безпекова ситуація. У роботі над проєктом ми проаналізували масиви даних за допомогою технології Palantir, щоб оцінити безпекову ситуацію в регіонах, визначити пріоритетні території, де можна повернутися до безпечного очного навчання. Адже якісні дані — основа ухвалення ефективних управлінських рішень. Продовжуємо впроваджувати Palantir в освіті. Зокрема, для аналізу даних про успіхи дітей у навчанні та кореляції з безпековою ситуацією», — зазначив Михайло ФЕДОРОВ.

  Сьогодні маємо громади, де учні навчаються дистанційно, але за умови наявності укриття зможуть повернутися до очного навчання, якщо дозволятиме безпекова ситуація. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий окреслив ключові кроки повернення дітей до очного навчання.

   «Питання повернення дітей до очного навчання є надзвичайно важливим. Адже пандемія ковіду завдала значних освітніх втрат українській освіті, а повномасштабне вторгнення посилює цю тенденцію. За результатами міжнародного дослідження PISA українські школярі відстають на 1,5 року від необхідного рівня. Наше завдання — відновити доступ до якісної освіти, щоб не поглиблювати освітні втрати. А також спільно подбати про безпеку наших дітей. Маємо вже напрацьовані політики, які сприятимуть поверненню до очного навчання», — наголосив Оксен ЛІСОВИЙ. 

   Цьогоріч державна субвенція на будівництво і ремонт укриттів становить 2,5 мільярда гривень. Раніше кошти надходили в області, а ті визначали заклади освіти, де потрібно будувати укриття. Тепер розподіл субвенції відбуватиметься через новий інструмент — з використанням бальної системи через платформу DREAM.

   Громади самостійно подаватимуть проєкти, щоб отримати державне фінансування на укриття. Серед головних вимог:

  • наявність проєктно-кошторисної документації на будівництво абокапітальний ремонт укриття; 
  • у закладі освіти має навчатися не менше ніж 200 дітей;
  • проєкт має бути завершений до кінця 2024 року;
  • підтверджене співфінансування від громади не менше ніж 10% від загальної вартості проєкту. 

    Інтеграція платформи DREAM до цьогорічної субвенції є важливим інструментом для прозорого фінансування закладів освіти у громадах.