29 березня 2024 року заступник начальника відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти управління освіти та науки  Департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації Лариса СТРАШЕВСЬКА взяла участь у інформаційно-практичному семінарі, щодо мандату “Діти й збройні конфлікти” проведеного Міністерством освіти й науки України.
    На порядку денному було розглянуто важливе питання – для чого та як правильно подавати інформацію про руйнування та пошкодження закладів освіти.
   Під патронатом Радниці - Уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, національного фокал-пойнта з питань дітей та збройних конфліктів триває серія навчальних заходів, покликаних не лише поінформувати про тематичний порядок денний Радбезу ООН “Діти та збройні конфлікти”,  але й скоординувати роботу відповідних державних структур в рамках даного механізму.
У рамках діяльності в Україні мандату «Діти та збройні конфлікти» представники освітніх управлінь з усіх регіонів України зібралися на семінар дізнатися щодо власне мандату, 6 серйозних порушень проти дітей у збройних конфліктах та моніторингу і звітності про них. А також – обговорили зміни до національної імплементації Декларації безпеки шкіл в Україні.
    Під час вступного слова заступниця міністра освіти й науки Євгенія Смірнова наголосила: “Ті цифри, про які ми з вами говоримо — це не просто арифметика, а зламані життя українських дітей, яких рашисти позбавляють права на освіту. Для чого вони збираються і кому подаються – важливо знати. Кожен пошкоджений заклад освіти, кожен травмований працівник освіти – це важливі докази скоєних злочинів проти українських дітей. На основі зібраних даних від України прийматимуться рішення на найвищому рівні ООН”.
   Радниця-Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук підкреслює: «Сьогодні тут — ми творимо історію. Ми впроваджуємо спільні з ООН заходи та здійснюємо кроки для захисту наших дітей. І я впевнена, що інші держави у майбутньому консультуватимуться саме у нас, аби, не лише набути досвіду щодо роботи в рамках мандату CAAC, але й практично реалізувати його в своїх країнах для того, щоб убезпечити своїх дітей».
   «Діти та збройні конфлікти» є одним з кількох тематичних пунктів порядку денного Ради Безпеки ООН. Це механізм, який фіксує повну картину поширеності грубих порушень прав дітей в умовах збройних конфліктів, тому є важливим джерелом інформації про конкретні злочини для Міжнародного суду ООН, Міжнародного кримінального суду тощо.
   Під час презентації роботи мандату, менеджерка із захисту дітей у надзвичайних ситуаціях ЮНІСЕФ в Україні Кейтлін Браш підкреслила, що «Україна — єдина держава, яка так вмотивано шукає нові способи й механізми для захисту дітей. Кожен присутній повинен вийти з сьогоднішнього семінару із чітким розумінням, як працює мандат та яка його роль у моніторингу й звітності щодо порушень проти дітей».