Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

  08 березня проведено урочисту церемонію нагородження переможців дитячого фестивалю-конкурсу візуального мистецтва «Шевченкова весна» та відкрито виставку робіт дитячої творчості.

  09 березня відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятного знаку «Небесній Сотні та загиблим героям російсько-української війни» та пам’ятника Т. Г. Шевченка з нагоди  210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря.  

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  04 березня відбувся вечір пам’яті «Пісня буде поміж нас…» до 75-річчя від дня народження Володимира Михайловича Івасюка, українського композитора, поета, Героя України.

  06 березня проведено круглий стіл «Валентин Отамановський – український історик, бібліограф, краєзнавець, громадський і політичний діяч» до 60-ї річниці вшанування пам’яті.

  07 березня відбулося літературно-мистецьке свято «Відомий і незнаний Кобзар» з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження неперевершеного світоча української культури, геніального поета, художника, мислителя – Тараса Григоровича Шевченка в межах Шевченківських читань «Ми – з Кобзаревого роду».

  Поряд з цим, з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження Т. Г. Шевченка впродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи: «Ми – з Кобзаревого роду» в межах Шевченківських читань, книжково-ілюстративні виставки «Вічними шляхами Кобзаря», «Велика особистість великого народу: Тарас Шевченко», книжкова виставка-ювілей «Тарас Шевченко у творчості вінницьких письменників», «Шевченківська листівка як пам’ятка історії та культури 1890-1940», виставка-портрет «Бібліографічна Шевченкіана».

  Для користувачів бібліотеки організовано: майстер-клас з аплікації «Весняні квіти» для дітей ВПО, «Графіка» для учнів 9-х класів, психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулися із залежностями», зустріч з психологом, арт-терапевтом, головою групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською та фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, проведено клуб з особистісного розвитку «Відродження», засідання клубу «Зустріч», розмовний клуб «Українське слово», клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», відбулися гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви».

  На вебсайті закладу представлено віртуальну виставку «Тарас Шевченко – геній і пророк українського народу».

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  До 210-річчя від дня народження Великого Кобзаря у бібліотеці відбулися заходи: театралізоване свято «Думи мої, думи… для учнів ліцею №7, літературно-мистецький круїз «Бронзовий родовід генія» для семикласників ліцею № 30, пізнавально-розважальна вікторина «Невідомий відомий Кобзар» для учнів 4-б класу ліцею №7,  літературний колаж «Тарасові шляхи» для третьокласників ліцею №7, поетичний мікрофон «Ми бачим те, про що писав Кобзар» для студентів КНУБА, літературний колаж «Іду з дитинства до Тараса» для третьокласників ліцею № 7.

  До Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир проведено виставку-знайомство «Жіночі обличчя в літературі».

  Впродовж тижня відбулися майстер-клас «Творчі долоньки» для вихованців Прибузької спеціальної школи-інтернату, інтелектуально-розважальна гра «Я люблю Україну» для семикласників ліцею № 7, онлайн-презентація «Володимир Івасюк: від замовчування до визнання» до 75-річчя від дня народження українського композитора.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Тарасові шляхи Вінниччини», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Візії українського раю».

  Впродовж тижня проведено 5 безкоштовних інтерактивних і тематичних екскурсій, майстер-класи у рамках реалізації проєкту «Знайди себе», організованого Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом за сприяння Вінницької обласної Ради.

 06 березня взято участь у засіданні «круглого столу» «Валентин Отамановський – український історик, бібліограф, краєзнавець, громадський і політичний діяч».

  07 березня відбулося відкриття виставки «Літописець Вінниці» до 60-річчя від дня смерті видатного історика, бібліографа, краєзнавця, громадського і політичного діяча Валентина Отамановського.

 08 березня працівниками відокремленого підрозділу «Музей Великого Українця Михайла Грушевського» спільно з КЗ «Сестринівська гімназія ім. М. Грушевського Козятинської міської ради» проведено захід до 210 річниці від дня народження Т. Г. Шевченка «Вінок Кобзареві».

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулася інтерактивна екскурсія для наймолодших «Мамонт Вінні та його друзі: подорож у далеке минуле» та майстер-клас від Михайла Діденка «Глиняні іграшки. Свищики».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

Вінницький обласний художній музей

  07 березня відкрито виставку та проведено церемонію нагородження переможців ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» на вшанування 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

  08 березня відбулось відкриття виставки та церемонія нагородження переможців Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячої візуальної творчості «Шевченкова весна».

  Впродовж тижня відбулось тематичне заняття «Азбука образотворення»  з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, мистецькі програми «Майже весна» для учнів КЗ «Вінницький ліцей №32», «Знайди себе» для учнів навчальних закладів Літинської ТГ.

Державний історико - культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «У тканих оберегах- традиції Буші», «І на оновленій землі врага не буде, супостата…»

Вінницький обласний центр народної творчості

  06 березня відбулося відкриття виставки живопису «Борітеся – поборете…» Олександра Перешка присвяченої 210-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.

  Проведено вебінар-практикум для вчителів мистецтва заходів освіти та керівників гуртків художньо-естетичного напрямку «Інструментальне виконавство, як траєкторія гармонійного розвитку дитини» на базі зразкового аматорського ансамблю народної музики «Дударик» Вінницької обласної станції юних натуралістів.

  07 березня презентовано персональну виставку живопису «Добро, у кого є господа» Валентини Матієнко з м. Вінниці, присвячену 210-й річниці від дня народження Т. Г. Шевченка. В експозиції виставки було представлено 19 картин, із серії «Українські традиції». Відкриття виставки супроводжувалося виступом народного аматорського ансамблю української пісні «Мальви» Немирівського ЦКіД.

  Впродовж тижня здійснено майстер-класи Михайла Діденка з гончарства та Наталі Шпак-Косаківської з традиційної ручної вишивки.

  З 04 по 08 березня в соціальних мережах було розміщено відеосюжети: із циклу «За підсумками атестації народних (зразкових) аматорських колективів (виступ зразкового аматорського хореографічного колективу «Калинонька» КЗ «ЦКіД Тиврівської селищної ради»;  із циклу «Пам’яті визначних митців Вінниччини» (Про творчий доробок гончара Романа Чмерука                 (м. Погребище) та рецепт приготування каші «Зозуля»; фоторепортажі з проведення майстер-класів, гончарства та традиційної ручної вишивки та персональної виставки «Добро, у кого є господа…» Валентини Матієнко; відеовітання до дня народження ЗЖУ Ганни Секрет.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  05 березня проведено екскурсію «З історії кінематографа» та показ фільму «Заборонений» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» для бібліотечних працівників Вінницької області.

  07 березня відбулася літературно-музична композиція «Жіноча доля у творчості Тараса Григоровича Шевченка» до 210-ї річниці з дня народження поета.

  08 березня відбувся показ анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня» у Вінницькому ліцеї № 14 в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний  театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 4 вистави: «Ціанистий калій… з молоком чи без?», «Стікери», «Занадто одружений таксист», «Аліса в Країні чудес».

  Відбулися обмінні гастролі у Хмельницькому вистави «Квітка з чарівної рукавички» та «Ціанистий калій…з молоком чи без?»

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня до 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка здійснено низку заходів, присвячених творчості видатного митця України: вистава «Т. Шевченко. Спогад».

  Протягом тижня актори здійснили показ вистав «Коти-біженці», «Веселе мишеня», «Пастушка і Сажотрус», «Веселі ведмежата».

  Крім того, відбулося - 3 театралізовані лекції – заходи у рамках програми «Знайди себе».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

   06 березня відбувся концерт академічного камерного оркестру «Арката» ‘TangoHopak’.

 07 березня до 210-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка проведено концерт-лекцію «Незвіданий Шевченко» за участю солістів та артистів філармонії для учнів Вінницького ліцею №24.

  08 березня відбувся концерт камерного оркестру Житомирської обласної філармонії               ім. С. Ріхтера «В джазі не тільки … дівчата».

  09, 10 березня взято участь ансамблю солістів «Експромт» у фестивалі «Данс Мафія» та Подільського камерного хору «Леонтович-капела» у Всеукраїнському соціальному проєкті «Мамине щастя».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

  06 березня проведено конкурс-презентацію «Європейська панорама» для студентів І курсу.

  08 березня відбувся весняний концерт «Для вас, любі жінки».

Тульчинський фаховий коледж культури

  Впродовж тижня відбулися: відкрита книжкова поличка: «Жінко, ти завжди велична!», вітання до Міжнародного Дня прав жінок і миру, книжкова ілюстрована виставка «Живуть, Кобзарю любий, поміж нас і голос твій, і пензель твій, і слово», виховні години в академічних групах до 210-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка, презентація нового фотоальбому В. Вігуржинського «Палац Потоцького у Тульчині» в рамках Book Art cтудії «Крок до професії».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури,  мистецтв та туризму

  07 березня завершилось навчання з підвищення кваліфікації працівників публічних бібліотек області в кількості 10 осіб.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  З нагоди 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря проведено заходи: літературно-музичні вечори «Нас єднає Шевченкове слово» у Бершадському відділі культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини, «У кожній думці Кобзаря живе могутня Україна» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Лука-Мелешківської сільської ради, обласна акція «Єднаймось через слово Кобзаря» у КЗ «Центр культури, мистецтв та естетичного виховання Іллінецької міської ради».

  Проведено заходи: фестиваль-конкурс «Колорити України» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Агрономічної сільської ради, відеопрезентація «Український маестро – Володимир Івасюк» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Стрижавської селищної ради, культурно-мистецький захід «Гордість жінки- сила, краса, патріотизм» у КЗ «Центр культури і дозвілля Крижопільської селищної ради».

  Проведено благодійний марафон волонтерської групи працівників культури «З вірою в Перемогу!» у КЗ «Мурованокуриловецький Центр культури і дозвілля», акція «Повертайся живим» від волонтерської групи «Разом- ми сила» у КЗ «Липовецький міський будинок культури», благодійний захід «Жінка, що тебе чекає» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Чернівецької селищної ради, благодійний ярмарок працівників культури , благодійна вистава «Наймичка» у КЗ «Оратівський центр культури та дозвілля», музичний вечір з нагоди 75-ї річниці з Дня народження В.Івасюка «Пісня буде поміж нас» у КЗ «Центр культури та дозвілля» Немирівської міської ради.

  Впродовж тижня проведено мистецький проєкт та відео-проєкт «Художня спадщина. Автентична Україна» до Дня спротиву окупації Криму у ЗК «Вінницька централізована клубна система», «Мережки долі» у КЗ «Центр культури, мистецтв та естетичного виховання Іллінецької міської ради», майстер-клас «Весняне диво» с. Гавришівка у ЗК «Вінницька централізована клубна система», вистава Н. Крамаренко «А у нас в селі весілля» в рамках благодійної акції «Разом до Перемоги» у КЗ «Міський Будинок культури Гайсинської міської ради».

  Відбувся конкурс читців «З Україною в серці» у КЗ «Липовецький міський будинок культури» Липовецької міської ради та «Кобзар і Україна» до 210-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка у КЗ «Центр культури і дозвілля» Жмеринської міської ТГ.

  Проведено благодійний вечір пам’яті загиблих Героїв «Ми завдячуємо Вам життям» у КЗ «Лука-Мелешківський центр культури і дозвілля», вистава «Наймичка» за поемою Т. Шевченка у КЗ «Оратівський Центр культури і дозвілля», акції «Повертайся живим» від Волонтерської групи «Разом-ми сила» у КЗ «Липовецький міський будинок культури» Липовецької міської ради та «Віримо в Перемогу» у КЗ «Центр культури і дозвілля Крижопільської селищної ради», концерти зразкового аматорського дитячого фольклорного ансамблю «Вітерець» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Піщанської селищної ради та за участі творчих колективів Якушинецької громади у КЗ «Центр культури та дозвілля» Якушинецької сільської ради.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 19 виставок: «Поклонися, земле, пам’яті Тараса» (Бершадський краєзнавчий музей), «Велич Кобзаря» (міський краєзнавчий музей Гайсинщини), «Тарас Шевченко – світова велич» (музей фольклору Г. Т. Танцюри, м. Гайсин), «Гортаємо сторінки Кобзаря» (історико-краєзнавчий музей Поділля (м. Могилів-Подільський), «Співець людини, волі й України» та «Жінка і весна» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, смт Літин), «Єднаймо душі словом Кобзаря» (історичний музей м. Хмільник), «Шевченко – художник» (історичний музей ім. В. Порика, с. Порик Хмільницького району), «Тарас Шевченко – геній і слава України» (Барський історичний музей), «Кобзареве слово щире» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району), «Маловідомі грані письменницької музи Михайла Стельмаха» до Всесвітнього дня письменника (літературно-меморіальний музей М. П. Стельмаха, с. Дяківці Вінницького району), «Традиційні зимові строї» та «Вишита сорочка» (музей історії с. Гопчиця, Вінницький район), «Вірні присязі» (Оратівський краєзнавчий музей), «Гертогенбос – місто Босха» (Ямпільський музей образотворчого мистецтва) та ін.

  Низку заходів підготовлено до 210-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка: тематичні заходи у Тульчинському краєзнавчому музеї «Безсмертний як народ», історико-краєзнавчому музеї Поділля (м. Могилів-Подільський) «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», Тиманівському музеї ім. Т. Шевченка (Тульчинський район) «Великий Кобзар у малюнках і віршах, музеї історії с. Баланівка (Гайсинський район) «Тарасові слова – то правда життя». Цикл лекцій прочитано працівниками Бершадського краєзнавчого музею «Великий син великого народу».

  За звітний період проведено 13 майстер-класів: з джгутового плетива, вишивання, ляльки-мотанки, завивання хустки, декоративно-ужиткового мистецтва та виготовлення патріотичних брошок.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До 210-ї річниці від дня народження генія української літератури Тараса Шевченка в бібліотеках області організовані заходи: виставки «Шевченкове слово у віках не старіє» у КЗ Турбівського центру культури та дозвілля, «Борітеся – поборете!» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради, «Слава Шевченка – слава України» у Гайсинській центральній бібліотеці, виставка-інсталяція «Тарас Шевченко – провісник долі України» у Калинівській публічній бібліотеці, квест-гра «Відомий і невідомий Шевченко» у КЗ «Бершадська бібліотека», літературна година «І лине над землею Шевченкове святеє слово» та усний журнал «Через роки, через віки ми чуєм голос твій, Тарасе» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, шевченківські читання «Нас єднає Шевченкове слово», ігроленд «Ідемо знову до Тараса, щоб гартувати серце й дух» та інформаційно-краєзнавча година «Тарас Шевченко і Хмільник» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», марафон шевченківських читань у Тульчинська публічна бібліотека, виховний захід «Тарас Шевченко – Великий Кобзар» у КЗ «Погребищенська ДМШ».

  До 200-річчя від дня народження Костянтина Ушинського, видатного педагога відбулися виставки-портрет «Світоч української педагогіки» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», «Життя щасливої людини» присвячену 165-й річниці від дня народження єврейського письменника, драматурга Шолом-Алейхема у КЗ «Тростянецька СПБ», «Україна в творчості Шолом-Алейхема» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, «Короноване слово Світлани Талан» до дня народження письменниці С. Талан у Ладижинській ЦМБ.

  До 75-річчя від дня народження Володимира Івасюка відомого українського композитора та поета підготовлено виставку «Пісенне відлуння Володимира Івасюка» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, вечір пам'яті «Я для тебе горів і співав, український народе» у КЗ «Бершадська бібліотека», перегляд літератури «Пісня буде поміж нас...» у Калинівській публічній бібліотеці.

  У Немирівській головній публічній бібліотеці проведено віртуальну виставку «Тримає в пам’яті слова Франка» до 70-річчя з дня народження української поетеси Людмили Таран.

  Впродовж тижня в бібліотеках області відбулися заходи: виставки Book-парад «Книги з жіночим ім’ям» у Ладижинській ЦМБ, «Сузір‘я талантів» у КЗ «Ямпільська міська публічна бібліотека», «Україні є ким пишатися!» у Тростянецькій бібліотеці-філії КЗ «Ямпільська міська публічна бібліотека», «Поетичні перлини нашої громади» у Лука-Мелешківській сільській бібліотеці, «Бережи природу, для людського роду» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради, лялькова вистава «Вінок українських казок» у Пиковецькій сільській бібліотеці Козятинської ТГ, практичний курс «Українська мова для всіх!» в межах «Програми розвитку української мови...» у КЗ «Джулинська публічна бібліотека», засідання мовного клубу «Мова єднає», де учасники читали твори Т.Г. Шевченка у Дашівській публічній бібліотеці імені Йосипа Позичанюка, літературне знайомство «Апостол» – видатна пам’ятка книжкового мистецтва» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  До Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир проведено виставку – книжковий дрес-код «Всесвіт на ім’я жінка» у публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, заняття «Міжнародний день захисту прав жінок 8 БЕРЕЗНЯ. Історія виникнення» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради».

  Проведено психосоціальний захід «Малювання акриловими фарбами на склі» у КЗ «Публічна бібліотека Уланівської сільської ради» мобільною командою Гуманітарної організації INTERSOS в складі психолога Шевчук Тетяни та соціального фахівця Стебліної Олени.