Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

13 грудня проведено Обласний мистецький фестиваль хорового мистецтва «Співає Поділля Леонтовича» у Вінницькому фаховому коледжі мистецтв ім.М.Леонтовича. Учасниками фестивалю стали 12 хорових колективів області, в т.ч. хор фахового коледжу мистецтв ім. М. Леонтовича. Під час проведення заходу були вручені дипломи та сертифікати переможцям щорічної премії імені М.Леонтовича Вінницької обласної Ради.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

12 грудня відбулася зустріч з представниками ГО «Вінницьке обласне товариство з захисту тварин» в межах діяльності екологічного клубу «День Х» та година поезії «За сторінками книг лірики поета Михайла Каменюка «ТАМ-ТУДИ...» у межах літературного проєкту «У поезії живе людина».

Впродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів:

  • святкова виставка-інсталяція «Зимові свята в Україні та світі»;
  • книжкова виставка-ювілей «З любов’ю до митця» (до 146-ї річниці від дня народження українського композитора, хорового диригента, фольклориста, педагога i громадського діяча М.Д.Леонтовича);
  • виставка-посвята «Чорнобиль і його солдати» (до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС);
  • виставка-портрет «Геніальний син землі польської» (до 225-річчя від дня народження Адама Міцкевича, відомого польського поета).

Для користувачів бібліотеки були організовані:

  • тренінг «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО;
  • творча майстерня «Подільська вишивка» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» ГО «ВільнОсвіта»;
  • клуб з особистісного розвитку «Відродження», «Садівник», «Зустріч»;
  • зустріч з психологом, арттерапевтом, головою групи саморозвитку ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською;
  • зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою;
  • майстер-клас з виготовлення ялинкової прикраси з фетру для ВПО; творча майстерня «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта»; майстер-клас «Новорічна ялинка»;
  • виїзний майстер-клас «Виготовлення новорічної іграшки»;
  • гуртки:
  • вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку;
  • вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО;
  • польської мови «Łatwo ci mówić!»;
  • спілкування англійською мовою з волонтерами;
  • «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви».

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

11 грудня до Міжнародного дня захисту прав людини для дев'ятикласників КЗ «Вінницька гімназія №24» організовано правовий всеобуч «Права людини: гарантії та захист».

  Відбувся народознавчий калейдоскоп «Зимові традиції і свята українського народу» з циклу «Вивчаємо звичаї та традиції». Проведено виставку-експозицію «Віддав себе я праці без вагання, я йшов туди, де розум посилав» (до 160-річчя від дня народження Бориса Грінченка – письменника, укладача словника української мови, борця за українську незалежність та самобутність).

12 грудня відбулася онлай-презентація виставки «Улюблений актор мільйонів» (до 95-річчя з дня народження українського актора та режисера Леоніда Бикова). Для п'ятикласників КЗ «Вінницька гімназія №24» підготовлено відеоподорож «Смачні пам'ятники України».

13 грудня для маленьких вихованців Прибузької спеціальної школи проведено лялькову виставу «Різдвяна рукавичка».

14 грудня відбувся новорічний майстер-клас з виготовлення святкової прикраси для шестикласників ліцею №3. Третьокласники ліцею №7 завітали на бібліотечну хвилинку-цікавинку «Пінгвіни-чубаті, спортсмени-завзяті». 

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «Повертайся живим. Я на тебе чекаю», «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

12 грудня у музеї здійснено запис інтерв'ю з вінничанином – ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС, Олександром Лучковим (до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС).

13 грудня у відокремленому підрозділі «Музей композитора Миколи Леонтовича» відбувся захід і покладання квітів до могили М.Д.Леонтовича (з нагоди 146-річчя з дня народження композитора).

  Лауреатом щорічної премії Вінницької обласної Ради ім.М.Леонтовича у номінації «Дослідники (журналісти, краєзнавці, культурологи, музейні працівники, науковці)» стала Лариса Семенко - за книгу «Їх поєднала пісня Леонтовича».

14 - 15 грудня працівники музею взяли участь у VІІ Всеукраїнському науково-теоретичному семінарі з циклу «Повсякдення: візії та смисли» на тему: «Травма радянського».

16 грудня у музеї відбувся майстер-клас з виготовлення традиційних різдвяних солом’яних прикрас від Світлани Конотопенко.

17 грудня у рамках програми «Заходи вихідного дня» проведено інтерактивну екскурсію «Зброя та військове спорядження». На базі музею відбулися збори членів ГО «Вінницька чота» Українського козацтва.

Вінницький обласний художній музей

11 грудня відбулось оголошення результатів конкурсу на кращу афішу майбутньої музейної виставки творчих робіт здобувачів ювелірної майстерні Київського інституту ім.Б. Грінченка.

12 грудня проведено вебінар «Якісна взаємодія з людьми з інвалідністю - шлях до інклюзивного українського суспільства» (організатор - ВМГО «Паросток»). Проведено тематичне заняття з циклу курсу історії мистецтва та скульптури для юних художників «Азбука образотворення». В рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки « Мистецтво - дітям».

14 грудня до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС проведено освітню програму «Чорнобильська хроніка. Люди» для учнів КЗ «Вінницький ліцей №20».

Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали 2 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля».

Вінницький обласний центр народної творчості

12 грудня відбувся вебінар ВМГО «Паросток» та «Український фонд швидкого реагування» на тему «Якісна взаємодія з людьми з інвалідністю-шлях до інклюзивного українського суспільства» в рамках Проєкту «Амбасадори інклюзії громадського сектору України».

З 11 по 15 грудня в соціальних мережах було розміщено наступні відеосюжети: «Хустка моєї родини», «Хустка тернова – мамина мова», «Як є рід – то буде й обід», «Молочні голубці», «Народні інструменти Поділля», «Калейдоскоп теплих відчуттів».

  До Дня української хустки відбулися відеовітання із циклу «Плеяда митців Вінниччини» та відеовиступ драматичного етюду «Материнська сповідь» та «Новела про Пташку» …і не тільки».

Центр культури «Щедрик»

13 грудня – проведено фото та відеозйомку культурно-мистецького проєкту «Співає Поділля Леонтовича».

14 грудня - розміщення відео до дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на сторінці «ВОЦК «Щедрик» у соціальній мережі Facebook.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.К. Садовського

Проведено 11 вистав: «Бал негідників», «Ціанистий калій …з молоком чи без?», «Я б тобі небо прихилив», «Снігова королева».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

Впродовж тижня проведено - 7 вистав.  

 Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

12 грудня відбувся концерт «Вінницький променад» за участю солістів та артистів філармонії.

13 грудня хорові групи академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» та Подільського камерного хору «Леонтович-капела» взяли участь у обласному мистецькому проєкті «Співає Поділля Леонтовича».

14 грудня проведено концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела» «Різдвяні пригоди з капелою».

17 грудня проведено звітний концерт студії «The Theate» за участі Подільського камерного хору «Леонтович-капела».

11-17 грудня відбулося 10 показів Новорічної вистави «Зимова пісня Мавки» для учнів Вінницьких загальноосвітніх шкіл.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім.М.Д. Леонтовича

13 грудня відбувся Регіональний Мистецький проект «Співає Поділля Леонтовича».

  Впродовж тижня проведено тематичну виховну годину «Толерантність – головна риса європейської спільноти».

  Відбулася панорама «Дорога до Хвильового» до 130 річчя вiд дня народження Миколи Хвильового (Микола Григорович Фітільов, український письменник, публiцист, критик).

14 грудня проведено виставку-панораму «Їм завдячує світ порятунком» (до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС).

 Тульчинський фаховий коледж культури

  Впродовж тижня відкрита книжкова поличка «Чорнобильські дзвони у душах гудуть», проведено виховну та інформаційну години: «Чорнобильська Мадонна», «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» (до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС).

13 грудня народний аматорський хоровий колектив коледжу взяв участь в обласному мистецькому проєкті «Співає Поділля Леонтовича» (з нагоди відзначення 146-ї річниці від дня народження М.Д. Леонтовича).

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

11 грудня завершилось навчання групи слухачів з підвищення кваліфікації викладачів класу струнно-смичкових інструментів мистецьких шкіл у кількості - 41 особи.

13-14 грудня відбулось навчання групи слухачів з підвищення кваліфікації викладачів Тульчинського фахового коледжу культури в кількості - 82 особи. (І етап)

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Впродовж тижня в Калинівській, Літинській, Липовецькій громадах проведено благодійні акції:

  • «Допоможи бідному», «Миколай , ти до нас завітай»,
  • «Разом - ми сила» (до Дня благодійності).

Майстер-класи:

  • «Розпис різдвяних пряників» в с. Малі Крушлинці,
  • виготовлення ляльки-мотанки «Ангел» в Могилів-Подільському центрі народної творчості.

 Челендж «І в різдвяні морози - зігрій серце бійця» в Оратівській громаді.

  Відбулася вистава «Новорічна феєрія» (Жмеринська ТГ).  Відбувся пісенний онлайн марафон «Нове життя українських колядок. За світлом Різдвяної зірки» (Лука-Мелешківська ТГ).

До 146-річниці від Дня народження М.Леонтовича проведено інформаційну годину «Життя та творчість М.Д. Леонтовича» (Тульчинська ТГ).

Відбувся тематичний захід «Пам’ять з полиновим присмаком болю» (до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС) в Уладівській СБК.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

За вказаний період створено 8 виставок:

  • до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС «Попіл Чорнобиля» та до новорічно-різдвяних свят «Феєрія різдвяних свят» (Бершадський краєзнавчий музей),
  • виставка картин юної художниці, вихованки художнього відділу Жмеринської дитячої музичної школи Дар’ї Бялої (міський історичний музей м. Жмеринка),
  • «Новорічна витинанка» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк),
  • «Хустина моя терновая» (Піщанський краєзнавчий музей),
  • «Чорний біль нашої землі» (краєзнавчий музей с. Ольгопіль, Гайсинський район),
  • «Сімейні реліквії родини Леонтовичів» (Тульчинський краєзнавчий музей),
  • «Хустка тернової долі над колосками цвіте» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва).
  • До 146-ї річниці з дня народження видатного композитора Миколи Леонтовича в музеї-квартирі М. Д. Леонтовича (відділі Тульчинського краєзнавчого музею) підготовлено театралізовану композицію «Народження «Щедрика». Захід організовано спільно з громадською організацією «Тульчин туристичний» та театром Будинку культури м. Тульчин.

Завідувачем літературного музею ім. В. О. Забаштанського (смт Браїлів Жмеринського району) взято участь у творчому вечорі лауреата премії імені Володимира Забаштанського Михайла Каменюка «Там-туди», під час якого відбулися зустрічі з письменниками Вінниччини.

  До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС працівниками Бершадського краєзнавчого музею прочитано цикл лекцій «Чорнобиль» та завідувачем музею історії с. Баланівка підготовлено лекцію для школярів «Чорнобиль не має минулого».

  Директором Барського історичного музею проведено цикл майстер-класів для дорослих щодо відтворення української мотаної іграшки з природного матеріалу «Віднови минуле для майбутніх».

Моніторинг діяльності бібліотек області

 В межах Національного тижня читання в бібліотеках області були організовані  наступні заходи:

  • в КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» підготовлено виставку «В нашім серці – Україна», літературно-інформаційний екскурс «Феномен великої праці» (про життя і творчість Бориса Грінченка);
  • в Немирівській бібліотеці експонувалася виставка-персоналія «Борис Грінченко – великий українець, народний учитель і педагог», яку організовано до 160-річчя від дня народження письменника та підготовлено віртуальну виставку до 130-річчя від дня народження Миколи Хвильового «Талант, що прагнув до зірок»;
  • в Барській публічній бібліотеці відбувся літературний захід «Поетична палітра рідного краю»; бібліотекарі Могилів-Подільської міської публічної бібліотеки № 1 спільно з педагогами організували літературні читання «Бути своїм», де учасники заходу читали власні твори та вірші сучасних українських поетів;
  • в КЗ «Публічна бібліотека» Липовецької міської ради презентовано книжкову виставку присвячена життю й творчості Миколи Хвильового «Невже я зайвий чоловік тому, що люблю безумно Україну?» та проведено читацькі посиденьки «Знову книга в гості запрошує».

Проведено:

  • літературні обговорення на тему «Без книги – знань не дістати, тільки книга допоможе людиною стати»;
  • літературну вікторину «Подорож у світ літератури»;
  • голосні читання твору «Сто тисяч» І. Карпенко-Карого;
  • літературний квест «Сторінками прочитаних творів»;
  • в публічній бібліотеці Погребищенської  ТГ до 130-річчя від дня народження М.Хвильового  підготовлено бібліотечну виставку «Микола Хвильовий: у світі ідей і образів»;  
  • в публічній бібліотеці Піщанської ТГ підготовлено виставку-календар «Український прозаїк. Поет. Публіцист»;

  КЗ «Мультимедійна бібліотека Іллінецької міської ради» відбулася творча зустріч користувачів з поетом, композитором рідного краю – Михайлом Сіруком;

  Працівники Тульчинської публічної бібліотеки до Національного тижня читання в бібліотеці провели літературно-пізнавальні заходи: вікторини, конкурси; працівники Ямпільської міської публічної бібліотеки підготували відеоогляд першої прозової збірки Миколи Хвильового «Сині етюди», що відзначає 100-річчя з часу виходу з друку.

  До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у публічній бібліотеці Хмільницької міської ради презентовано виставку-спогад «Чорнобильський пил на роки опадає» та книжкову виставку «Коли серце палає – вогонь не страшний».

 В бібліотеках Гайсинської, Козятинської, Літинської, Бершадської, Липовецької територіальних громад презентовано книжково-ілюстративні виставки: «Чорнобиль: пам'ять жива», «Чорнобиль... Біль і пам'ять вічні», «Дзвони, що відлунюють болем», «Чорнобиль – чорний біль України»,  «Чорнобиль – довгий слід трагедії» тощо.

  До Міжнародного дня прав людини в бібліотеках Хмільницької, Липовецької, Дашівської  територіальних громад організовано ряд заходів: інформаційно-пізнавальну годину «Сторінками Загальної декларації прав людини»; правовий компас «Жити згідно з законами»; виставку «Чи знаєш ти свої права?» тощо. Окрім цього в Ямпільській публічній бібліотеці проведено годину правових знань «Держава. Право. Суспільство» за участю головного юриста Ямпільського бюро безоплатної правової допомоги А. Кислого, начальника Могилів-Подільського районного сектору з питань пробації С. Куляса та поліцейського Ямпільської громади С. Вальтера.

  До дня народження Миколи Леонтовича у бібліотеці Лука-Мелешківської територіальної громади розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Український Бах – Микола Леонтович».

  В публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради експонується бібліотечна виставка «Нас поєднала пісня Леонтовича».

  У бібліотеках Жмеринської ТГ проведено ряд розважальних заходів до різдвяно-новорічних свят під назвою «Святкова мозаїка»: майстер-класи, пізнавальні ігри та лялькова вистава «Зимова пригода»; в бібліотеках Якушинецької ТГ працюють творчі майстерні «Волонтери Святого Миколая», де виготовляють подарунки, обереги та привітання до різдвяно-новорічних свят для ЗСУ; в бібліотеках Ямпільської ТГ проведено благодійну акцію «Подаруй книгу воїну»; в бібліотеках Піщанської ТГ діє книжкова виставка-презентація «Лови момент! Новинки літератури».

  Фонди Барської публічної бібліотеки поповнились книгою «Шкільництво Поділля наприкінці XVIII – у першій третині XIX ст.» вінницької авторки Вікторії Колесник.

  В межах проєкту «Мистецька палітра Томашпілля» відбулося знайомство користувачів бібліотеки з обдарованою і талановитою томашпільчанкою Ларисою Василівною Міщанчук, викладачем фортепіано, концертмейстером та керівником дитячого хору Томашпільської дитячої музичної школи.

  У рубриці «Читацькі уподобання» КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує читачам книги: Пауло Коельйо «Відьма з Портабелло», Андрія Кокотюхи «Пригода на Геловін», Сергія Козинця «Картка Марії», Світлани Талан «Ракурс».

  Публічною бібліотекою Томашпільської селищної ради у рубриці «По книгуємо» представлено роман Дари Корній «Зірка для тебе».

  В рамках конкурсу «Час діяти, Україно!» від БО «БФ "МХП-ГРОМАДІ"» в Джулинській публічній бібліотеці реалізовано проєкт «Створення контактного центру для внутрішньо переміщених осіб та місцевого населення».