21 листопада проведено покладання квітів до пам'ятного знаку «Дерево свободи» з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи.

  24 листопада відбулося покладання квітів до пам'ятника жертвам Голодомору з нагоди Дня пам’яті жертв Голодоморів.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

 20 листопада відбулося відкриття персональної виставки фотохудожниці Таїсії Левченко «…Ходімте, покажу вам сад».

 21 листопада презентовано книги Лариси Сичко «В’яр» (Книга 2) (до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні).

22 листопада відбувся літературний бал «Аристократка духу» (до 160-річчя від дня народження Ольги Кобилянської, письменниці, громадської діячки).

23 листопада проведено науково-практичну конференцію «Сучасний стрес: критичні питання збереження здоров'я людини»; інформаційну годину «Крим. Страх відступає перед мелодією свободи».

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: книжкова виставка «Хвала рукам, що пахнуть хлібом»; «Цифрова ідентифікація: переваги інформаційного середовища»; «І.С. Нечуй-Левицький. Творчість»; «Свіча пам’яті»; виставка-пам’ять «Голодний, жорстокий, трагічний 1933-ій…».

  До Всесвітнього дня інформації проведено ряд заходів: «Інформаційна безпека: виклики, загрози, протидія»; Експрес-виставка «Інформація в житті людини»; Тренінг «Інформаційна та кібербезпека в месенджерах»; «Інформаційна безпека у цифровому світі»; Вебінар «Планування та звітність: орієнтація на успіх». Віртуальна виставка-реквієм «Геноцид українців: 1932-1933 і сьогодення» (до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 рр.).

  Для користувачів та відвідувачів бібліотеки були організовані: тренінг «Мобільна грамотність»; майстер-клас з фомфлористики брошки «Осіння неповторність хризантем»; майстер-клас з виготовлення ялинкової іграшки з вовни; творча майстерня «В’язання гачком у бібліотеці»; гурток вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, гурток вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО; гурток вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!»; гурток спілкування англійською мовою з волонтерами;гурток із оздоровчих практик «Активне довголіття»; Арттерапевтичні зустрічі з психологами;години дозвілля «Бібліоспіви».

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

 20 листопада на честь Міккі Мауса підготувлено пізнавальну годину «Король мультиплікації Уолта Діснея - Міккі Маус». Герою відомого мультфільма виповнилось 95 років (18 листопада)!

 21 листопада вся Україна відзначає День Гідності та Свободи, з нагоди свята відбувся патріотичний колаж «Від Майдану до Свободи». Учні 8-го інтелект-класу пригадали події, що відбувалися на Майдані та спробували відтворити хронологію революційних епізодів, створивши великий фотоколаж.

  Відбулася виставка книг «Шлях до свободи», які описують історичні події та засвідчують, що саме Гідність і Свобода допомогли втримати нашу оборону в найважчі часи та дадуть нам силу перемогти ворога сьогодні.

 22 листопада відбулося онлайн-зібрання, де проходила XII Всеукраїнська школа професійної майстерності «Молодий професіонал бібліотеки для юнацтва». З вітальним словом виступила Ольга Дернова з побажанням плідної роботи всім учасникам.

 23 листопада до 185-річчя з дня народження українського класика, майстра сатири, тонкого лірика, вдумливого аналітика, борця за морально-етичні цінності, а також знавця народного побуту та ментальності українців Івана Нечуя-Левицького, увазі відвідувачів представлена виставка - ювілей «Українець на всі часи», на якій представлені найвідоміші твори автора, а також літературно-критичні матеріали, що допоможуть більш детально осягнути творчість класика. На Фейсбук-сторінці бібліотеки представлено літературну замальовку «Знавець душі української».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «Повертайся живим. Я на тебе чекаю», «України щит», «Під покровом ваших сердець. Портрет нації».

 21-23 листопада у музеї відбулися екскурсії на тему: «Політичні репресії та Голодомори на Вінниччині у І пол. ХХ ст.» з демонстрацією документального фільму режисера Бориса Хандроса «Смертні листи», (до 90-их роковин Голодомору 1932–1933 рр. в Україні).

 22 листопада взято участь у музейному форумі – «Стратегії і відновлення» із доповіддю «Музей Мужніх» як місце пам’яті про російсько-українську війну: наукова концепція та ескізний дизайн проєкт».

 22-26 листопада відбулося експонування пересувної виставки «Людомор на Поділлі».

 23 листопада до 90-х роковин Голодомору 1932–1933 рр. в Україні відбулася презентація виставки «Голодомор 1932–1933 рр. на Вінниччині: трагедія мовою документів» за матеріалами Державного архіву Вінницької області та фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею.

25, 26 листопада у рамках програми «Заходи вихідного дня» проведено безкоштовну екскурсію виставку «України щит»; «Зброя та військове спорядження».

  Взято участь у заходах до Дня Гідності та Свободи і вшанування пам‘яті жертв Голодомору 1932–1933 рр.

Вінницький обласний художній музей

 21, 22, 24 листопада відбулось тематичне заняття з циклу курсу історії мистецтв   та скульптури для юних художників «Азбука образотворення». В рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки «Мистецтво - дітям», «Покоління нескорених» на честь Дня Гідності та Свободи.

 22 листопада відбулась мистецько-освітня програма «Голодомор на Поділлі».

 24 листопада відбулась акція «Біла стрічка» за участі працівників музею. На знак неприйняття домашнього насильства та в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» проведено презентацію ІІ частини художньо-історичної повісті Лариси Сичко «В`яр» та виставка графічних робіт художника та педагога Олександра Пелешка.

Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Старі фото на стіл поклади…», «Жнива скорботи».

 Вінницький обласний центр народної творчості

 20 по 24 листопада проведено – 5 екскурсій в рамках 75-ї обласної виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва для поціновувачів народного мистецтва, внутрішньо переміщених осіб та військових.

 21 листопада відбувся майстер-клас для дітей внутрішньо переміщених осіб Центру підтримки переселенців «Я Маріуполь» та ГО «Вільна освіта» з виготовлення іграшки із глини, за участю Михайла Діденка з м.Вінниці; курс навчання з традиційної ручної вишивки за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталії Шпак;

 В межах Всеукраїнського проекту «Ментальне здоров’я» було проведено тренінг- практикум на тему: «Стратегії саморегуляції психосоматичних проявів, через пізнання особистих реакцій на стрес» за участю психолога Світлани Пирожок.

 23 листопада проведено персональну виставку художнього ткацтва Наталі Очеретної. Центром експозиції виставки стали роботи «Планета», «Чотири пори року», «Зміст життя». Приваблювали своєю яскравістю і простотою »Зозулька», «Волик», «Яйце-райце», «Півники», «Казкові квіти», тощо.

Центр культури «Щедрик»

 23 листопада проведено концертну програму «Буде мир», організований працівниками ВОЦК «Щедрик» у Самгородецькій спеціальній школі.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.К. Садовського

Проведено 4 вистави: «Лісова пісня», «Біла ворона», «Чай з лимоном чи з м'ятою?», «Народний Малахій».

Вінницька обласна філармонія ім. М.Д. Леонтовича

 22 листопада відбулися: благодійний концерт ансамблю солістів «Експромт» «Україна - це ми!»; «Драйвова осінь»; «Питання без відповіді».

 25 листопада проведено Всеукраїнський соціальний проєкт «Єдина країна» до Дня пам'яті жертв голодомору.

 26 листопада відбулося святкування 20-річчя заснування танцювального колективу «Балеро».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

 21 листопада проведено відеоекскурс в історію свята «Незалежність, гідність, свобода»; вшанування пам'яті та покладання квітів з нагоди річниці Дня Гідності та Свободи.

 24 листопада проведено танцювальний марафон «Крок вперед» в рамках дня циклової комісії хореографічного відділу. Вшанування пам'яті та покладання квітів жертвам Голодомору в Україні.

 25 листопада було проведено віртуальну екскурсію в минуле «Голодомор в Україні: історія і пам’ять» 90–ті роковини Голодомору 1932–1933 рр. в Україні; відбулася бесіда-інформування «Гендерна рівність в Україні» та відбулась панорама до 185-річчя від дня народження Івана Семеновича Нечуя-Левицького «Співець життя народного».

 Тульчинський фаховий коледж культури

  Впродовж тижня проведено виховні години: «Ми пам’ятаємо…», «Свобода в кожному серці», «Свобода, воля, честь понад усе»; бесіда: «Забуттю не підлягає»; година спілкування на теми: «Голодомор в Україні - злочин проти нації.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

22 листопада проведено Всеукраїнсько науково-практичну конференцію «Гітара як феномен сучасного музичного мистецтва». Присутні полинули в чарівний світ гітари у виконанні тріо гітаристів TRES amigos у складі Володимира ДАУТОВА, Костянтина ЯРОВОГО та Олега АСЄЄВА. 

Вінницький обласний академічний театр ляльок

Впродовж тижня проведено - 9 вистав.

 

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

 Впродовж тижня До Дня працівників сільського господарства відбулися заходи в Крижопільській, Райгородській, Іллінецькій, Гайсинській територіальних громадах: музичне вітання, відео та виставка «Славимо хліб золотий і людей працьовитих».

 В Піщанській, Лука-Мелешківській, Тиврівській, Немирівській територіальних громадах відбулися благодійні концерти на підтримку ЗСУ.

 Проведено урочистий захід з нагоди Дня Гідності і Свободи та з нагоди 124-ї річниці з дня народження Р.А. Скалецького.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

 За вказаний період створено 11 виставок: «Голодомор 1932–1933»; «Голодні роки»; фотовиставка: «Україна понад усе!», «Мелодія Подільського Солов’я», «Жнива скорботи»; виставка фаянсових та скляних виробів «Світ пластики ХХ ст.», виставка-реквієм «Не згасне пам’яті свіча»; виставка майстрів народної творчості «Безмежний політ фантазій», «Стежини скорботи: Голодомор в Україні»; «Вільні творять майбутнє».

 21 листопада до Дня Гідності і Свободи всі музеї підготували доповнення експозицій, проводилися тематичні екскурсії і покладання до меморіалів героям, що загинули за волю України.

  У музеях області відбулися Години пам‘яті, читалися лекції і проводилися тематичні екскурсії на вшанування пам‘яті жертв Голодомору 1932–1933 рр.

 За сприяння фонду «МХП-Громаді» проведено конкурс ескізів для музеїв, зокрема для Музею Василя Стуса розроблені ескізи, які згодом будуть нанесені на певний вид мерчу (листівки, футболки, блокноти тощо).

 20 листопада Барський історичний музей взяв участь у семінарі з ефективної комунікації та залучення дитячої аудиторії в музеях.

 22 листопада працівники КЗ «Історичний музей м. Хмільник» і Літературного музею ім. В. Забаштанського взяли участь у Музейному форумі «Стратегії і відновлення».

  У Бершадському краєзнавчому музеї 23 листопада відбувся масовий захід «Стелися барвінку» до 124-ї річниці з дня народження Р. А. Скалецького.

 24 листопада у Тиманівському художньому музеї відбулася зустріч місцевих жителів з молодою тиманівською художницею Тетяною Кулик.

Моніторинг діяльності бібліотек області

 В Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи. З нагоди цієї дати в бібліотеках області організовано та проведено такі заходи в територіальних громадах: бібліотечні виставки - 3; книжкові виставки – 7; патріотичні заходи – 3; години спілкування; виховні години; інформ-години.

 До вшанування жертв Голодоморів провели годину пам’яті «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо»; «Голодомор: душа горить і тане, мов свіча»; «Голодомор: печаль і скорбота України»; «Голод та голодомор на Поділлі».

 20 листопада до Всесвітнього дня дитини підготовлено бібліотечну виставку «Я дитина, я маю право»; «Дітям світу – сонце й мир»; книжкову виставку «У центрі Всесвіту – дитина!»

 З нагоди 124-ї річниці з дня народження нашого земляка, композитора, диригента Родіона Скалецького презентовано виставку-персоналію «Родіон Скалецький – світоч мистецтва Вінниччини».

 В межах проєкту «Мистецька палітра Томашпілля» представлена творчість вапнярківчанки Наталії Нечитайло.

 У рубриці «Читацькі уподобання» КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує читачам книги: Галини Овсієнко «День», Джоджо Мойєс «Крамничка на розі», Олександри Дорожовець «Старий будинок», Сергія Постоловського «Ворог або гнів божий».

 Брацлавська селищна рада разом із філіями отримали для поповнення фонду 168 примірників книг на суму 24770 грн.

 Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради стала одним з переможців в конкурсі мінігрантів «Професійне зростання», який провело громадське обʼєднання «Ми – Вінничани».