Рішенням уряду впроваджено програму  монетизації зекономлених субсидій, якою передбачено грошову виплату енергоощадним родинам - це є частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу , а це 695,79 грн. або вартості 150 кВт•г електричної енергії (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення).

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Виплата частини невикористаної субсидії може здійснюватись через відділення поштового зв’язку ПАТ “Укрпошта” або шляхом перерахування на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі, вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, здійснюється субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.