Далі разом з гідом - Кривим Валерієм Івановичем, істориком, краєзнавцем - вирушили у піші мандри через ліс. Дорогою знайомились з місцевою флорою, мали змогу вивчити деякі види грибів, а в середині дороги зустріли старий дуб. Знадобилось 6 дужих хлопців, щоб охопити діаметр дуба руками. Говорять, що цей дуб віком приблизно 500 років! А щоб знайти древнє скіфське городище, довелось застосувати базові знання та навички в орієнтуванні на місцевості. Перш за все, учасників подорожі вразило те, що дане городище виразно виділяється на фоні основного рельєфу місцевості, а пан Валерій показав як воно складається з валів, які виконували колись різні функції для скіфів і розказав, що після скіфів на цьому городищі проживали древні слов’яни. На жаль, група мала змогу побачити наслідки діяльності “чорних археологів”, адже майже по всій території городища великі розкопані ями. 

Загалом протяжність маршруту склала близько 6 км. Завершилась піша частина мандрівки біля пам’ятного хреста на якому написано: “Кипорів Яр був місцем таборування українських козаків-повстанців, які на чолі з отаманами Яковом Шепелем та Яковом Гальчевським-“Орлом” у 1920 – 1925 рр. зі зброєю в руках боролися за волю нашого народу”, тож група також почула історію про те, як на теренах лісу успішно проходили бої повстанців Української Народної Армії, зокрема в місці, яке називається “Кипорів Яр”.


З історією Кипорового Яру пов’язані події гайдамацького руху в 2 половині ХVІІІ ст. повстанського руху подолян під проводом Устима Кармалюка в 20-30 роках ХІХ ст., та особливо повстанського руху українців проти російсько-більшовицької окупації в роки Української революції початку ХХ ст. Численні історичні дослідження дають підстави ототожнювати розмах повстанського руху на Поділлі з осердям в Кипоровім Яру з повстанським рухом Холодного Яру на Черкащині.

В “чорному лісі”, що розташувався між селами Іванопіль та Пиківська Слобідка, учасники мандрівки спробували власні сили у вправах з основ військової справи. Так молоді хлопці та дівчата вчились збирати та розбирати зброю, займати бойові позиції, цілитись, стріляти, метати гранату, надавати першу медичну допомогу в умовах військових дій, а також дізнались про роботу дрона-безпілотника завдяки військовим з Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку та з 131-го окремого розвідувального батальйону.

КЗ ВОМЦ “Квадрат” щиро дякує за допомогу у проведенні заходу співорганізаторам та учасникам за їх витривалість, активність та зацікавленість у вивченні історії Вінниччини.