У заході взяли участь перший заступник голови ОДА Сергій Здітовецький, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук, керівники сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, представники проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Укрдержфонду, представники банків, компанії – постачальники агроресурсів.

Відкрив зібрання директор департаменту АПР, екології та природних ресурсів Микола Ткачук, який підкреслив, що аграрний сектор є одним з найперспективніших для Вінницької області: «Агропромисловий комплекс Вінниччини динамічно розвивається і впродовж останніх років виробництво сільськогосподарської продукції зростає не лише в кількісних показниках, а й в якісних. В першу чергу це стосується галузі тваринництва, садівництва, а також динамічно розвивається органічне виробництво. Сьогодні Вінницька область є одним з найпотужніших аграрних регіонів України. Тому необхідно забезпечити тісну комунікацію, яка об’єднуватиме сільгоспвиробників та науковців, а з боку влади необхідно створювати можливості задля розвитку малого та середнього сільськогосподарського підприємництва».

З вітальним словом виступив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Здітовецький: «Наша область є лідером у виробництві такої стратегічної продукції як зерно, цукровий буряк, картопля, плодово-ягідні культури, м’ясо та молоко. На сьогоднішній день, аграрний виробник має окремі можливості залучати необхідні фінанси. Проте, знайти більш оптимальні варіанти залучення додаткового ресурсу залишається досить складним питанням. Тому сьогодні, перед органами влади стоїть завдання щодо повного інформування сільгоспвиробників про наявні фінансові механізми залучення необхідних ресурсів, підвищення їх фінансової грамотності, участь у державних програмах підтримки аграрного сектора».

Обговорення та презентаціі розпочались після підписання Меморандому про співпрацю між департаментом АПК, екологіі та природних ресурсів, Національним центром розвитку агрофінансування та Агенцією регіонального розвитку Вінницькоі області.

Людмила Тимошенко, представник ГС "Національний центр розвитку агрофінансування" презентуаала проєкт, його мету та можливості.  Також представлена онлайн-платформа «Кабінет аграрія», якою передбачається фокусування пошуку необхідної інформації при допомозі цифрових продуктів, спеціально розроблених компанією «AgriAnalitica» для сільськогосподарських виробників.

Рима Олексенко, представник "Аграрні розписки в Україні"  розповіла о можливостях проєкту. Вона, зокрема, зазначила, що із сільгоспвиробниками області оформлено 275 аграрних розписок, з них 147 у 2019 році.  Загальна сума - 1,3 млрд. гривень. З них 727 млн. у 2019 році. Топ культурами були: кукурудза - 120 розписок на 800 млн. грн., соняшник - 120 розписок на 180 млн., пшениця - 70 розписок на 230 млн. гривень.

Особливу зацікавленість присутніх викликали банківські продукти для малого та середнього бізнесу 2020, які представили провідні банки області.  Зокрема це: Ощадбанк, АТ "Укрексімбанк",  Otpbank, Райфайзенбанк "Аваль", банк "Кредит Дніпро", kredoBank, АБ "Укргазбаек", Powerbank та лізінгова компанія ULF Finance.