Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у засіданні круглого столу, організованого комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Ветеранська політика – це не лише про пільги та виплати, а цілий комплекс послуг, який включає ветерана у суспільне життя», - підкреслила посадовиця.

Перший заступник Начальника ОВА зазначила, що Вінницька область керується таким підходом: і в селі, і місті повинна бути однакова інформаційна доступність та послуги.

«Ми проаналізували усі місцеві програми за усіма напрямками: соціальна політика, медицина, освіта, культура і навіть спорт. Систематизували та об’єднали у єдину електронну систему. Ми прагнемо створити єдиний інформаційний ресурс, базу знань, де ветеран може знайти відповідь на будь-яке питання: від реалізації якихось державних гарантій до послуг, що може отримати ветеран на рівні своєї громади. Ми створили таку мапу послуг. Зараз триває її тестування та удосконалення. Наша мета – аби вона увійшла як складова на веб-платформі е-Ветеран. Тому стосовно цього нині ми ведемо активний діалог із Мінветеранів і сподіваємось, що спільними зусиллями ми реалізуємо цей проєкт», - зауважила Наталя Заболотна.

Вона також додала, що найважливіше – якість послуг, залежить, звичайно ж, від кадрового забезпечення. Задля урегулювання цього питання створені мобільні бригади, які виїжджають до важкопоранених воїнів, консультують їх з усіх можливих питань.

Консультаціями охопили 164 родини.

«Ми змогли потрапити в усі райони області, і, навіть у найвіддаленіші громади. І ми маємо чітке уявлення про основну проблематику, із якою стикаються наші хлопці та дівчата. Загалом, це дуже широке коло проблем, які діляться на ті із них, на які ми можемо впливати й вирішувати, і з якими ми здатні допомогти на консультативному рівні. Окрім вирішення проблем, ми маємо створювати можливості для об‘єднання ветеранів, створення свого ком’юніті, допомагати у пошуку майданчиків для комунікації. – підкреслила Наталя Заболотна. - Більше того, ми нині активно працюємо над тим, аби розширювати мережу ветеранських просторів по усій області. У березні ми провели обласну нараду з питань ветеранської політики на Вінниччині, до порядку денного якої було включено і питання створення ветеранських просторів. У цьому нам дуже допомагає громадський сектор. Зокрема, наші постійні партнери Ветеранський простір та Veteran Hub. Наскрізно напрацьовуємо стратегію ветеранської політики, щоб збалансувати кількість послуг у кожній громаді та залишити якість на належному рівні».

Засідання відбулося під головуванням Голови підкомітету з питань захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Комітету, народного депутата України Анатолія Остапенка.