Золотарник канадський включений в «Список інвазійних видів ЕPPO» (European and Mediterranean Plant Protection Organization - європейська організація по захисту рослин), де перераховані чужорідні види, що завдають серйозної шкоди аборигенним рослинам,довкіллю і біологічному різноманіттю в цілому. Європейським країнам, де зростає золотарник, рекомендовано вжити заходів щодо запобігання його подальшої інтродукції та поширення.

   Агресивному поширенню золотарника канадського сприяють кілька чинників. По-перше, як вид-чужинець він не зустрічає так званих ворогів з числа рослин-конкурентів і комах. По-друге, кожен кущ золотарника виробляє до 100 тисяч насінин, які відрізняються дуже високою схожістю - до 95%. По-третє, коріння золотарника виробляє інгібітори - речовини, які пригнічують ріст інших рослин. Слідом за цим зникає більшість лугових комах, птахів, дрібних ссавців. Таким чином, займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює його тваринний і рослинний світ.

   Золотарник стрімко захоплює все нові і нові землі. Ситуація ускладнюється тим, що тварини, в тому числі дикі, не їдять золотарник. Тобто зайняті ним території недоцільно використовувати як сінокісні і пасовищні землі. Золотарник канадський швидко закріплюється на луках, пасовищах, вигонах, меліорованих болотах, пустирях, лісових галявинах, вирубках. Ще одну загрозу несе заселення золотушника в лісах, де він поширюється по узліссях і вирубках.

   Якщо допустити проникнення золотарника в глиб лісу, то в подальшому при лісовідновленні доведеться проводити комплекс додаткових заходів, що спричинить істотні витрати. Крім того, втрата природної рослинності лісів негативно позначиться на харчуванні тварин. Тому не допустити проникнення золотушника в ліс - одне з основних завдань.

   Боротися з золотарником можна хімічними і механічними методами. Скошувати небезпечний бур'ян рекомендується в міру відростання до 15-20 см, тобто 3-4 рази за сезон. Альтернативою може бути одноразове скошування у другій половині серпня до визрівання насіння. В цьому випадку скошені рослини потрібно обов'язково утилізувати - спалити або закомпостувати. Там, де золотарник займає значні площі, ефективним рішенням буде переорювання з підсівом багаторічних злаків.

   І хоча золотарник не такий небезпечний для здоров'я людей, як амброзія, борщівник Сосновського, проте вважається одним з найбільш небезпечних рослин.

   Сьогодні необхідно звернути особливу увагу до боротьби з золотарником всіх землекористувачів.