Геологічна пам’ятка природи місцевого значення "Іллінецький кратер"

Іллінецький кратер - одна з найстаріших астроблем Землі, віком близько 400 млн. років. Кратер знаходиться на 8 км західніше від м. Іллінці Вінницької області (49°07' пн. ш., 29°06' сх. д.).


Наслідком зіткнення космічного тіла з твердими породами було утворення метеоритно-вибухового кратера з первісним діаметром близько 7 км, і глибиною до 600-800 м. Це місце на Поділлі несе на собі відбиток («шрам») грандіозної події планетарного масштабу - зіткнення нашої планети з кометою чи астероїдом.
За своїми масштабами Іллінецький кратер значно поступається найвідомішим у своєму роді, які мають діаметри до 300 км. Однак у нашій країні він належить до найбільших геологічних об'єктів імпактного походження. До того ж вона частково доступна для огляду, а не цілковито схована під верхнім шаром ґрунту.

У результаті всебічних досліджень було доведено, що Іллінецький кратер має космічне походження. В імпактитах Іллінецького кратера виявлено підвищений, порівняно з земним, вміст нікелю, іридію, кобальту в співвідношеннях, характерних для порід, забруднених метеоритною речовиною. І це дало змогу однозначно й остаточно ідентифікувати цю геологічну структуру, як типовий метеоритний кратер. Об'єкт містить розсипи невеликих алмазів, які утворилися під час вибуху, однак зараз їх розробка є технологічного складною і нерентабельною.

Об'єкт оголошено рішенням 21 сесії Вінницької обласної Ради 7 скликання № 402 від 30.07.2017 року.
#вінницька #природа