Таке переконання висловила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна під час офіційної зустрічі з  керівництвом іноземних дипломатичних представництв, яке сьогодні перебуває на Вінниччині.

«З перших днів повномасштабного вторгнення Вінниччина стала транзитним регіоном для тисяч українців. Упродовж перших трьох тижнів ми майже щодня приймали по 15 тисяч вимушених переселенців, які залишалися в області на добу, на ніч або на три дні та їхали далі. Лише транзитом через наш регіон пройшли близько 400 тисяч українців», - зауважила Наталя Заболотна.

У Вінницькій області наразі проживає майже 182 тисячі внутрішньо переміщених осіб.

«Цифри говорять про те, що обличчя вимушених переселенців на Вінниччині – це жіночі та дитячі. Зокрема, тут проживає майже 114 тисяч жінок та більше 58,5 тисяч дітей, понад 6 тисяч людей з інвалідністю, 28 тисяч пенсіонерів та людей похилого віку, а також майже 350 тисяч багатодітних сімей, у яких троє і більше дітей. Вінниччина прийняла українців з 12 регіонів. Найбільше переселенців перемістилися з Київської, Донецької та Харківської областей», - зауважила Наталя Заболотна.

Вона також розповіла про розселення внутрішньо переміщених осіб у громадах області, зокрема, осіб з інвалідністю та похилого віку, які знайшли прихисток на Вінниччині. 

«В області 63 громади і в нас немає жодної, яка б не прийняла внутрішньо переміщених осіб. Понад 98% людей розмістилися у приватному секторі», -  зауважила Перший заступник Начальника ОВА.

Вона також додала, що Вінниччина – це той регіон, який має гарні напрацювання щодо надання соціальної підтримки. Саме тому тут  централізовано приймають евакуйованих осіб з будинків-інтернатів для осіб з інвалідністю, людей похилого віку та дитячих соціальних закладів.

За словами Наталі Заболотної, наша область прийняла майже 800 осіб із закладів соціальної сфери тих областей, де ведуться активні бойові дії. Йдеться про тих людей, які потребують постійного догляду та сторонньої допомоги. Наразі вони проживають у відповідних соціальних закладах регіону. 

«Окремої уваги та вдячності заслуговують ті, хто здійснює транспортування людей з інвалідністю, адже це вкрай складно. І ми продовжуємо створення належних місць для прийому таких людей, яким потрібна евакуація», - додала Наталя Заболотна. 

Перший заступник Начальника ОВА також розповіла про роботу колективних центрів, їх потреби та облаштування для внутрішньо переміщених осіб.

Попри те, що на сьогодні Вінниччина серед тих областей, які найбільше прийняли вимушених переселенців, в області продовжують створення місць для прийому людей у співпраці з міжнародними фондами.

Під час зустрічі також приділили увагу низці інших викликів у  соціальній сфері. Зокрема, йшлося про підготовку до опалювального сезону, надання подальшої підтримки внутрішньо переміщеним особам тощо.

«Безумовно, ми вдячні нашим міжнародним партнерам, які розглядають у своїх програмах допомоги механізми утеплення будинків, заміни вікон, придбання різного роду обігрівачів для ВПО тощо», - зазначила Наталя Заболотна.

Окрім внутрішньо переміщених осіб, Вінниччина наразі приймає організовані колективи закладів вищої освіти. Також в рамках урядової програми в область релоковано 40 підприємств.

«Хоч на Вінниччині і не відбуваються активні бойові дії, наша область активно веде гуманітарний фронт. Від якості забезпечення усіх необхідних умов для життя наших людей, роботи навчальних закладів, підприємств, медичної сфери залежить, наскільки сильними ми будемо і як швидко зможемо здобути перемогу. Безумовно, ми не всесильні, тож розраховуємо на підтримку усіх наших міжнародних партнерів», - підсумувала Наталя Заболотна.