Програма економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2020 рік (далі – Програма) затверджена рішенням 41 сесії обласної Ради 7 скликання №883 від 17 грудня 2019 року розроблена відповідно до засад Стратегії розвитку Вінницької області на період до 2020 року (затверджена рішенням 38 сесії 6 скликання Вінницької обласної Ради від 24 червня 2015р. №893), в якій визначено ключові пріоритети та завдання розвитку Вінниччини.

Реалізація Програми передбачає забезпечення узгоджених спільних дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо здійснення державної політики регіонального розвитку.

Головна мета Програми повністю узгоджена з метою Стратегії – створення умов для забезпечення стійкого економічного зростання області, реалізації комплексу системних реформ, посилення інвестиційної та інноваційної активності, дотримання екологічних стандартів та підвищення конкурентоспроможності регіону, доступності широкого спектра соціальних послуг, забезпечення гідних умов життя та добробуту населення.

Досягнення поставленої мети здійснюється шляхом реалізації пріоритетів у визначених цілях, а саме: підтримка зміцнення обороноздатності держави, забезпечення безпеки населення та територій області; забезпечення умов сталого економічного розвитку, зростання конкурентоспроможності економіки області; розвиток людського капіталу та підвищення стандартів життя населення; екологічна безпека навколишнього середовища; розвиток громадянського суспільства.

 

Основні показники, що характеризують економічний

та соціальний розвиток області

(за перше півріччя 2020 року до відповідного періоду 2019 року):

  • протягом звітного періоду до зведеного бюджету області (загальний і спеціальний фонди) надійшло власних і закріплених доходів у сумі 4 805,7 млн грн, що становить 45,1% до плану на рік та 102,3% до планових показників на 6 місяців;
  • надходження доходів місцевих бюджетів порівняно з відповідним періодом минулого року зменшились на 100,2 млн грн, або на 2,0% за рахунок зменшення доходів спеціального фонду (в основному по власних надходженнях бюджетних установ охорони здоров’я, які з 2020 року реорганізовано у комунальні підприємства);
  • надходження доходів без міжбюджетних трансфертів до загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад зросли у порівняних умовах на 4,1%;

-     сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва становить 1961,4 млн грн або 24,8% від загальних обсягів надходжень або на 5,9% менше;

  • темпи зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства складають 101,8%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 104,6%, в господарствах населення – 94,5%;
  • індекс промислової продукції становить 90,8%;
  • індекс будівельної продукції становить 76,1%;
  • обсяг експорту товарів за січень-травень 2020 року зріс на 24,4%;
  • баланс зовнішньої торгівлі стабільно продовжує залишатись позитивним і становить 470,0 млн дол. США;
  • оборот роздрібної торгівлі області за січень-травень у порівнянних цінах зріс на 0,3% (18 місце серед регіонів України);
  • індекс споживчих цін становить 100,2%;
  • номінальна середньомісячна заробітна плата за січень-травень 2020 року зросла на 898,47 грн і становить 9519,12 грн. (10 місце серед регіонів України);
  • кількість проведених електронних закупівель становить - 17614 процедур (ІІ місце серед регіонів України).

 

ЦІЛЬ 1: ПІДТРИМКА ЗМІЦНЕННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ ДЕРЖАВИ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ НАСЕЛЕННЯ НА ТЕРИТОРІЇ ОБЛАСТІ.

Пріоритет 1. Забезпечення виконання повноважень, передбачених законодавством в галузі оборонної роботи.

Діяльність місцевих органів державної влади Вінниччини була спрямована на ефективну реалізацію державної політики з питань оборонної роботи, дотримання законності, правопорядку, захисту прав і свобод громадян, виконання відповідних завдань Президента, Уряду України.

З цією метою в області проводяться наступні заходи:

-     підготовка та удосконалення системи територіальної оборони області;

-     підготовка території держави до оборони;

-     сприяння відбору громадян для проходження військової служби за контрактом;

-     забезпечення призову громадян України на строкову військову службу;

-     шефська допомога військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України.

Виконання зазначених заходів проводиться в області в рамках Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2016-2020 роки «Безпечна Вінниччина – взаємна відповідальність влади та громад» (далі - Програма), в якій визначені основні завдання, цілі та пріоритети з питань оборони, мобілізації, забезпечення законності та правопорядку, захисту прав та свобод громадян.

  1. Проведення заходів щодо підготовки до територіальної оборони:

-     2 штабних тренування з територіальної оборони зі штабами зон та окремою бригадою територіальної оборони під керівництвом заступника командувача військ оперативного командування “Південь” з територіальної оборони;

-     одноденні збори з посадовими особами штабу зони (районів) територіальної оборони під керівництвом військового комісара обласного військового комісаріату;

-     4 штабних тренування зі штабами зони, районів територіальної оборони під керівництвом військового комісара обласного військового комісаріату;

-     штабне тренування з окремою бригадою територіальної оборони під керівництвом командира бригади за планом командувача Сухопутних військ ЗС України.

  1. Проведення заходів щодо підготовки території держави до оборони.

У відповідності до вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 255-р ДСК у І півріччі поточного року облдержадміністрацією здійснювався збір та узагальнення інформації щодо виконання запланованих заходів з підготовки території держави до оборони, для своєчасного інформування Міністерства оборони України у визначений термін.

  1. Заходи щодо сприяння відбору громадян для проходження військової служби за контрактом.

В області проводиться комплекс заходів щодо сприяння відбору громадян для проходження військової служби за контрактом.

За результатами проведеної роботи до навчальних центрів та військових частин Збройних Сил України відібрано та направлено 768 осіб (план – 802 особи), з якими укладено контракти для проходження військової служби, що складає 96% виконання планового завдання І півріччя 2020 року.

  1. Забезпечення призову громадян України на строкову військову службу

В області проводиться значна робота щодо забезпечення виконання заходів, пов’язаних із підготовкою та проведенням чергових призовів громадян України на строкову військову службу.

11 березня 2020 року під керівництвом начальника штабу-першого заступника командира військової частини А2393 на базі обласного збірного пункту (м. Козятин) було проведено інструкторсько-методичний збір на тему: «Порядок організації та проведення заходів призову громадян України на строкову військову службу у військових комісаріатах оперативного командування «Південь». До проведення зборів були залучені військові комісари та посадові особи військових комісаріатів Вінницької, Кіровоградської, Одеської, Херсонської областей.

Станом на 10 липня 2020 року до військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань відправлено 510 призовників, що складає 100% планового завдання, визначеного Командувачем Сухопутних військ ЗС України.

Проведення тестів призовникам на гостру респіраторну хворобу COVID-19 здійснюється за рахунок місцевих бюджетів у Вінницькому обласному клінічному шкірно - венерологічному диспансері.

  1. Проведення заходів з шефської допомоги.

Заходи з шефської допомоги в області проводились відповідно до Указу Президента України від 11.02.2016 року №44/2016 «Про шефську допомогу військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України» (зі змінами) та розпорядження голови облдержадміністрації від 26 лютого 2016 року № 110 «Про здійснення шефства над військовими частинами Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України» (зі змінами), якими встановлено шефство над усіма військовими частинами, розташованими на території області.

На виконання зазначених нормативно-правових актів облдержадміністрацією розроблено та укладено угоди про організацію шефства, відпрацьовані та затверджені плани шефства над військовими частинами, визначеними Указом Президента України та розпорядженням голови облдержадміністрації.

В І півріччі 2020 року кошти з обласного бюджету на реалізацію заходів Програми не виділялись.

  1. Облік інформаційних повідомлень про осіб, уродженців Вінницької області, які загинули (померли) в ході проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил в східних областях України.

Протягом І півріччя 2020 року облдержадміністрацією проводився облік отриманих інформаційних повідомлень про вінничан, які загинули, померли, зникли безвісти в ході безпосередньої участі під час здійснення заходів об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операції Об’єднаних сил - ООС) та членів їх сімей.

З початку проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, станом на 06.07.2020 року, із числа уродженців Вінницької області:

Загиблих                                                            - 161

Зниклих безвісти                                                - 2

Померлих                                                           - 73

Загиблих, сім’ї яких переїхали на Вінниччину  - 8

ВСЬОГО                                                            - 244 особи

  1. Гуманітарна допомога.

За І півріччя поточного року волонтерськими, громадськими організаціями і населенням районів та міст обласного значення Вінниччини в зону проведення ООС (АТО) для учасників ООС (АТО) та жителів звільнених від терористів населених пунктів Донецької та Луганської областей надана гуманітарна допомога орієнтовно на суму 37,36 млн грн.

До переліку гуманітарної допомоги входять:

бронежилети – 1809 шт., шоломи – 837 шт., 3836 пар взуття, технічні засоби – 1637 одиниць, в т. ч. надано в оренду автомобіль швидкої допомоги УАЗ-452, продукти харчування – 3397,5 тон, близько 10 тон інших матеріально-технічних засобів.

 

Пріоритет 2. Підвищення суспільної правосвідомості та попередження злочинності.

 

З початку року структурними та територіальними підрозділами ГУНП зареєстровано 103,9 тис заяв та повідомлень, з яких 11,849 тис заяв із ознаками кримінальних правопорушень.

У розрахунку на 10 тис населення зареєстровано 676,6 заяв та повідомлень.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про вчинення 10946 кримінальних правопорушень. Після прийняття процесуальних рішень щодо закриття кримінальних проваджень на обліку залишилось 5770 кримінальних проваджень, що на 19,0% менше, ніж зареєстровано злочинів за аналогічний період минулого року (7122).

Викрито 1931 особу, що вчинили кримінальні правопорушення, у т. ч. 103 неповнолітніх, 243 жінки, 231 особа, які на момент учинення протиправного діяння перебували у стані алкогольного сп’яніння, 700 осіб, які раніше скоювали злочини, 19 іноземних громадян.

Від злочинних проявів потерпіло 3161 громадянин, що становить 20,6 осіб, на кожні 10 тис населення. Жертвами вчинення кримінальних правопорушень стали 68 дітей, 1155 жінок, 422 пенсіонери та 9 іноземців. Внаслідок вчинення кримінальних правопорушень загинуло 70 громадян.

У звітному періоді викрито 91 факт незаконного обігу зброї, що на 31,1% менше ніж у минулому році (відповідний період минулого року - 132), інформацію про вчинення яких зареєстровано до ЄРДР (без урахування закритих), по яких 65 особам повідомлено про підозру (відповідний період минулого року - 85). Питома вага складає 71,4% (відповідний період минулого року - 64,4%).

З незаконного обігу з початку року вилучено: 4 гвинтівки, 2 обрізи мисливської рушниці, 8 пістолетів, 5 гладкоствольних рушниць, 9 гранат, 3982 шт. набоїв, 4 кг 650 гр вибухової речовини (пороху) та 49 одиниць холодної зброї (ножі та кастети).

У поточному році викрито 6 організованих злочинних угрупувань (відповідний період минулого року - 7), із яких по одному з міжрегіональними, транснаціональними та корумпованими зв’язками, причетних до розкрадань бюджетних коштів, а також у сферах незаконного обігу наркотиків та торгівлі людьми.

Учасниками ОЗУ учинено 38 кримінальних правопорушень, із яких 33 -відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів.

За звітний період у сфері незаконного обігу наркотиків зареєстровано 615 (відповідний період минулого року - 499, +23,2%) кримінальних правопорушень.

Задокументовано 219 фактів збуту наркотиків (відповідний період минулого року - 153, +43,1%). Повідомлено про підозру за 147 (питома вага становить 67,1%) кримінальними правопорушеннями цього виду.

Ужитими превентивними правоохоронними заходами протягом звітного періоду росту злочинності в публічних місцях не допущено. Так, на території області в публічних місцях вчинено 168 відповідний період минулого року - 280) кримінальних правопорушень, з яких по 94 (56,0 %, відповідний період минулого року - 145) особам повідомлено про підозру. В свою чергу в умовах «вулиці» вчинено 108 (відповідний період минулого року - 156) таких правопорушень, про підозру оголошено – 53 (35,2 %, відповідний період минулого року - 67).

 

Пріоритет 3. Підвищення спроможності регіону попереджувати, реагувати та ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій.

За 6 місяців 2020 року в області, згідно Державного Класифікатора, зареєстровано 3 надзвичайні ситуації, з них:

-        за характером: 3 природного;

-        за рівнями - 1 об'єктового (пов’язана з окремим випадком особливо небезпечного інфекційного захворювання сільсько-господарських тварин (грип птиці - ПП "Хутір", СТОВ "Колосок", ТОВ "Немирів – Поділля" с.Бугаків Немирівського району), 1 місцевого (пов’язана з епізоотією - зафіксовано випадки загибелі тварин унаслідок захворювання на африканську чуму свиней, що підтверджені лабораторно - с. Коровайна Немирівського району, с.Павлівка Погребищенського району, с.Павлівка Погребищенського району), 1 державного (пов’язана з епідемічним спалахом небезпечних інфекційних хвороб).

Збитки від медико-біологічної НС (захворювання свиней на африканську чуму) склали 539,825 тис грн.

Протягом 6-ти місяців поточного року проведено:

-      збір з керівним складом Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту з питання звіту за 2019 рік та визначання основних завдань в зазначеній сфері на 2020 рік (19 лютого 2020 року);

-      штабне тренування органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в умовах паводку, пропуску льодоходу і повені (13 лютого 2020 року);

-      штабне тренування органів управління цивільного захисту Тростянецького району за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспоруді Ладижинської ТЕС» (12 березня 2020 року).

Також проведено 49 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (з них позачергових - 47, чергових - 2), на яких було розглянуто 108 питань, з яких:

-      направлено на попередження НС – 57;

-      направлено на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій – 38;

-      направлено на загальні питання – 13.

Згідно рішень обласної комісії з питань ТЕБ та НС на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій з резервного фонду обласного бюджету було виділено коштів в сумі 189,8 тис грн:

-        Немирівській районній Державній лікарні ветеринарної медицини для забезпечення виконання заходів з локалізації та ліквідації АЧС – 39,8 тис грн;

-        Вінницькому ОКСЛП «Віноблагроліс» для забезпечення Подільського  зоопарку  кормами та ветеринарними препаратами для тварин - 150 тис грн.

Протягом звітного періоду здійснювалась перевірка внутрішньообласної системи оповіщення, міського та позаміського запасних пунктів управління облдержадміністрації. Зазначена система знаходиться в постійній готовності до застосування.

За звітний період Комунальною установою «Вінницький обласний центр цивільного захисту та матеріальних резервів» були закуплені:

-      термометри електронні інфрачервоні безконтактніWF-5000 в кількості 17 штук та MD1907 в кількості 10 штук на загальну суму 23,7 тис грн;

-      26 наборів реагентів Genesig Real-Time PRG для виявлення Coronavirus COVID-19 (в кількості 96 шт.) на загальну суму 1,43 млн грн.

Протягом 6-ти місяців поточного року проведено інвентаризацію 4 захисних споруд: з них 2 державної, 1 комунальної форми та 1 приватної форми власності. Залишається актуальним інвентаризація ще 139 споруд цивільного захисту.

 

ЦІЛЬ 2. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УМОВ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ. ЗРОСТАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ ОБЛАСТІ.

 

Пріоритет 1. Розвиток промислового комплексу, активізація інноваційних процесів та створення сприятливих умов для посилення інвестиційної діяльності в області.

 

У січні-червні 2020 року індекс промислової продукції становить 90,8%.

Збільшено обсяги виробництва на підприємствах фармацевтичної – у 2,2 рази.

У добувній промисловості і розробленні кар’єрів обсяги промислового виробництва збільшились на 6,8%.

В той же час, через введення карантинних протиепідеміологічних заходів не досягли відповідного рівня минулого року підприємства харчової галузі на 1,9%, легкої промисловості на 45,5%, деревообробної галузі – на 0,1%, виробництва хімічних продуктів – на 21,4%, будівельних матеріалів – на 17,6%, підприємств металообробки – на 49,8%, підприємств машинобудування – на 26,4%.

Індекс промислового виробництва підприємств галузі електроенергетики становить 73,7%.

На промислових підприємствах області наразі працює 57489 осіб, середньомісячна заробітна плата яких становить 11853 грн.

У січні-травні 2020 року підприємствами області реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на суму 32,1 млрд грн. Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу населення за звітний період становить 20653,5 грн, що на 5,9% менше проти відповідного періоду 2019 року.

Частка області у загальнодержавному обсязі реалізованої продукції становить 3,4% (у січні-травні 2019 року частка складала 3,3%).

Протягом першого півріччя 2020 року в області реалізовано 8 інвестиційних проєктів, а саме:

-     3 проєкти в харчовій промисловості на суму 108,9 млн грн, створено 11 нових робочих місць;

-     5 проєктів в галузі альтернативної енергетики на суму 767,73 млн грн, створено 44 нових робочих місця.

Загалом у 2020 році приватними інвесторами в промисловості планується реалізувати 54 інвестиційних проєкти на загальну суму майже 5,7 млрд грн, а це – 2363 нових робочих місць, з них по галузях:

-     харчова та переробна – 18 проєктів на суму 668,3 млн грн, 406 робочих місць;

-     альтернативна енергетика – 23 проєкти на суму 4,5 млрд грн, 382 робочих місць;

-     машинобудування – 4 проєкти на суму 426,5 млн грн, 1385 робочих місць;

-     добувна галузь – 1 проєкт на суму 200 тис грн, 5 робочих місць;

-     інші – 8 проєктів на суму 108,2 млн грн, 185 робочих місць.

Станом на 01.07.2020р. за даними моніторингу в агропромисловому комплексі Вінницької області триває реалізація 45 інвестиційних проєктів, з них: 20 – розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції (елеватори, зерносховища, овоче та плодосховища), 12 – в харчовій та переробній промисловості, 4 – в тваринництві, 1 – в рослинництві та 8 – інші в аграрній сфері.

Протягом звітного періоду завершено реалізацію 21 інвестиційного проєкту: 9 –розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції (елеватори, зерносховища, овоче- та плодосховища), 6 – в харчовій та переробній промисловості, 2 – в тваринництві, 4 – інші в аграрній сфері.

 

Пріоритет 2. Здійснення заходів щодо підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу.

В сільському господарстві області темпи обсягів виробництва за січень-червень 2020 року складають 101,8%, в порівнянні з відповідним періодом попереднього року, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 104,6%, в господарствах населення – 94,5%.

Питома вага регіону за січень-червень 2020 року у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції складає 11,3%.

Область за січень-червень 2020 року займає перше місце серед регіонів України за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства та на 1 особу, по виробництву м’яса. Друге місце – за темпом росту виробництва валової продукції сільського господарства та по виробництву молока.

Станом на 22 липня 2020 року за оперативними даними жнива проводяться у всіх районах області. По всіх категоріях господарств проведено обмолот ранніх зернових та зернобобових культур на площі 72,9 тис га, що становить 17,6% до прогнозу. Намолочено 327,0 тис тонн зерна при середній урожайності  44,8 ц/га (50,4 ц/га в минулому році на відповідну дату). В розрізі культур:

-     озимий ячмінь зібраний на площі 29,8 тис га, що становить 90,9% від прогнозованої площі, урожайність - 45,7 ц/га (на відповідну дату минулого року - 49,8 ц/га), намолочено – 136,2 тис тонн;

-     озима пшениця зібрана на площі 37,1 тис. га (12,0% від прогнозованої площі збирання), урожайність – 46,1 ц/га (на відповідну дату минулого року – 55,6 ц/га), намолочено – 171,0 тис тонн;

-     горох зібраний на площі 3,1 тис га (66,7% від прогнозованої площі), урожайність – 29,1 ц/га (на відповідну дату минулого року – 25,3 ц/га), намолочено – 9,1 тис тонн;

-     ярий ячмінь зібраний на площі 2,9 тис га, що становить 5,1% від прогнозованої площі, урожайність - 36,9 ц/га (на відповідну дату минулого року – 38,1 ц/га), намолочено – 10,7 тис тонн.

Крім того, озимого ріпаку намолочено 90,2 тис тонн з площі 31,7 тис га при урожайності – 28,5 ц/га (на відповідну дату минулого року – 29,4 ц/га).

В тваринництві за січень-червень 2020 року всіма категоріями господарств вироблено 357,9 тис тонн молока, 320,1 тис тонн м’яса (реалізація), 475,3 млн шт. яєць. В порівнянні із аналогічним періодом попереднього року обсяги виробництва м’яса зросли на 9,1%, яєць - на 4,6%, обсяги виробництва молока зменшились на 4,5%.

В харчовій промисловості індекс виробництва промислової продукції за січень-травень 2020 року складає 98,0%. У структурі реалізованої промислової продукції харчова і переробна промисловість становить 65,5%.

За січень-травень 2020 року зовнішньоторговельний оборот продукції АПК склав 584,0 млн дол. США, що на 10,8% більше ніж в аналогічному періоді минулого року. Підприємствами аграрного сектору регіону було експортовано сільськогосподарської продукції та готових продуктів харчування на суму      557,8 млн дол. США, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року  експорт сільськогосподарської продукції зріс на 10,4%. В загальній структурі експорту Вінницької області продукція агропромислового комплексу складає 82,7%. Структура експорту продукції АПК: жири та олії тваринного або рослинного походження – 39,6% (2019 рік – 35,1%), продукти рослинного походження – 34,3% (2019 рік – 33,1%), готові харчові продукти – 19,0% (2019 рік – 25,2%), живі тварини і продукти тваринного походження – 7,1% (2019 рік – 6,5%).

Імпортовано за цей  період  всього продукції АПК загальною вартістю 26,2 млн дол. США, що на 19,4% більше ніж у відповідному періоді минулого року (2019 року – 21,9 млн дол. США). Позитивне сальдо складає 531,6 млн дол. США, або експорт перевищує імпорт у 21,3 рази.

 

Пріоритет 3. Стимулювання розвитку малих форм господарювання та кооперації на селі.

З метою розвитку малого аграрного підприємництва в області реалізується Програма розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки, в рамках якої здійснюється підтримка особистих селянських, фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших суб’єктів господарювання в сільській місцевості. Відповідно заходів Програми в І-півріччі 2020 року 51 фізична особа отримала часткове відшкодування витрат на придбання установки індивідуального доїння або (та) холодильної установки для зберігання і охолодження молока на загальну суму 206,83 тис грн.

Станом на 01.07.20р. в Реєстрі сільськогосподарських дорадників та експертів – дорадників по області зареєстровано 38 сільськогосподарських дорадників та 18 експерт-дорадників, а в Реєстрі сільськогосподарських дорадчих служб зареєстровані дві обласні дорадчі служби:

-     Споживче товариство „Вінницька обласна сільськогосподарська дорадча служба «Агродорада»;

-     Громадська організація «Національний центр сільськогосподарського дорадництва та консалтингу «Досвід».

Протягом 2018-2020 рр. у Вінницькій області на території Барської та Северинівської об’єднаних територіальних громад реалізується грантовий проєкт технічної фінансової допомоги Європейського Союзу Кластер «Яблуневий шлях», метою якого є створення агротуристичного кластеру для популяризації регіонального продукту «подільське яблуко». Вартість проекту складає близько 700 тис євро. На даний час в рамках реалізації проєкту завершуються ремонтні роботи в Северинівському санаторії, в якому буде проводитись дводенний цикл лікувально-відновлювальних процедур. З метою організації переробки вирощеної плодової продукції на базі Северинівського коммунального підприємства, тривають ремонтні роботи та здійснюється встановлення лінії по виробництву соків. Проводяться реставраційні роботи будинку Деніса Макклера та цілорічної теплиці з різними сортами яблунь та інших плодово-ягідних культур біля Северинівського санаторію, а також закуплені саджанці для розсадника. Розроблено дизайн приміщення дегустаційного центру та оголошено тендер на закупівлю обладнання для нього.

 

Пріоритет 4. Здійснення заходів з ефективного використання водних ресурсів області.

Для ефективного використання водних об’єктів у І-півріччі 2020 року підготовлено 41 проект розпоряджень голови облдержадміністрації. Укладено 32 договори оренди водних об’єктів, в т. ч. 11 договорів після проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди земельних ділянок разом з водними об’єктами. Підготовлено 32 додаткових угод до договорів оренди водних об’єктів в частині перегляду розміру орендної плати за водні об’єкти.

Надійшло до обласного бюджету коштів від орендної плати за водні об’єкти (їх частини) у розмірі 682,6 тис грн.

 

Пріоритет 5. Впровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій в системі життєзабезпечення населених пунктів.

Розроблено новий проєкт обласної Програми енергозбереження для населення та ОСББ на 2020-2025 роки, необхідний обсяг фінансування Програми у 2020 році з обласного бюджету становить 7,0 млн грн та передбачає наступні напрямки роботи:

- компенсацію 8% ставки за кредитами, залученими населенням та ОСББ області на реалізацію енергоефективних заходів у рамках Урядової програми «теплих кредитів»;

- компенсацію 10% ставки для ОСББ, які здійснюють заходи з енергоефективності у рамках програми «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності» (далі – Фонд). Компенсація надаватиметься протягом 12 місяців з моменту оформлення кредиту на реалізацію заходів з енергомодернізації житлових будівель, які передбачають грантові виплати з Фонду.

Компенсація відсоткових ставок по «теплих кредитах» і по програмі Фонду здійснюватиметься через кредитно-фінансові установи на підставі відповідних договорів про співробітництво.

 

Пріоритет 6. Подальше формування позитивного інвестиційного іміджу області.

Впродовж І півріччя 2020 року забезпечено проведення 11-ти офіційних зустрічей з презентацією економічного та інвестиційного потенціалу регіону, в т.ч. зустрічі з Надзвичайними та Повноважними Послами Литовської, Латвійської та Киргизької Республік, а також зустріч з делегацією Посольства Королівства Швеція в Україні.

Інвестиційний портал Вінниччини (vininvest.gov.ua), на якому щоквартально оновлюється інформація, допомагає потенційним інвесторам ознайомитися з потенціалом області, пріоритетними напрямками та основними показниками економічного розвитку, інвестиційними об'єктами (вільними земельними ділянками, об’єктами нерухомості), інвестиційними проектами, які можуть зацікавити потенційних інвесторів. Сформовано перелік з 112 ділянок типу «Greenfield» загальною площею 326,5 га та 20 ділянок типу «Brownfield» загальною площею 16,5 га.

Інформація про інвестиційний портал розміщена на офіційному веб-сайті Вінницької обласної державної адміністрації та веб-сторінці Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації.

Протягом І півріччя 2020 року зафіксовано 1848 відвідувачів сайту.

Інформацію щодо посадових осіб - представників регіону, до сфери повноважень яких відносяться питання сприяння інвестиційній діяльності, розміщено на офіційному сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Посилання на інвестиційний портал Вінницької області (http://www.vininvest.gov.ua/) розміщено на Карті інвестиційних контактних пунктів з питань залучення інвестицій та супроводу інвесторів в Україні.

 

Пріоритет 7. Розвиток сфери торгівлі та послуг.

Оборот роздрібної торгівлі області за січень-травень 2020 року склав – 12,2 млрд грн, що на 0,9% більше в порівняних цінах до відповідного періоду минулого року (по Україні показник збільшився на 3,1%).

На території Вінницької області діють 83 ринки та 93 постійно діючих ярмарків.

В області успішно функціонують мережеві підприємства торгівлі, такі як: ТОВ - НВП «Аргон» (гіпермаркети «Грош», супермаркети «Грош Експрес», «Корона», «К-маркет»), ТОВ «Сільпо - Фуд» (супермаркети «Сільпо»), ДП «Рітейл» (супермаркети «Фуршет»), ТОВ «АТБ-Маркет» (магазини-дискаунтери «АТБ - маркет») та інші, в яких представлена продукція місцевих товаровиробників: ПрАТ "Концерн Хлібпром" ВП «Вінницяхліб», ТОВ «Зерносвіт», ТОВ «Літинський молокозавод», ТОВ «Люстдорф», ТОВ "ФУД Девелопмент", ЗАТ «Тульчин-Мясо», ТОВ «Літинський м’ясокомбінат», ТМ «Ковбаскофф», ТОВ «Бондарукові ковбаси», ТОВ «БРІЗ-Т», ТОВ «Вінницька цукерка», ПрАТ «Вінницька харчова фабрика», ТОВ «АВІС», Філія "Вінницька Птахофабрика" ПАТ "Агрохолдинг Авангард", ПрАТ МКЗ «Регіна», ПрАТ «Мироновський Хлібопродукт», ПрАТ «Козятинський м’ясокомбінат».

Активно розвивається мережа фірмової торгівлі місцевих товаровиробників, зокрема: ПрАТ «Літинський молокозавод» ТМ «Білозгар», ТОВ «Літинський м’ясокомбінат» ТМ «ЛМК», ФОП Бондарук Ю.В. ТМ «Бондарукові ковбаси», ТОВ «Солодка Мрія-Вінниця» ТМ «Солодка Мрія».

На території області працюють понад 7000 об’єктів торгівлі та надають послуги харчування понад 1300 об’єктів ресторанного господарства. В населених пунктах, в яких відсутня стаціонарна торговельна мережа, здійснюється виїзна торгівля у визначені дні тижня продуктами харчування, товарами першої необхідності, промислової та господарської груп, а також товарами складного асортименту за попереднім замовленням.

Працівниками відділення Вінницької дирекції ПАТ «Укрпошта» забезпечується обслуговування сільського населення області товарами першої необхідності за попереднім замовленням. За ІІ квартал 2020 року реалізовано товарів на суму 13,5 млн грн та надано послуг 194,3 тис осіб.

 

Пріоритет 8. Створення сприятливих умов розвитку малого та середнього бізнесу.

За даними моніторингу у січні-червні 2020 року започаткували діяльність 4816 новостворених суб’єктів господарювання, що на 5,4% менше ніж у відповідному періоді 2019 року, із яких 482 – юридичні особи (на 19,4% менше) та 4334 – фізичних осіб-підприємців (на 3,5% менше).

Одночасно припинили господарську діяльність 3740 суб’єктів господарювання (98 – юридичних осіб та 3642 – фізичних осіб-підприємців), що на 26% менше ніж у відповідному періоді 2019 року.

Сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за І півріччя 2020 року становить  1 961,4 млн грн, або 24,8% від загальних обсягів надходжень, що на 5,9% менше ніж у І півріччі 2019 року.

Сума надходжень до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за І півріччя 2020 року в порівнянні з відповідним періодом 2019 року зменшилась на 6,2%, або на 73,7 млн грн і становить 1 118,6 млн грн, а їх частка в загальній сумі надходжень до місцевих бюджетів складає 26,3%.

На виконання Плану дій Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької області на період до 2020 року (далі - Стратегія МСП) у поточному році з обласного бюджету виділено кошти в сумі 1,77 млн грн, з яких: 1,4 млн грн – на фінансову підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва, в тому числі підприємців-початківців (стартапи), 370,0 тис грн – на проведення інших заходів Плану дій Стратегії.

В рамках виконання Плану дій реалізації Стратегії МСП в області проводиться конкурс бізнес-планів для підприємців-початківців (стартапи). В березні 2020 року було оголошено конкурс на виконавця (виконавчого адміністратора) з організації та проведення конкурсу бізнес-планів для підприємців-початківців (стартапи), переможцем якого визнано ВОГО «Спілку підприємців «СТІНА» та з 27 травня 2020 року оголошено про початок Конкурсу, який проводиться в ІІІ етапи:

- І етап – проведення інформаційної кампанії та он-лайн реєстрація заявки на участь у Конкурсі тривав з 27 травня по 1 липня 2020 року. За результатами І етапу Конкурсу, на участь у Конкурсі зареєструвалось 126 учасників, із яких 43 – підприємця та 83 – громадянина.

- ІІ етап - триватиме з 02 липня по 31 липня 2020 року (до 18:00 год.). На протязі ІІ етапу заплановано провести 6 онлайн вебінарів в системі-Zoom та додаткові індивідуальні консультації для учасників Конкурсу.

- ІІІ етап – засідання Конкурсної комісії та визначення переможців Конкурсу (планується з 1 серпня по 15 серпня 2020 року).

Станом на 1 липня 2020 року в реєстрі регуляторних актів облдержадміністрації знаходиться 15 розпоряджень голови облдержадміністрації (реєстр розміщено на сайті облдержадміністрації в розділі «Економіка та інвестиції/Регуляторна діяльність/ Реєстр регуляторних актів»).

Відповідно до Плану-графіку здійснення відстеження результативності дії регуляторних актів облдержадміністрації у першому півріччі 2020 року проведено 4 повторних відстеження результативності дії розпоряджень голови обласної державної адміністрації. За результатами проведених відстежень дію регуляторних актів визнано ефективними.

Відповідно до Плану підготовки проектів регуляторних актів облдержадміністрації у першому півріччі 2020 року підготовлено та прийнято три регуляторних акти, які стосувались встановлення тарифів на платні медичні послуги у медичних закладах області.

Станом на 01.07.2020 року в області діє 42 Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), з них 20 - районних, 2 - міськрайонні, 4 - міських, 16 - ОТГ та 6 їх територіальних відділень.

Роботу ЦНАП забезпечують 334 особи персоналу, із них: 223 адміністратора та 111 державних реєстраторів.

За січень-червень 2020 року ЦНАП надано суб’єктам звернення 460 115 адміністративних послуг, що на 36,6% менше порівняно з відповідним періодом 2019 року.

Кількість наданих послуг на 1 тис населення області в І півріччі 2020 року складає 299 послуг проти 468 у відповідному періоді 2019 року.

У І півріччі 2020 року за надання адміністративних послуг до місцевих бюджетів надійшло 36 млн грн, що на 10,1 млн грн або на 22% менше порівняно з відповідним періодом 2019 року.

Оформлення та видача паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється в 10 ЦНАП області: міст Вінниця, Жмеринка, Козятин, Барської райдержадміністрації, Калинівської міської ОТГ, Немирівської міської ОТГ, Джулинської сільської ОТГ, Краснопільської сільської ОТГ, Якушинецької сільської ОТГ та Агрономічної сільської ради.

Послуги з видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів здійснюються в ЦНАП Вінницької міської ОТГ та ЦНАП Калинівської міської ОТГ.

Станом на 01.07.2020 року при органах місцевого самоврядування шляхом реорганізації ЦНАП при РДА утворено 5 нових ЦНАП. А саме, в Барській міській ОТГ, Гайсинській міській раді, Шаргородській міській раді, Теплицькій селищній ОТГ та Томашпільській селищній ОТГ.

 

Пріоритет 9. Розвиток транспортної інфраструктури в області.

В області функціонує 437 внутрішньообласних міжміських і приміських маршрутів, 575 приміських маршрутів, які не виходять за межі території району та близько 100 міських маршрутів. Крім того, у Вінницькій області нараховується 47 міжнародних та 94 міжобласних маршрутів.

Також, на автобусних маршрутах загального користування працює 107 автобусів пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них: 67 – у м. Вінниці.

З початку 2020 року було укладено 36 додаткових угод на продовження дії договорів про організацію перевезення пасажирів на внутрішньообласних міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування.

У січні ‒ червні 2020 року вантажообіг підприємств транспорту становив 12515,0 млн ткм, або 94,9% від обсягу січня‒червня 2019 року. Вантажообіг залізничного транспорту зменшився на 5,1%, а автомобільного транспорту ‒ на 6,3%.

Підприємствами транспорту області перевезено 8,8 млн тонн вантажів, що на 11,4% менше проти січня ‒ червня 2019 року.

Пасажирообіг у січні ‒ червні 2020 року становив 1432,8 млн пас. км і зменшився на 57,7% порівняно з пасажирською роботою, яка виконана у січні ‒ червні попереднього року (пов’язано з впровадженням на території України карантинних заходів).

На території Вінницької області у підпорядкуванні двох регіональних філій «Південно-західна залізниця» та «Одеська залізниця» знаходяться 68 залізничних станцій. Загальна протяжність залізничних магістралей Вінниччини складає 1074,3 км. Великі залізничні вузли - Жмеринка, Вінниця, Козятин та Вапнярка.

На території області зареєстрований КП «Аеропорт Вінниця», який має зручну транспортну розв’язку (автомобільну та залізничну) для перевезення пасажирів та вантажів як по Україні, так і за її межами.

В області берегова лінія по річці Дністер складає 186 км, по річці Південний Буг – 317 км. В області нараховується 71-76 водоймищ та 3600 ставків.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах передбачено кошти державного дорожнього фонду у сумі 1262,1 млн грн, в тому числі:

-     на проектно-вишукувальні роботи – 7,0 млн грн;

-     на капітальний та поточний середній ремонт доріг місцевого значення та штучних споруд на них – 885,1 млн грн;

-     на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання – 370,0 млн грн.

У 2020 році передбачено реалізацію:

-     4 проєктів з капітального ремонту доріг загального користування місцевого значення загальною протяжністю 16,7 км та 7-ми штучних споруд загальною протяжністю 265,2 п.м.;

-     13 проєктів з поточного середнього ремонту доріг місцевого значення загальною протяжністю 80,3 км та 2 штучних споруд протяжністю 39 п.м.

Станом на 01.07.2020 року освоєно коштів державного дорожнього фонду у сумі 397,7 млн грн, або 30% від встановлених асигнувань.

Крім того, у 2020 році на виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 11.03.2020 року №178 проведено конкурсний відбір проєктів з будівництва, реконструкції та капітального ремонту вулиць і доріг комунальної власності для фінансового забезпечення виконання робіт на них за рахунок коштів державного дорожнього фонду.

На розгляд конкурсної комісії представлено 59 проєктів на загальну суму 194,2 млн грн За результатами обговорення відібрано 40 проєктів, на реалізацію яких у 2020 році буде спрямовано 67,3 млн грн.

 

Пріоритет 10. Подальший розвиток міжнародного та транскордонного співробітництва.

Протягом січня-червня 2020 року обласною державною адміністрацією проводились заходи у сфері міжнародного співробітництва, на яких здійснювалися презентації економічного, культурного та туристичного потенціалу області.

Так, 8 січня відбулась офіційна зустріч Голови облдержадміністрації з Надзвичайним і Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом. В ході візиту сторони обговорили можливості розширення співпраці між Латвійською Республікою та Вінницькою областю у сферах економіки, розвитку альтернативної енергетики, культури, освіти, а також можливості оздоровлення в Латвії дітей, батьки яких загинули або були важко поранені в ході АТО\ООС та реабілітації поранених українських військовослужбовців. Юріс Пойканс підтвердив наміри латвійської сторони про відкриття у Вінниці Почесного консульства Латвійської Республіки.

24 січня відбулась офіційна зустріч Голови облдержадміністрації із Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом. Учасники зустрічі визначили вектори налагодження нових ділових стосунків між литовським і українським бізнесом, а також можливість співпраці у напрямку туристичної галузі шляхом обміну досвідом щодо популяризації регіону та залучення іноземних туристів.

4 лютого Вінниччину відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Жусупбек Шаріпов з метою участі у киргизько-українському бізнес-форум з легкої промисловості, який зібрав понад 60 учасників профільних підприємств галузі з України та Киргизстану. На форумі було презентовано найбільш перспективні проекти легкої промисловості в Киргизстані і в Україні, запуск яких може стати успішним початком двостороннього партнерства у виході на ринки Азії та Європи; обговорювались подальші плани співпраці між асоціаціями і бізнес спільнотами галузі.

17 лютого відбулася зустріч Голови облдержадміністрації з Почесним консулом України у Борглоні (провінція Лімбург, Бельгія) Крісом Бекерсом. В ході зустрічі сторони обговорили шляхи поглиблення двостороннього співробітництва між Україною та Бельгією у сфері відновлювальної енергетики, а саме можливості впровадження на Вінниччині пілотного інноваційного проєкту зі встановлення мікрогідроелектростанцій «Turbulent».

18 лютого з метою пошуку партнерів для співробітництва та налагодження бізнес контактів відбулась партнерська зустріч регіонального бізнесу із представниками шведських ділових кіл «Шведський бізнес день». Бізнесовий форум організовано Вінницькою обласною державною адміністрацією спільно з Шведською бізнес Асоціацією та Посольством Королівства Швеція в Україні. Делегація шведського бізнесу відвідала вінницькі підприємства: завод GreenCool компанії «UBC Group», ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» та завод ДП «Електричні системи».

Крім того, 18 лютого відбулась офіційна зустріч Голови облдержадміністрації з офіційною делегацією Посольства Королівства Швеція в Україні на чолі із Першим секретарем Посольства Швеції в Україні, заступницею голови місії Луїс Морсінґ. В ході зустрічі сторони обговорили можливість розширення співпраці у сферах охорони здоров’я, альтернативної енергетики, енергетичної безпеки, сільського господарства, IT-сектора, інфраструктури, охорони довкілля та культури.

21 лютого відбулася зустріч Голови обласної державної адміністрації з представниками німецько-української промислово-торговельної палати та ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство». Головною метою зустрічі стало впровадження спільного проєкту дуальної форми освіти між ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство» та державним професійно-технічним навчальним закладом «Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту».

25-28 лютого офіційна делегація області на чолі із заступником голови обласної державної адміністрації перебувала у Сьвєнтокшиському воєводстві Республіки Польща. Головною метою візиту делегації стало вивчення та перейняття польського досвіду у сфері реалізації державної політики, спрямованої на охорону навколишнього природного середовища та водного господарства, способів використання природних ресурсів та поводження із побутовими відходами.

На території області розпочато реалізацію Проєкту децентралізованого співробітництва міста Вінниці та Вінницької області із Французькою Республікою (регіон Бургундія). Так, 15 та 23 червня відбулись онлайн-наради з французькою стороною, в яких брали участь представники компанії BETEN Ingenierie та та агрокластеру VITAGORA. Під час онлайн-нарад сторони обговорили напрями подальшої співпраці та план реалізації проєкту.

Також, під час наради 23 червня розглядалась можливість підписання угоди між Вінницьким національним аграрним університетом та агрокластером VITAGORA, діяльність якого спрямована на створення своєрідної платформи для співробітництва та об’єднання фермерів, сільськогосподарських виробників та переробників.

Реалізація цього проєкту надасть можливість місту Вінниця та Вінницькій області розвинути свою економічну та інвестиційну діяльність в агропромисловій сфері, розширити експортний потенціал, здобути визнання в якості інноваційного й динамічного регіону з потужним інвестиційним потенціалом.

Крім цього, 24 червня Голова Вінницької обласної державної адміністрації відвідав прикордонні райони області, де виникла загроза підтоплення. Через сильні зливи в Карпатах та на Буковині критично піднявся рівень води у річці Дністер. Через аварійне скидання води Дністровською ГЕС міста Могилів-Подільський та Ямпіль опинилися під загрозою підтоплення. З метою уникнення погіршення ситуації у прикордонних районах області Головою обласної державної адміністрації проведено переговори з керівництвом служби надзвичайних ситуацій Республіки Молдова щодо можливого збільшення об’єму скиду води Дубосарською ГЕС. У результаті перемовин збільшено об’єм скиду води Дубосарською ГЕС (Республіки Молдова), що значно зменшило ризики ускладнення ситуації у південних районах Вінниччини.

 

Пріоритет 11. Підвищення рівня доходів населення, посилення боротьби з тіньовою зайнятістю. Розвиток ринку праці.

В регіоні продовжується позитивна тенденція щодо зростання рівня заробітної плати.

Середня номінальна заробітна плата штатних працівників (за статистичними даними) у травні 2020 становила 9405 грн. Порівняно з травнем 2019 року розмір заробітної плати збільшилася на 3,9%, а відносно до квітня 2020 року зменшилася на 1,2%.

Збільшення рівня середньої заробітної плати у травні 2020 року (порівняно з квітнем 2020 року) відбулося у таких видах економічної діяльності, як: тимчасове розміщення й організація харчування – на 11,7%, будівництво – на 11,2%, у сфері охорони здоров'я та надання соціальної допомоги – на 9,5%.

Найвищий рівень середньої заробітної плати серед основних видів економічної діяльності у травні поточного року зафіксовано у сфері фінансової та страхової діяльності (13840 грн), у сфері будівництва (12522 грн), у сфері обов’язкового соціального страхування (12177 грн), у сфері промисловості (11703 грн).

Найнижчий рівень середньої заробітної плати у травні поточного року зафіксовано у сфері тимчасового розміщення й організація харчування, розмір нарахованої заробітної плати становив 4882 грн. За рівнем оплати праці у травні 2020 року серед 25 регіонів України область займала 10 місце.

Середня номінальна заробітна плата штатних працівників (за статистичними даними) у січні – травні 2020 року становила 9519 грн. За рівнем оплати праці у травні 2020 року серед 25 регіонів України область займала 10 місце.

Індекс реальної заробітної плати у травні 2020 року порівняно із квітнем 2020 року становив 98,7%, а відносно травня 2019 року – 104,6%.

Станом на 1 червня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних становила 26,7 тис осіб, що на 46,6% більше, ніж станом на відповідну дату минулого року.

Усього протягом січня-травня 2020 року послугами державної служби зайнятості скористалися 41,3 тис безробітних громадян.

В області діють 34 місцеві робочі групи з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення різних рівнів. Ними проведено 88 засідань, на яких заслухано 247 керівників підприємств. За результатами вжитих заходів вказаними робочими групами протягом І півріччя 2020 року додатково легалізовано працю 2990 осіб, загальна сума донарахованих податків до бюджету становить 5,8 млн грн.

 

ЦІЛЬ 3. РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА ПІДВИЩЕННЯ СТАНДАРТІВ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ.

 

Пріоритет 1. Забезпечення високих стандартів навчання, активізація співпраці у сфері освіти і науки.

У поточному році 54,1 тис дітей до 6 років отримують дошкільну освіту в 779 закладах дошкільної освіти (у тому числі 145 навчально-виховних комплексів) та при 24 інших закладах освіти, що мають дошкільні відділення.

В області проводиться робота щодо створення додаткових місць у закладах дошкільної освіти. За 6 місяців 2020 року утворено 96 додаткових місць (м.Вінниця - 1 приватний заклад дошкільної освіти на 76 місць, с.Верхівка Барського району на 20 місць).

Станом на 01липня 2020 року в області поновили роботу 67 закладів для 2431 дитини.

Загальноосвітню підготовку в області забезпечує 771 заклад загальної середньої освіти (проти 794 закладів у 2019 році), навчається 164,8 тис учнів (на 3,1 тис учнів більше, ніж в минулому році).

В об’єднаних територіальних громадах області створено 20 опорних шкіл, у районах – 33. Усього створено 53 опорних заклади із 70 філіями, з підвезенням 4165 учнів із сусідніх сіл. До кінця 2020 року планується створення ще 9 таких закладів із 18 філіями. Станом на 01 липня 2020 року прийняті рішення щодо створення 3 опорних закладів (Корделівська ЗОШ І-ІІІ ст.Калинівського району та 2 заклади в Гніванській ОТГ Тиврівського району). Протягом липня-серпня будуть розглянуті питання щодо решти 6 закладів.

У закладах загальної середньої освіти нараховується випускників 9-х класів – 14047, випускників 11-х класів - 8019.

Продовжується виконання вимог Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.

З 01 вересня 2019 року в області за новим Державним стандартом початкової освіти працювали 955 перших класів у комунальних, 7 - у приватних, 22 - у спеціальних закладах освіти (всього 984) для 17395 учнів.

У закладах професійної (професійно-технічної) освіти навчаються 10842 здобувачі освіти.

В області сформований банк даних роботодавців та укладених договорів між закладами професійної (професійно-технічної) освіти на підготовку робітничих кадрів (майже 2 тис договорів).

У 2020 році відібрано 3 заклади професійної (професійно-технічної) освіти області, на базі яких планується створення навчально-практичних центрів: ДНЗ «Вище професійне училище № 7 м.Вінниці», ВХПТУ № 5 м.Вінниці, ДПТНЗ «Вінницьке міжрегіональне ВПУ».

На базі вищого професійного училища №41 м.Тульчина аграрного профілю планується створення сучасного центру професійної досконалості, у межах проєкту Європейського Союзу і міжнародних фінансових установ та організацій Програма EU4Skills: Кращі навички для сучасної України.

На базі вищого художнього професійно-технічного училища №5 м.Вінниці між Фондом ім. Ебергарда Шьока (Баден-Баден, Німеччина), Департаментом освіти і науки облдержадміністрації та закладом професійної освіти здійснюється реалізація спільних німецько-українських модельних проєктів у сфері професійної освіти з модернізації та підвищення кваліфікаційного рівня із професій: «Маляр, реставратор декоративно-художніх фарбувань».

Сформовано проєктні пропозиції щодо прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти потреби за регіональним замовленням – кваліфікованих робітників - 4913 осіб, молодшого бакалавру - 125 осіб та за державним замовленням – з професій загальнодержавного значення - 265 осіб.

Освітній процес дистанційного навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області в період карантину 2020 року організовано на підставі скорегованих навчальних планів. Розроблені заходи щодо організованого завершення навчального року, у тому числі проведення державної підсумкової та кваліфікаційної атестацій .

Облдержадміністрацією проведено три онлайн-конференції з студентським самоврядуванням, під час яких обговорено низку питань, що стосуються організації дистанційного навчання в закладах вищої та фахової передвищої освіти області, співпраці з органами студентського самоврядування, оплати за навчання та проживання в гуртожитках під час карантину, організації наукової роботи студентства.

 

Пріоритет 2. Дооснащення газових котелень котлами на альтернативних видах палива та виведення їх з підвальних приміщень в закладах загальної середньої освіти.

Станом на 01 січня 2020 року в закладах освіти області залишилось 12 котелень у підвальних приміщеннях, з них 7 – виведення недоцільне через зменшення контингенту, реорганізацію.

Роботи із виведення котелень з підвальних приміщень проводились на 2 об’єктах, а саме: Борщагівська ЗОШ Погребищенського району та Одайська ЗОШ І-ІІ ст. Тульчинської ОТГ, які плануються завершити у поточному році.

 

Пріоритет 3. Покращення матеріально-технічної бази та створення нового освітнього середовища в закладах освіти.

В рамках Національної програми «Велике будівництво» передбачена реалізація проєктів з будівництва, реконструкції (капітального ремонту) 10 закладів освіти (5 шкіл, 5 садочків), що будуть прийняті в експлуатацію у 2020 році.

Станом на 06 липня 2020 року з державного бюджету (ДФРР) передбачено коштів у сумі - 105, 9 млн грн, профінансовано - 34,9 млн грн, освоєно - 18,7 млн грн. З місцевого бюджету профінансовано - 49,4 млн грн, освоєно - 18,4 млн грн.

На реалізацію освітніх проєктів в області за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в рамках програми «Спроможна школа для кращих результатів» передбачені кошти у сумі - 20,0 млн грн.

Відбуваються будівельні роботи в будівлях Глуховецької СЗШ І-ІІІ ступеня в смт Глухівці Козятинського району та КЗ «Вороновицький ліцей» Вінницької області в смт Вороновиця Вінницького району.

Станом на 01 липня 2020 року:

-     у 16 школах замінено 113 вікон на суму – 390,0 тис грн;

-     у 3 школах утеплено фасади на суму - 4,4 млн грн;

-     у 14 школах відремонтовано та утеплено дах на суму - 4,0 млн грн;

-     у 18 школах відремонтовано системи опалення на суму - 3,8 млн грн;

-     у 6  школах  замінено  котли  на сучасні та модернізовані на суму – 146,0 тис грн;

-     у 19 закладах замінено двері на суму – 172,0 тис грн;

-     відремонтовано 2,9 км теплових мереж на суму – 2,6 млн грн;

-     поточні ремонти, поновлення меблів, кухонного обладнання, сантехніки, шкільних дошок, придбання меблів, будівельних матеріалів на суму – 5,6 млн грн.

У 2020 році за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам 2019 року на придбання шкільних автобусів на умовах співфінансування для області виділено 260,6 тис грн.

На сьогодні проводяться організаційні заходи із укладення угод з адміністративно-територіальними одиницями щодо передачі з відповідних бюджетів обласному бюджету коштів на співфінансування закупівлі 25 шкільних автобусів.

 

Пріоритет 4. Підвищення якості та ефективності надання медичної допомоги жителям області.

На виконання робіт з реконструкції корпусу №7 обласної лікарні ім.М.І.Пирогова для розміщення нейрохірургічного відділення з рентгенопераційним блоком та відділенням гострих інсультів, які розпочато у 2019 році, у поточному році передбачено 7,22 млн грн, у тому числі:

- кошти державного фонду регіонального розвитку – 5,0 млн грн,

- кошти обласного бюджету – 2,22 млн грн.

Протягом І півріччя 2020 року фінансування не здійснювалось.

 

У 2019 році проводилися роботи з реконструкції 1-го поверху дитячого відділення обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія», вартість виконаних робіт склала 4,3 млн грн. В поточному році кошти в обласному бюджеті не передбачені.

На виконання робіт по капітальному ремонту офтальмологічного відділення та даху головного корпусу обласної дитячої клінічної лікарні, а також на виконання робіт з реконструкція неврологічного відділення наслідків захворювання центральної та периферійної системи Жмеринської лікарні відновного лікування в поточному році кошти в обласному бюджеті не передбачені.

На виконання робіт з реконструкції спального корпусу Хмільницької обласної фізіотерапевтичної лікарні, які розпочато у 2019 році, у поточному році передбачено 0,66 млн грн, у тому числі:

- кошти державного фонду регіонального розвитку – 0,1 млн грн,

- кошти обласного бюджету – 0,56 млн грн.

Протягом І півріччя 2020 року фінансування не здійснювалось.

На здійснення реконструкції хіміотерапевтичного корпусу Подільського регіонального центру онкології у 2020 році передбачено кошти в сумі 2,1 млн грн, у тому числі:

- кошти державного фонду регіонального розвитку – 1,4 млн грн,

- кошти обласного бюджету – 0,7 млн грн.

На даний час проведено процедуру закупівлі та укладено договір з підрядною організацією на виконання робіт.

 

Пріоритет 5. Зниження смертності хворих області від серцевосудинної патології шляхом реалізації субпроекту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, яка направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцевосудинною патологією»

Продовжується робота із хворими області на серцево-судинну патологію (1 черга обласного реєстру) на базі діючого КНП « Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології»

За 6 місяців 2020 року хворим області із серцево-судинною патологією (1 черга створеного реєстру) проведено 336 планових коронарографій, під час яких:

-     простентовано 113 хворих з «критичним станом коронарної судини»;

-     68 хворих направлені на планове оперативне лікування.

Протягом 6 місяців 2020 року в на базі КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» здійснено 820 коронарографії (в т. ч. 51,5% ургентних), операцій стентувань коронарних судин 487 (в т. ч. 70,0% ургентних), проліковано 501 хворого.

Станом на 01.07.2020 р. з початку року телеметричним підрозділом обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф проконсультовано 9954 хворих із серцево-судинними захворюваннями.

Від початку впровадження субпроекту використано коштів станом на 03.07.2020 року - 10,65 млн дол. США (33,4% від суми позики – 31,81 млн дол. США) / 284,24 млн грн.

На співфінансування субпроекту із місцевих бюджетів всіх рівнів спрямовано 4,77 млн дол. США/ 121,04 млн грн, що складає 123,9% від планової суми (3,85 млн дол. США).

Бюджетні призначення на 2020 рік зі змінами (з урахуванням залишків на рахунках на початок року) для впровадження субпроєкту затверджено в сумі 231,21 млн грн, в тому числі: обласний бюджет області – 10,26 млн грн та м.Вінниця – 220,95 млн грн (будівництво – 213,03 млн грн, технагляд – 7,91 млн грн).

Освоєно коштів з початку поточного року 1,87 млн дол. США / 48,78 млн грн (Департамент капітального будівництва Вінницької міської ради) та 0,1 млн дол. США /2,54 млн грн (Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації).

 

Пріоритет 6. Організація повноцінної системи допомоги паліативним пацієнтам та покрокове упорядкування діяльності стаціонарного сектору у Вінницькій області

Надання паліативної допомоги дорослим у стаціонарі забезпечує відділення паліативної допомоги на 65 ліжок в міській клінічній лікарні №3 м.Вінниця та відділення паліативної допомоги на 10 ліжок на базі лікарні у с.Уланів, Хмільницького р-ну. До спеціалізованої медичної допомоги відносяться 4 ліжка паліативної допомоги на базі Вінницького обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом та Козятинська обласна туберкульозна лікарня (30 ліжок), яка функціонує, як заклад для паліативного лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз.

Активно працює виїзна бригада паліативної допомоги дитячому населенню Вінницької області на базі обласної дитячої клінічної лікарні. Проводяться виїзди у райони області з метою проведення організаційно-методичної допомоги паліативним пацієнтам та лікарям.

Протягом І півріччя 2020 року фахівцями консультативно-методичної виїзної паліативної допомоги було здійснено 10 виїзд. Оглянуто 22 дітей.

Функціонує «Гаряча лінія» для населення з питань паліативної допомоги дітям на базі обласної дитячої клінічної лікарні. Мета – наближення паліативної допомоги дитячому населенню області, організація та надання консультацій з питань паліативної допомоги родині, організація виїздів спеціалістів за місцем проживання паліативного хворого. Протягом І півріччя 2020 року на гарячу лінію здійснено 56 дзвінків. З них: по соціальному пакету послуг – 12; організаційні питання - 27; питання особливостей догляду за паліативними хворими – 17.

 

Пріоритет 7. Соціальний захист окремих категорій громадян. Організація роботи фронт-офісів соціального захисту населення.

З метою організації роботи «фронт»-офісів соціального захисту населення Міністерством соціальної політики України в рамках проєкту World Bank Ukraine «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» об’єднаним територіальним громадам надається технічна підтримка (персональні комп’ютери, сканери тощо), а також надання адміністративних послуг соціального характеру засобами програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада», який об’єднує у єдиному інформаційному середовищі «фронт»-офіси прийому документів від населення, що знаходяться, приміром, у ЦНАП з «бек»-офісом у структурних підрозділах соціального захисту населення райдержадміністрації, якими приймається рішення про призначення соціальної підтримки.

Вказаний програмний комплекс «Соціальна громада» дозволяє забезпечити прийом первинних документів від громадян на призначення 67 найпопулярніших соціальних допомог, житлових субсидій, пільг, тощо за місцем їх проживання та передавати їх в електронному вигляді органам соціального захисту населення райдержадміністрацій, що суттєво спрощує і пришвидшує обмін та опрацювання інформації. Це також надає зручність для мешканців ОТГ, особливо відділених від районних управлінь соціального захисту населення.

Мінсоцполітики визначено 40 об’єднаних територіальних громад області, які відібрані для участі у проекті відповідно до їх технічної спроможності, та яким надано/буде надано технічну підтримку (персональні комп’ютери, сканери, програмний комплекс тощо) для організації роботи фронт-офісів та виконання функцій у сфері соціального захисту населення громадян.

Станом на 01.07.2020 отримали технічну підтримку 6 об’єднаних територіальних громад (Барська міська ОТГ, Дашівська селищна ОТГ, Мельниківська сільська ОТГ, Райгородська сільська ОТГ, Студенянська сільська ОТГ, Якушинецька сільська ОТГ), 34 ОТГ – отримають технічну підтримку протягом липня-вересня 2020 року.

Станом на 01.07.2020 роботу фронт-офісу соціального захисту населення з наданням адміністративних послуг соціального характеру засобами Програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» мешканцям громади організовано в 35 ОТГ, якими здійснено прийом 789 документів мешканців громад на місцях для призначення житлових субсидій, пільг та державних адресних допомог, які передані до «бек»-офісів ОСЗН для прийняття рішень щодо призначення соціальної підтримки.

Державні адресні допомоги. Система соціальної допомоги в Україні має на меті підтримувати вразливі групи населення, зокрема, малозабезпечені та одинокі сім’ї, які виховують дітей та перебувають в умовах, за яких не задовольняються у повній мірі їх соціальні потреби, жінок у період вагітності і пологів, при народженні та усиновленні дитини, а також дітей, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського догляду і перебувають під опікою чи піклуванням, дітей та осіб з інвалідністю, дітей, один з батьків яких ухиляється від сплати аліментів.

Так, видатки на виплату державних адресних допомог по Вінницькій області за І півріччя 2020 року склали 1104,2 млн грн. Кількість отримувачів державних адресних допомог становить понад 102 тис осіб.

Послугою «єМалятко» в частині призначення допомоги при народженні дитини скористались 161 мешканець області, допомогу призначено 149 особам.

Одноразову грошову допомогу у зв'язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (постанова Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 № 251) в розмірі 1000 грн в області отримали 19,8 тис осіб на загальну суму 19,8 млн грн.

Допомогу на дітей фізичним особам - підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до першої та другої групи платників єдиного податку призначено 2673 особам на 3523 дітей. Загальна сума призначеної допомоги становить 21,1 млн грн.

Станом на 01.07.2020 в області на обліку перебуває 11198 внутрішньо переміщених осіб (8110 сімей). Серед загальної кількості внутрішньо переміщених осіб 2880 - пенсіонерів, 607 - осіб з інвалідністю та 2205 дітей.

Щомісячну грошову допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі, на оплату житлово-комунальних послуг, отримали 26438 осіб (16478 сімей) на загальну суму 23,8 млн грн.

Соціальні стипендії окремим категорія громадян. Станом на 01.07.2020 соціальну стипендію виплачено 1565 студентам на загальну суму 12,7 млн грн.

Новий порядок фінансування житлових субсидій та виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг населенню у грошовій готівковій та безготівковій формі, який запроваджено Урядом у 2019 році, є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг, що показав свою ефективність в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Житлову субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу за опалювальний період 2019-2020 рр. (січень - квітень 2020 року) отримали 162,4 тис домогосподарств у грошовій формі на загальну суму 633,9 млн грн (з яких - у готівковій формі 154,2 тис домогосподарств на суму 601,4 млн грн та у безготівковій формі 8,2 тис домогосподарств на суму 32,5 млн грн).

Житлову субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу за неопалювальний період 2020 (з травня по червень) отримали 74,5 тис домогосподарств у грошовій формі на загальну суму 57,2 млн грн (з яких - у готівковій формі 72,5 тис домогосподарств на суму 56,4 млн грн та у безготівковій формі 2 тис домогосподарств на суму 0,8 млн грн).

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу надано 101 295 особам в грошовій готівковій формі на загальну суму 86,6 млн грн (з яких, на житлово-комунальні послуги – 91 507 особам на загальну суму 63 млн грн, тверде паливо і скраплений газ – 9 788 особам на загальну суму 23,6 млн грн).

Пільги на житлово-комунальні послуги в грошовій безготівковій формі виплачено 417 699 пільговикам на загальну суму 132,8 млн грн.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У І півріччі 2020 року видатки Державного бюджету за бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» становили 14 879 тис грн.

Станом на 01.07.2020 соціальна підтримка держави надається 18000 постраждалим особам.

Протягом І півріччя 2020 року проведено 4 засідання обласної комісії з визначення статусу осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, за результатами яких 255 громадянам видані посвідчення відповідної категорії.

Станом на 01.07.2020 в області проведена заміна 3011 посвідчень, що складає 95,4% від загальної кількості тих, що підлягають заміні.

Соціальний захист ветеранів війни. В області станом на 01.07.2020 проживає 45605 ветеранів війни (4054 осіб з інвалідністю внаслідок війни; 22603 учасників бойових дій; 11882 учасників війни, 7066 членів сім’ї загиблих та померлих ветеранів війни).

Протягом І півріччя 2020 року послуги санаторно-курортного оздоровлення надано 110 ветеранам війни, на яких поширюється дія Законів України "Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту", «Про жертви нацистських переслідувань" та осіб з інвалідністю», які пройшли санаторно-курортне лікування в санаторіях Міністерства соціальної політики України («Батьківщина», «Перемога», «Салют», «Слава»).

Відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» 45 тис ветеранів війни здійснено виплату щорічної разової грошової допомоги до Дня Перемоги на загальну суму 59 млн грн, з них - 14 тис ветеранам АТО осіб - на загальну суму 19,8 млн грн.

Для забезпечення житлом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року №214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» сформовано потребу у коштах (4,8 млн грн) для виплати грошової компенсації для придбавання житла 4 особам з інвалідністю внаслідок війни, які перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування станом на 01.04.2020.

Соціальний захист осіб з інвалідністю. В області проживає 110 тис осіб, яким встановлено групу інвалідності.

З початку 2020 року через органи соціального захисту населення технічними та іншими засобами реабілітації за принципом «гроші ходять за людиною» закуплено та видано 6,4 тис одиниць виробів, а саме: 5 429 протезно-ортопедичних виробів, 222 крісел колісних, 583 засобів реабілітації, 82 спеціальних засобів для орієнтування та спілкування.

Службами перевезень людей з інвалідністю (соціальне таксі), які діють при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Гайсинського, Іллінецького районів та у містах - Вінниця, Жмеринка, Хмільник, а також у Тульчинській, Жданівській, Шляхівській, Немирівській, Вапнярській, Томашпільській ОТГ надано 815 транспортних послуг 476 маломобільним особам з числа людей похилого віку та осіб з інвалідністю.

За сприяння Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для людей з інвалідністю» працевлаштовано 3 особи з інвалідністю, з них - 1 особу за професією «адміністратор», та 2 особи – за професією «кухар».

Протягом І півріччя 2020 року Робочою групою з питань гуманітарної допомоги при облдержадміністрації прийнято рішення про визнання гуманітарною допомогою 5 легкових автомобілів для забезпечення ними осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку.

Також, після 10-ти років експлуатації передано у власність особам з інвалідністю 23 гуманітарних автомобілі та 12 автомобілів отриманих за кошти держбюджету.

Членами сімей померлих осіб з інвалідністю переоформлено у власність 7 автомобілів отриманих за кошти державного бюджету.

 

Пріоритет 8. Соціальна підтримка учасників АТО/ООС та їх сімей, сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, а також сімей героїв Небесної Сотні з Вінниччини.

В області станом на 01.07.2020 з числа ветеранів війни, які перебували в зоні АТО/ООС, отримали статус учасника бойових дій 17376 осіб; особи з інвалідністю внаслідок війни – 664 особи; учасників війни - 35 осіб; постраждалих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту – 37 осіб, членів сімей загиблих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту - 5 осіб.

За підтримки обласного бюджету у 2020 році надано одноразову матеріальну допомогу 7 сім’ям загиблих (померлих) учасників АТО/ООС на загальну суму 420 тис грн та 8 особам, які отримали поранення (травму, контузію або каліцтво) під час проведення антитерористичної операції в східних областях України, на загальну суму 160 тис грн відповідно до Обласної комплексної цільової програми підтримки учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2016-2021 роки, затвердженої рішенням 36 сесії обласної Ради 7 скликання від 04.12.2018 №705.

26 членам сімей загиблих військовослужбовців здійснено виплату за рахунок коштів обласного бюджету на загальну суму 40 тис грн з нагоди ювілейних та пам’ятних дат в рамках виконання заходів Обласної комплексної цільової програми підтримки учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2016-2021 роки, затвердженої рішенням 36 сесії обласної Ради 7 скликання від 04.12.2018 №705.

У 2020 році за рахунок коштів обласного бюджету 5 членам сімей загиблих Героїв Небесної Сотні на загальну суму 15 тис грн виплачена одноразова щорічна матеріальна допомога у зв’язку з річницею подій на Майдані 18-20 лютого 2014 року.

У І півріччі 2020 року 16 членам сімей осіб, яким присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно, за рахунок коштів державного бюджету виплачено одноразову матеріальну винагороду на загальну суму 709,4 тис грн відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2020 року №144 «Про затвердження Порядку виплати одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку».

За І півріччя 2020 року послуги із психологічної реабілітації отримали 17 учасників бойових дій на загальну суму 237,3 тис грн. Органами соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення укладено 59 договорів для проходження професійної адаптації 59 учасників бойових дій на загальну суму 441,2 тис грн. Заходами із санаторно-курортного лікування забезпечено 28 осіб на загальну суму 334,644 тис грн.

Сформовано потребу у коштах (60,7 млн грн) для виплати грошової компенсації для придбавання житла 59 сім’ям (17 сім’ям загиблих військовослужбовців та 42 особи з інвалідністю внаслідок війни), які станом на 01.07.2020 перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування.

Окрім того, сформовано потребу у коштах (41,2 млн грн) для виплати грошової компенсації для придбавання житла 38 сім’ям (5 осіб з інвалідністю та 33 учасника бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб), які станом на 01.04.2020 перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування.

Для забезпечення житлом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року №206 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей» сформовано потребу у коштах (1,2 млн грн) для виплати грошової компенсації для придбавання житла 2 членам сімей загиблих, які станом на 01.07.2020 перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування.

 

Пріоритет 9. Забезпечення земельними ділянками військово-службовців, які беруть участь у АТО/ООС.

Станом на 01.07.2020 року до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області звернулося 24090 учасників антитерористичної операції з клопотаннями про отримання земельних ділянок. З них, 21003 громадян вже отримали накази про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на загальну орієнтовну площу 30113,4755 га, в тому числі:

-     3706 (учасників антитерористичної операції) для ведення індивідуального садівництва, загальною площею 367,6473 га;

-     7297 (учасників антитерористичної операції) для ведення особистого селянського господарства, загальною площею 29745,8282 га;

-     15114 учасникам антитерористичної операції Головним управлінням, підготовлено та видано накази про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу їх у власність на загальну площу 22856,2399 га на території області для вищезазначених потреб.

Видано накази про надання дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 241 членам родин загиблих під час військових дій на загальну орієнтовну площу 327,2418 га. Затверджено документації із землеустрою та передано у власність земельні ділянки 155 вищезазначеним громадянам загальною площею 217,1375 га на території Вінницької області.

Членам родини, яка втратила близьких, під час трагічних подій, що відбулися на Майдані Незалежності у місті Києві, Головним управлінням було передано у власність 3 земельні ділянки загальною площею 0,30 га на території Вінницько-Хутірської сільської ради для ведення індивідуального садівництва.

 

Пріоритет 10. Профілактика соціального сирітства, розвиток сімейних форм виховання дітей сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та створення умов виховання дітей, наближених до сімейних.

Протягом лютого – березня 2020 року 66 дітям пільгових категорій надано послуги оздоровлення та відпочинку, зокрема, в Українському дитячому центрі «Молода гвардія» оздоровлено 31 особу, в Міжнародному дитячому центрі «Артек» - 35 осіб.

Протягом 6 місяців 2020 року на 71 засіданні комісій з питань захисту прав дитини районних державних адміністрації, міських рад міст обласного значення розглянуто ситуацію щодо дитячої бездоглядності та безпритульності, заслухано питання профілактики дитячої бездоглядності, виведення дітей зі складних життєвих обставин.

Станом на 30 червня 2020 року на обліку служб у справах дітей перебуває 785 дітей, що опинились у складних життєвих обставинах. З початку 2020 року службами взято на облік 186 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Знято з обліку - 144 дитини у зв’язку з припиненням підстав взяття на облік.

Службами у справах дітей області упродовж 6 місяців 2020 року організовано та проведено, за участі представників територіальних підрозділів Національної поліції у Вінницькій області, районних (міських) центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, органів місцевого самоврядування, інших структур, дотичних до питань захисту дітей, 445 профілактичних заходів: «Діти вулиці», «Розважальні заклади», «Неблагополучна сім’я», під час яких було виявлено 89 дітей, з них:

-     вилучено – 15 (2 – з вулиці, 12 –з сім’ї, 1 – з розважальних закладів);

-     повернуто в сім’ю – 2 дітей, повернуто до навчальних закладів – 3, влаштовано в центи соціально-психологічної реабілітації дітей – 8, влаштовано в заклади охорони здоров’я – 2 дітей.

Як альтернатива інституційному догляду дитини у період подолання її батьками складних життєвих обставин або прийняття рішення щодо її подальшої долі у 2020 році в області функціонують 2 патронатні сім’ї: в Хмільницькому районі, в якій виховується троє дітей та м.Могилів-Подільський (на даний час діти не влаштовані).

Станом на 30 червня 2020 року на первинних обліках служб у справах дітей районних державних адміністрацій та міських рад міст обласного значення перебуває 2301 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування, з них: 93,8% дітей охоплено сімейними формами виховання (1624 дитини - влаштовані під опіку, піклування громадян, 534 – в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу), що на 2,1% більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Станом на 30 червня 2020 року в області функціонує 56 дитячих будинків сімейного типу та 134 прийомних сімей, в яких на вихованні перебуває 640 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

З початку 2020 року в області створено 2 прийомні сім’ї та 1 дитячий будинок сімейного типу на базі прийомної сім’ї. У І півріччі 2020 року до сімейних форм виховання (дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, під опіку, піклування) влаштовано 131 дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування: 23 - в дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, 108 - під опіку, піклування.

З початку року в області усиновлено 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Пріоритет 11. Забезпечення ефективної роботи у сфері підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, попередження торгівлі людьми, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

В області проживає 14999 багатодітних сімей, в яких виховується 51031 дитина. В порівняні з аналогічним періодом минулого року кількість сімей зменшилась на 25 (-0,17%), а кількість дітей збільшилась на 209 (+1,39%).

Протягом І півріччя 2020 року видано 701 посвідчення батьків багатодітної сім’ї та 1721 посвідчення дитини з багатодітної сім’ї.

У І півріччі 2020 році підготовлено 23 подання на 35 жінок, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених в установленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей в сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей для присвоєння їм почесного звання України «Мати-героїня».

У травні 2020 року 31 жінці присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» відповідно до Указу Президента України від 08.05.2020 № 170/2020 та виплачено одноразову винагороду на загальну суму 651,620 тис грн

Обсяг коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виділений для Вінницької області у 2020 році, склав 37,7 млн грн, з яких:

- 30,3 млн грн - для виплати грошової компенсації 83 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа

- 1,4 млн грн – для придбання житла 5 особам цієї категорії дітей.

Станом на 01.07.2020 в рамках реалізації вказаної субвенції придбано 59 одиниць житла на загальну суму 21,3 млн грн для 1 дитини-сироти, 1 дитини, позбавленої батьківського піклування, 15 осіб з числа дітей-сиріт, 42 осіб з числа дітей, позбавлених батьківського піклування (райони).

Послугами Притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та перебувають у складних життєвих обставинах, що функціонує за рахунок коштів обласного бюджету, протягом І півріччя 2020 року скористались 21 жінка та 38 дітей, з них 12 хлопчиків та 26 дівчаток. Жінки отримали 798 послуг, з яких: 604 соціальні послуги, 156 психологічні консультації та 38 юридичних консультацій. Діти отримали 61 послугу, з яких: 42 психологічні консультації та 19 соціальні послуги.

Станом на 01 липня 2020 року в області створено та забезпечено функціонування чотирьох мобільних бригад соціально-психологічної допомоги:

-     Вінницька обласна мобільна бригада на базі Вінницького обласного ЦСССДМ;

-     Вінницька міська мобільна бригада на базі Вінницького міського ЦСССДМ;

-     Іллінецька районна мобільна бригада на базі Іллінецького районного ЦСССДМ;

-     Мобільна бригада Студенянської ОТГ (Піщанський район).

Вінницькою обласною та міською мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, здійснено 115 виїздів та надано послуги 260 постраждалим особам (20 – чоловікам, 215 – жінкам, 25 - дітям) у м.Козятин, м.Жмеринка, м.Могилів-Подільський, Вінницькому, Жмеринському, Іллінецькому, Погребищенському, Шаргородському районах, смт Томашпіль, Вінницькій ОТГ.

Протягом I півріччя 2020 року ідентифіковано 11 осіб, які постраждали від торгівлі людьми, із них 3 жінок, 8 чоловіків. За видами експлуатації 10 осіб постраждали від трудової експлуатації, 1 особу втягнено у злочинну діяльність.

Серед громадян, які звернулися за допомогою, 6 осіб експлуатувалися в Україні, 1 особа - Російській Федерації, 1 особа – АР Крим, 2 особи – Ізраїль, 1-Польща.

Станом на 01.07.2020 встановлено відповідний статус 5 особам, із них 2 - жінки, 3 - чоловіків. За видами експлуатації 5 осіб постраждали від трудової експлуатації.

Станом на 30 червня 2020 року в області на обліках дітей, які постраждали від жорстокого поводження, або загрози його вчинення, в тому числі домашнього насильства, перебувало 72 дитини. З них: з підстави фізичного насильства - 23 дитини, психологічного – 36, сексуального – 10, економічного – 1, торгівлі дітьми -2.

 

Пріоритет 12. Покращення ефективності системи соціального забезпечення, обслуговування та надання соціальних послуг населенню.

В області створено розгалужену мережу закладів та установ комунальної форми власності (обласного, районного та міського значення, в тому числі об’єднаних територіальних громад), які належать до сфери управління органів соціального захисту населення, що надають соціальні послуги 31372 особам, яка налічує 63 суб’єкти.

Протягом звітного періоду відсоток охоплення соціальними послугами громадян в залежності від потреб населення становить 91,4%.

Так, територіальними центрами соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центрами надання соціальних послуг виявлено 33286 осіб, які потребують соціального обслуговування, з яких надано соціальні послуги, відповідно до потреб 29513 людям похилого віку та дорослим особам з інвалідністю, з них 8393 осіб – закладами об’єднаних територіальних громад, що становить 97,9%.

З метою створення цілісної, ефективної системи надання соціальних послуг в установах соціального захисту населення області проведено низку заходів у співпраці з громадськими організаціями.

З 05.04.2020 по 30.06.2020 (включно) на інтернет ресурс «STOP COVID 19» надійшло 458 електронних заявок про потребу в отриманні допомоги. Опрацьовано 100% запитів. За результатами проведеної роботи:

78,8% (361 особа) – отримали допомогу (продуктові набори (359), допомога в доставці ліків (2);

7,9% (36 осіб) – внесено до черги на надання продуктових наборів;

10% (46 осіб) – отримали роз’яснення чинного законодавства;

1,7% (8 осіб) – встановлено надання некоректної контактної інформації, що унеможливило ідентифікувати особу для надання допомоги.

Забезпечено опрацювання звернень громадян на «гарячу лінію «STOP COVID 19» при обласній державній адміністрації (0 800 216 433), на яку надійшло 255 звернень з питань соціального захисту населення та соціальних послуг.

Від початку карантину (12.03.2020) станом на 01.07.2020 додатково виявлено 4317 одиноких осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, які потребують допомоги, з них 3705 осіб взято на облік територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)/ центрів надання соціальних послуг.

Організовано координацію забезпечення одиноких осіб похилого віку, осіб з інвалідністю продуктовими наборами та гарячими обідами.

Станом на 01.07.2020 в області особам вищезазначеної категорії:

-     доставлено 248,172 тис продуктових наборів (без наборів за рахунок благодійної допомоги),

-     доставлено та роздано 48855 продуктових наборів за рахунок благодійної допомоги (в т.ч. від торгової мережі продуктових магазинів АТБ 17841);

-     роздано 5226 гарячих обідів за кошти соціально-відповідального бізнесу.

 

Пріоритет 13. Забезпечення міжнародного співробітництва у сфері соціальної та молодіжної політики.

В рамках виконання Декларації про подальшу співпрацю у сфері молодіжної політики та побудову відкритих та дружніх відносин між молоддю Вінницької області та Свьєнтокшиського воєводства (Польща), підписаної у 2018 році, продовжено співпрацю зі студентством міста Кельце.

У березні 2020 року налагоджено онлайн комунікацію та співпрацю міжнародного комітету Студентської Ради Вінниччини з лідерами Свьєнтокшиської Студентської Республіки Марлен Крзос та Анною Влосек щодо важливості підтримки дружніх зв’язків.

 

Пріоритет 14. Реалізація програм доступного житла в області.

На реалізацію Комплексної регіональної програми пільгового довготермінового кредитування громадян, які потребують поліпшення житлових умов у Вінницькій області на 2018-2022 роки, затвердженої рішенням 24 сесії обласної Ради 7 скликання від 28 вересня 2017 року № 465, в обласному бюджеті на 2020 рік передбачено 1,2 млн грн.

На даний час фактично на рахунку Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» наявні кошти спеціального фонду обласного бюджету в розмірі 480,76 тис грн, які можуть бути використані на реалізацію даної Програми.

Наразі, продовжується робота по прийому документів від осіб-претендентів на отримання кредитів.

 

Пріоритет 15. Забезпечення всіх категорій споживачів питною водою, приведеною згідно до стандартів якості.

В обласному бюджеті на 2020 рік на даний час не передбачені видатки з обласного бюджету на надання кредитів на будівництво або реконструкцію об’єктів централізованого водопостачання в рамках Обласної програми «Питна вода».

Існує значний соціальний запит від населення та територіальних громад області щодо необхідності фінансування програми в поточному році.

З метою забезпечення населення області послугами з централізованого водопостачання відповідної якості, облдержадміністрацією відпрацьовано 220 проєктів з питного водопостачання та водовідведення, кошторисною вартістю понад 1 млрд грн, які можуть реалізуватися у 2020 році в рамках Обласної програми «Питна вода». З них першочергових – 151 проєкт кошторисною вартістю понад 286 млн грн.

 

Пріоритет 16. Реалізація заходів з розвитку фізичної культури та спорту.

За спортивними досягненнями область за підсумками Всеукраїнського рейтингу входить до 10-ки кращих регіонів держави та займає 1-ше місце з неолімпійських та 2-ге з олімпійських видів спорту серед другої групи областей України. До фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи у звітному періоді було залучено 19,3% жителів (від загальної кількості постійного населення області). На Вінниччині цей показник більший середнього в державі.

На Вінниччині забезпечено розвиток 95 видів спорту, що дало можливість до занять видами спорту залучити 24441 осіб (+ 1182 осіб).

Протягом звітного періоду в області проведено 125 обласних спортивних заходів, що на 50 менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року у зв’язку з карантинними обмеженнями.

До складу національної збірної команди України на 2020 рік з літніх олімпійських видів спорту зараховано 198 спортсменів.

Упродовж 6 місяців 2020 року спортивними організаціями області підготовлено: 85 – спортсменів І розряду, 77 - кандидатів у майстри спорту, 4 - майстри спорту України.

Протягом 6 місяців 2020 року (за виключенням періоду карантину) функціонувало 54 спортивних шкіл (50 ДЮСШ та 4 СДЮСШОР). Спортом в дитячо-юнацьких спортивних школах займалися 18321 юних спортсменів.

Станом на 01.07.2020 галузь фізичної культури та спорту з обласного бюджету профінансовано у розмірі 40,04 млн грн.

По спеціальному фонду на поточний рік заплановано 748,3 тис грн, станом на 01.07.2020 року використано 436,3 тис грн (58,3%).

На Вінниччині реалізуються такі проекти:

-     реконструкція будівлі комунальної організації «Спорткомлекс «Здоровꞌя» по вул. Якова Шепеля, 23, в м. Вінниці;

-     будівництво стадіону на території Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу по вул. Нагірній, 13, в м. Вінниці;

-     реконструкція спортивного ядра закладу «Загальноосвітня школа I-III ступеня №33 Вінницької міської ради» по вул. В. Порика, 20, в м. Вінниця;

-     капітальний ремонт міського стадіону ДЮСШ «Авангард» по вул. Незалежності, 52-а, в м. Калинівка;

-     реконструкція спортивного майданчика КЗ «Немирівський спортивний комплекс» Немирівської міської ради під мультифункціональний майданчик для занять ігровими видами спорту по вул. Соборна, 78, м. Немирів.

В районах і містах області завершено будівництво 11 мультифунціональних майданчиків для ігрових видів спорту (згідно постанови КМУ від 05.07.2019 № 571 «Деякі питання надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту»).

В регіоні станом на 01.07.2020 року функціонувало 4335 спортивних споруд, в тому числі: 37 стадіонів з трибунами на 1500 місць для глядачів, 589 майданчиків з тренажерним та нестандартним обладнанням, 455 футбольних полів, 697 спортивних залів, 166 стрілецьких тири, 96 майданчиків з синтетичним покриттям та інші спортивні споруди.

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 31.03.2020 №251 «Про призначення стипендій обласної державної адміністрації та обласної Ради спортсменам-кандидатам до олімпійської збірної команди України та провідним спортсменам області з пріоритетних олімпійських видів спорту, членам збірних команд України» здійснюється виплата 30 обласних стипендій від 3000 до 7000 грн кожна на суму 100,500 тис грн щомісяця.

Також здійснено виплату грошової винагороди 7 спортсменам та тренерам загальною сумою 795,031 тис грн

 

Пріоритет 17. Збереження культурної спадщини, сприяння розвитку культури і мистецтв та креативних індустрій. Залучення міжнародної співпраці у культурній сфері. Створення належних умов для збереження та розширення доступу громадян до документів Національного архівного фонду.

Впродовж першого півріччя 2020 року проведено 14 культурно-мистецьких та просвітницьких заходів, спрямованих на розвиток професійного, аматорського мистецтва та народної творчості, у яких взяли участь понад 400 творчих колективів і окремих виконавців, в тому числі близько 50 майстрів народного мистецтва.

З метою збереження та розвитку культурної спадщини було внесено до обласного Переліку 5 елементів нематеріальної культурної спадщини та подано на розгляд Експертної ради Національного переліку НКС України 3 елементи: «Технологія виготовлення «воскових» вінків на Вінниччині», «Технологія створення клембівської сорочки «з квіткою», «Великоднє гуляння «Водити Володара» в с.Розкошівка Теплицького району Вінницької області».

Виготовлено облікову документацію та подано для занесення до Державного Реєстру нерухомих пам’яток України Печерний оборонний монастир XVII ст. (біля с. Оксанівка Ямпільського району).

В поточному році здійснювалась активна пам’яткоохоронна робота на пам’ятках археології, яким загрожує знищення в результаті будівельних чи сільськогосподарських робіт.

Проведено ремонтні та ремонтно-реставраційні роботи на 243 пам’ятках історії та архітектури на загальну суму 9,32 млн грн.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 року №274-р продовжується пілотний проект впровадження електронного обліку об’єктів культурної спадщини та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, що розташовані на території області. Станом на 01.06.2020 р. занесено до електронного переліку 1915 об’єктів і складає 73% усіх пам’яток області, задіяних у пілотному проекті (539 – у поточному році).

В рамках зміцнення матеріально-технічної бази станом на 01.06.2020 року проведено капітальні та поточні ремонти на 44 об’єктах культури області на загальну суму 5,6 млн грн. Найбільше в закладах культури Гайсинського (4) на суму понад 2 млн грн та Тростянецького (3) на суму 775,6 тис грн районів. Здійснено ремонтні роботи в закладах культури обласного підпорядкування на загальну суму 4,99 млн грн.

На придбання музичних інструментів, звукопідсилювальної апаратури, сценічних костюмів використано 6,6 млн грн. Продовжувалась комп’ютеризація бібліотек. Станом на 01.06.2020 р. комп’ютеризовано 459 бібліотек (50%), в т. ч. 369 (45%) у сільській місцевості.

Протягом даного періоду продовжувалась масштабні реконструкції елементів благоустрою частини території пам’ятки містобудування та архітектури державного значення «Палац» 1757 року (охоронний №59) в м.Тульчині та приміщення універсальної концертної зали по вул. Театральна, 15 у м. Вінниці. За звітний період використано 4,4 млн грн за рахунок коштів обласного бюджету.

Уточнений план асигнувань галузі культури області станом на 1.07. 2020 року складає 788,75 млн грн В порівнянні з відповідним періодом минулого року він збільшився на 9% або на 62,29 млн грн, в т. ч. по обласних закладах культури уточнений план асигнувань складає 188,3 млн грн. В порівнянні з відповідним періодом минулого року він збільшився на 12%, або на 19,6 млн грн.

За 6 місяців 2020 року культурно-мистецькими та навчальними закладами освоєно бюджетних асигнувань на загальну суму 343,7 млн грн, що складає 43,6% від запланованої річної суми асигнувань.

За 6 місяців 2020 року від надання платних послуг населенню, оренди приміщень та інших позабюджетних надходжень отримано 13,01 млн грн .

 

Пріоритет 18. Розвиток туристичної галузі.

За аналізом фінансово-економічних показників туристичної діяльності за I півріччя 2020 року туристичного збору до місцевих бюджетів області надійшло 684,7 тис грн.

На Вінниччині активно розвивається пізнавальний, лікувально-оздоровчий, зелений, активний та релігійний туризм.

Відбувається ефективна співпраця з Державним агентством розвитку туризму України в напрямку розробки низки заходів, направлених на розвиток внутрішнього туризму і залучення потенційних туристів з різних куточків як нашої країни, так і іноземних туристів в перспективі (після закінчення карантину). На даний час визначено п’ять туристичних магнітів Вінниччини навколо яких активно розвивається туристична інфраструктура і які сьогодні є «відправними точками знайомства з іншими туристичними родзинками нашого регіону». Зокрема:

- Світломузичний фонтан «Рошен»;

- Національний музей-садиба М.І. Пирогова;

- Державний історико-культурний заповідник «Буша»;

- Лядівський Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир ХІ ст.;

- Палац Потоцьких у м. Тульчин.

В області триває робота з розробки нових туристичних маршрутів Вінниччиною спільно з туристичними операторами області, діяльність яких направлена, в тому числі, і на розвиток внутрішнього туризму (зокрема: ТК «Бідняжки», ПП «ВІАТУР» тощо).

Підготовлено проект програми розвитку туризму Вінницької області на 2021-2027 роки, яка буде винесена на наступну сесію обласної Ради.

Туристичний бренд області – дуже важливий елемент промоції Вінниччини туристичної і в Україні, і в інших країнах світу. Створюється бренд-платформа «Вінниччина туристична». Наступним кроком буде розроблення айдентики (візуальні елементи) туристичного бренду та проведення промо-компанії для просування на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Триває робота щодо розробки нового туристичного сайту нашої області, де будуть максимально представлені усі туристичні цікавинки для зручного користування даним продуктом. Представлення сайту заплановано у листопаді 2020 року.

У рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики - Підтримка регіональної політики України відбувається реалізація проекту «Подільський зоопарк як центр сімейного дозвілля», який визнано одним із переможців конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які можуть реалізуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу. Загальний обсяг фінансування проекту 11,7 млн грн. У 2020 році будуть виконані всі заходи передбачені даним проектом.

 

Пріоритет 19. Сприяння розвитку вітчизняного книговидання та розповсюдження, популяризації читання.

В рамках реалізації Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Вінницькій області на 2019-2021 роки проводяться заходи щодо фінансової підтримки книговидавничої галузі, розвитку духовності нації шляхом систематичного проведення презентацій книжкових видань, круглих столів, конкурсів, інших заходів з популяризації читання, насамперед серед дітей та молоді.

Протягом звітного періоду надано фінансову підтримку редакційно- видавничим групам:

-     «Реабілітовані історією» - 299,55 тис грн;

-     «Книга Пам’яті України» - 162,8 тис грн;

-     «Звід пам’яток історії та культури Вінницької області» - 314,2 тис грн.

У першому півріччі забезпечено збір та підготовку матеріалів до видання наступних томів обласної «Книги Пам’яті України. Вінницька область», «Реабілітовані історією» та «Звід пам’яток історії та культури Вінницької області» (частина 2).

Обласним бюджетом у поточному році передбачено кошти у сумі 0,9 млн грн на видання творів місцевих авторів. У першому півріччі експертною радою з питань видання творів місцевих авторів відібрано 25 твір, видання яких здійснюватиметься коштом обласного бюджету після завершення процедури відкритих торгів. Видані книги використовуються для проведення презентацій, поповнення бібліотечних фондів, обслуговування делегацій, репрезентації області в Україні та за кордоном, вручення переможцям змагань, конкурсів та олімпіад.

Проведено 15 презентацій книг місцевих авторів виданих коштом обласного бюджету, які проведено в громадах, учбових закладах, бібліотеках, а також під час літературних вечорів, відзначення ювілейних дат письменників, мистецьких виставок.

Крім того, за рахунок коштів обласного бюджету здійснюється видання книг серії «Моя Вінниччина» - літопис історії населених пунктів області, а також випуск літературно-мистецького журналу «Вінницький край», який пропагує здобутки національної літератури, культури і мистецтва. У поточному році на видання книг цієї серії передбачено кошти у сумі 300,0 тис грн. За результатами проведених процедур державних закупівель 9 книг цієї серії вже здано до друку.

Надано фінансову підтримку комунальній установі «Видавничий дім «Моя Вінниччина» на суму 521,6 тис грн, що дало можливість забезпечити якісний та вчасний випуск обласного літературно-мистецького журналу «Вінницький край» та підготувати до друку книги серій «Бібліотечка журналу «Вінницький край», «Історичні постаті Поділля», «Моя Вінниччина».

 

Пріоритет 20. Забезпечення міжконфесійної та міжнаціональної злагоди в області.

Протягом І півріччя поточного року в області відбулись культурно-мистецькі, освітні та інформаційно-просвітницькі заходи, а саме:

-     зустріч-спогади, присвячені Міжнародному дню Голокосту за участі єврейської спільноти області;

-     ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з польської мови та літератури серед учнів 7-11 класів закладів загальної середньої освіти та польських національно-культурних товариств області;

-     літературно-мистецьке свято «Душа народу бринить у слові», присвячене Міжнародному дню рідної мови за участі представників національно-культурних товариств ;

-     єврейське свято Пурім.

Також, 03 березня поточного року відбулась зустріч голови облдержадміністрації з представниками Кам’янець-Подільської дієцезії Римсько-католицької церкви, зокрема, настоятелями костелів та монастирів, ректором дієцезіальної місійної семінарії «Редемпторіс матер» у м.Вінниця.

У травні поточного року, до 76-ї річниці вшанування трагедії кримськотатарського народу, закладами культури та освіти області для учнів 9-11 класів загальної середньої освіти та студентської молоді вищих учбових закладів в режимі он-лайн проведено тематичні лекції та бесіди.

Також, на сайті обласної універсальної наукової бібліотеки ім.К.А.Тімірязєва презентовано віртуальну виставку на тему: «Народ степу і гірських джерел: історія і культура кримських татар», а також, представлено бібліографічний список літератури: «Депортація кримських татар 1944 року – злочин, що не має обмеження за часом».

У зв’язку з епідеміологічною ситуацією в Україні, відбулись зустрічі обласної Ради церков та релігійних організацій, районних міжконфесійних Рад, з головою обласної державної адміністрації, на яких було визначено різні варіанти організації богослужінь, у тому числі в он-лайн режимі через регіональні телерадіокампанії, церковні ютуб-канали та церковні телестудії з метою дотримання усіх вимог протоколу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також, забезпечення безпеки під час святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення COVID-19.

 

Пріоритет 21. Розроблення та оновлення містобудівної документації на місцевому рівні.

Із 1504 населених пунктів області затверджену містобудівну документацію (генеральними планами) мають 1219 населених пунктів або 81,5 відсотки, в тому числі: міста, селища міського типу – на 100%, села на 85,32% і селища – на 35,66%.

В стадії розроблення та затвердження знаходиться схема планування території Козятинського району; 185 генеральних планів, в тому числі: десять міст (Бар, Бершадь, Жмеринка, Калинівка, Липовець, Могилів-Подільський, Немирів, Шаргород, Тульчин та Ямпіль), сім селищ міського типу (Вапнярка, Дашів, Оратів, Піщанка, Рудниця, Чечельник, та Турбів) і 168 сіл; 82 плани зонування територій населених пунктів; дві схеми планування території; 28 детальних планів територій та дев'ять історико-архітектурних опорних планів міст (Вінниця, Могилів-Подільський, Немирів, Погребище, Тульчин, Шаргород та Ямпіль і селища міського типу Оратів та Дашів).

На розроблення вищевказаної містобудівної документації з місцевих бюджетів та коштів замовників у 2011-2018 роках було передбачено                    70,90 млн грн, профінансовано – 45,70 млн грн. У 2019 році було передбачено 29,82 млн грн – профінансовано 13,93 млн грн (46,72%) і у І півріччі 2020 року передбачено понад 16,30 млн грн, – профінансовано 2,52 млн грн (15,46%).

У 2020 році, до початку карантинних заходів, на трьох засіданнях архітектурно-містобудівних рад було розглянуто 18 проєктів містобудівної документації і станом на 25 червня 2020 року знаходяться на опрацюванні ще 55 проєктів містобудівної документації.

Протоколи засідань архітектурно-містобудівної ради, оголошення про її засідання, методичні рекомендації, тощо розміщуються на сайті облдержадміністрації www.vin.gov.ua у розділі “Архітектурно-містобудівна рада”.

 

ЦІЛЬ 4. ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА.

 

Пріоритет 1. Забезпечення екологічної безпеки та використання рекреаційного потенціалу області. Забезпечення знешкодження накопичених непридатних пестицидів із запровадженням екологічно безпечних технологій.

В поточному році заплановано проведення обстеження місця зберігання та розроблення заходів щодо видалення отрутохімікатів з Джуринського отрутомогильника Шаргородського району; на ці заходи з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено 198,0 тис грн.

На даний час знешкодження потребують 745,164 т пестицидів, що зберігаються на хімскладах, та 2100 т, заскладовані у Джуринському отрутомогильнику.

Підготовлено запит на фінансування з Державного бюджету для здійснення остаточного знешкодження накопичених, непридатних до використання безхазяйних пестицидів (та тари з під них), що зберігаються на складах та на території Джуринського отрутомогильника. Вартість робіт на 2020 рік – 142,76 млн грн., з них 120,0 млн грн. – кошти Державного бюджету, 22,76 млн грн – співфінансування з місцевих бюджетів.

В області розроблений проєкт Регіонального плану управління відходами відповідно до підписаного Меморандуму між обласною державною адміністрацією, обласною радою та швейцарсько-українським проєктом «Підтримка децентралізації в Україні». На даний час проводиться процедура стратегічної екологічної оцінки проєкту плану.

У рамках виконання Регіональної екологічної бюджетної програми на 2019-2023 роки на 2020 рік заплановано 4 заходи з придбання установок, контейнерів для збору, транспортування, складування ТПВ (для м.Бохоники, смт Вороновиці Вінницького району, м.Немирів та с.Слобода-Шаргородська Шаргородського району), на ці заходи передбачено 2194,57 тис грн, в т.ч. 1883,17 тис грн – кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, 311,4 тис грн - кошти місцевих бюджетів.

У 2020 році заплановано завершення будівництва ангару з благоустроєм території на полігоні твердих побутових відходів м.Хмільник, яке розпочато у 2019 році.

Також у 2020 році будуть завершені заходи, розпочаті у попередньому році:

-     відновлення ландшафту території Северинівського парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва у с.Северинівка Жмеринського району, заплановано фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у розмірі 828,22 тис грн - станом на 26 червня освоєно 29,2 тис грн (3,5%);

-     визначення меж території об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення "П’ятничанський парк" з обласного фонду передбачено 11,0 тис грн.

Заплановано завершення робіт з реконструкції каналізаційних очисних споруд в с.Зарванці Вінницького району; заплановано 722,426 тис грн (392,526 тис грн – кошти обласного фонду, 329,9 тис грн – місцевих бюджетів) - станом на 26 червня 2020 року освоєно 307,9 тис грн (42,6%).

Також, заплановано реалізацію 3 заходів з реконструкції каналізаційних мереж у м.Вінниця, с.Агрономічне Вінницького району, м.Жмеринка. На заходи передбачено 7363,253 тис грн (5529,753 тис грн – кошти обласного фонду,  1833,5 тис грн – місцевих бюджетів) - станом на 26 червня 2020 року освоєно 475,6 тис грн (6,5%).

У поточному році заплановано проведення розчистки від мулових наносів ставку на руслі р. Ровець у с. Почапинці Жмеринського району (передбачено фінансування у розмірі 345,0 тис грн: 300,0 тис грн – кошти обласного фонду, 45,0 тис грн – місцевих бюджетів).

Проводяться роботи з очистки від мулових наносів р.Південний Буг на території м.Вінниця.

Проєкти з очистки від мулових наносів р.Південний Буг в межах м.Хмільник та на території Стрижавської селищної ради Вінницького району отримали позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля. Проєкт з розчистки русла річки Соб в межах м.Гайсин проходить процедуру оцінки впливу на довкілля.

 

Пріоритет 2. Досягнення оптимального рівня лісистості та посилення контролю за охороною і захистом червонокнижних та мисливських тварин.

Для досягнення оптимального рівня лісистості області Вінницьким обласним комунальним спеціалізованим лісогосподарським підприємством «Віноблагроліс» проводить роботи по виготовленню правовстановлюючих документів (державних актів) на землі лісового фонду та винесення меж в натурі.

За I півріччя 2020 року згідно заключеного договору з ДП «Поділлягеодезкартографія» виготовлено державних актів на площі 2,6 тис га на загальну суму 400 тис грн по трьох дочірніх підприємствах: Вінницький, Іллінецький, Погребищенський ''Райагроліси''.

За I півріччя 2020 року на заходи з посилення контролю за охороною і захистом червонокнижних та мисливських тварин витрачено 205,0 тис грн (утримання мисливствознавця, єгерів та витрати, які пов'язані з охороною мисливських угідь) при плані 270,0 тис грн; придбання та завезення з інших регіонів, обмін мисливських тварин не проводилися.

У січні-лютому 2020 року користувачами мисливських угідь за участю спеціалістів облдержадміністрації проведені обліки мисливських тварин. За їх результатами встановлено, що чисельність мисливських тварин залишається стабільною. Проведено облік зубра європейського (вид, занесений до Червоної книги України) на території ДП "Хмільницький лісгосп". Зафіксовано наявність 101 особини (при обліках 2019 року - 95 особин).

 

ЦІЛЬ 5. РОЗВИТОК ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

Пріоритет 1. Інформаційне забезпечення державної політики, підвищення ролі засобів масової інформації у становленні громадянського суспільства та рівня взаємодії органів місцевої влади із засобами масової інформації та інститутами громадянського суспільства

У І півріччі 2020 року за рахунок коштів здійснено фінансову підтримку 19 обласним громадським організаціям інвалідів і ветеранів для забезпечення їх статутної діяльності на загальну суму 409,3 тис грн відповідно до рішення 2 сесії Вінницької обласної ради 6 скликання від 28.12.2010 року №41.

Облдержадміністрацією здійснюється щоденне інформування громадян області про діяльність місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування з актуальних питань соціально-економічного та суспільно- політичного життя регіону. Так, на офіційному сайті ОДА у стрічці новин щоденно оприлюднюється 12-14 оперативних та якісних інформацій.

Протягом звітного періоду організовано близько 40 теле- та радіоефірів за участю керівників місцевих органів виконавчої влади.

За І півріччя 2020 року проведено 7 консультацій з громадськістю у формі публічного громадського обговорення.

Інформація щодо проведення консультації з громадськістю систематично розміщується на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Консультації з громадськістю».

У 2020 році за результатами конкурсу відібрано 23 проекти громадських організацій Вінниччини. Обласним бюджетом на поточний рік на співфінансування реалізації програм інститутів громадянського суспільства передбачено кошти на загальну суму 1 млн грн.

З метою сприяння участі інститутів громадянського суспільства у соціально-економічному розвитку, в області запроваджено механізм «соціального замовлення» соціальних послуг.

Проводиться постійна робота щодо надання інститутам громадянського суспільства Вінниччини необхідної консультативної підтримки з питань їх взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, а також у питаннях поширення інформації про їх діяльність та здійснення на постійній основі інформаційної підтримки виконання (реалізації) їх програм (проектів, заходів).

В області діє Центр підтримки інститутів громадянського суспільства. Це спеціалізована громадська платформа, за допомогою якої мешканці міста, громадські організації, представники органів державної влади та місцевого самоврядування мають змогу дискутувати щодо регіонального розвитку, обмінюватися досвідом, долучатися до місцевих процесів та реформ.

 

Пріоритет 2. Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування патріота і громадянина

Протягом І півріччя 2020 року реалізовано 7 проєктів та заходів для молоді в рамках виконання Обласної цільової соціальної програми «Молодь Вінниччини» на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням 36 сесії обласної Ради 7 скликання від 04 грудня 2018 року, на загальну суму 386,237 тис грн. Загалом заходами програми охоплено близько 9 тис осіб.

Протягом лютого – березня 2020 року було проведено «IT – SCOUTS spring 2020» метою якого є розвиток сучасних ІТ - технологій і поширення молодіжного руху IT-SCOUTS, засвоєння навичок і знань з основ програмування та робототехніки.

27 лютого 2020 року було організовано та проведено І етап довгострокового проєкту (квесту) «ОТГ-Фест - молодь в дії» в Іллінецькій міський територіальній громаді за участі представників Дашівської та Оратівської селищних територіальних громад.

З березня 2020 року стартував проєкт «Краудфандингова платформа «Working in Ukraine NOW» мета якого є допомогти молоді області отримати ресурси для започаткування власної справи шляхом створення та запуску краудфандингової платформи «Working in Ukraine NOW».

Створено Телеграм-канал для моніторингу цілей та пріоритетів молоді області, який направлений на інформування молоді у проєктах/заходах з можливістю до самовдосконалення, покращення лідерських якостей, а також задля отримання зворотного зв’язку для подальшого напрацювання механізму співпраці органів державної влади та молоді.

До Дня молоді спільно з КЗ «Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» організовано та проведено 12-годинний онлайн марафон за участю 12 спікерів та 5 виконавців та гуртів. Під час марафону глядачі могли поспілкуватись із спікерами з різних куточків України на теми, що найбільш цікаві для молоді.

Всього онлайн заходами охоплено близько 8 тисяч осіб.

Забезпечено роботу консультативно-дорачого органу при голові облдержадміністрації «Студентська рада Вінниччини», яка об’єднує 95 осіб з числа студентської/учнівської молоді закладів освіти. У 2020 році проведено 12 засідань Президії Ради, 22 засідань комітетів Ради (5 - міжнародного комітету, 5 - освітньо-правового комітету, 8 - соціального комітету, 4 - культурно-масового комітету).

З метою популяризації та розвитку неформальної освіти на локальному рівні серед студентської/учнівської молоді Студентською радою Вінниччини забезпечено проведення заходів, спрямованих на набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти, якими охоплено 1 200 осіб регіону.

Виплачено стипендії членам Президії Студентської ради Вінниччини у складі 8 осіб на суму 38,4 тис грн.

Для фінансування проєктів та заходів Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017 – 2020 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 224, на 2020 рік виділено 942,00 тис грн.

Протягом І півріччя 2020 року КЗ «Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» проведено 115 власних заходів, якими охоплено 2768 осіб з числа студентської та учнівської молоді, а також 120 заходів, організованих спільно з громадськими організаціями та ініціативними групами, у яких взяли участь 4115 осіб з числа молоді.

 

Пріоритет 3. Забезпечення конституційних прав та інтересів громадян. Посилення заходів щодо запобігання корупції.

З метою реалізації положень статті 53 Закону України «Про запобігання корупції» в обласній державній адміністрації створена та функціонує Гаряча лінія голови облдержадміністрації з питань запобігання та виявлення корупції (телефона лінія, електрона поштова скринька, електронна форма повідомлення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації). На офіційному веб-сайті облдержадміністрації розміщено розділ «Запобігання проявам корупції».

Також розміщений банер «Повідомлення про корупційні правопорушення, правопорушення пов’язанні з корупцією, інші порушення вимог Закону», інформація про Антикорупційні лінії прямого зв’язку та електронна форма для подання повідомлень про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції».

В обласній державній адміністрації діє комісія з оцінки корупційних ризиків, за результатами роботи якої виявлено та вжиті заходи щодо усунення 26 ризиків у діяльності облдержадміністрації.

На дотримання вимог встановленими частиною 2 статі 49 Закону України «Про запобігання корупції» сектор з питань запобігання корупції апарату облдержадміністрації проводить моніторинг щодо своєчасності подання декларацій відповідними суб’єктами декларування.

Відповідно до частини першої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» з врахуванням положень частини п’ятої статті 45 Закону облдержадміністрацією посадовими особами апарату облдержадміністрації подано 83 декларації, посадовими особами структурних підрозділів облдержадміністрації подано 555 декларацій, посадовими особами райдержадміністрації подано 2624 декларації. Відповідно до частини 2 статті 49 Закону України «Про запобігання корупції» було  надіслано 22 повідомлення про факти неподання декларацій та про факти несвоєчасного подання декларацій.

У першому півріччі 2020 році на базі структурних підрозділів та для працівників апарату облдержадміністрації проведено 10 тренінгів.

Протягом 2020 року сектором з питань запобігання корупції апарату облдержадміністрації було надано близько 470 усних роз’яснень з питань дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Згідно розпорядження голови обласної державної адміністрації  від 28 грудня 2019 року № 1003 «Про підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств,  установ і організацій та депутатів місцевих рад у 2020 навчальному році» відповідним планом-графіком передбачено проведення навчань з питань дотримання вимог законодавства у сфері запобігання корупції.

Кількість протоколів про правопорушення пов’язані з корупцією, направлених до суду у звітному періоді (без повторно направлених) – 219. Усього осіб притягнуто судом до відповідальності (штраф) – 68. Сума накладеного штрафу – 98141 грн.

Кількість кримінальних правопорушень, кримінальні провадження за якими закінчені розслідуванням – 42, направлено до суду з обвинувальним актом – 42, тяжких та особливо тяжких – 16.

 

Пріоритет 4. Проведення аналізу ефективного використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм.

На початковому етапі впровадження програмно-цільового методу (далі - ПЦМ) виникла потреба в роз’яснені тих чи інших його аспектів, також постійно уточняється методологія ПЦМ шляхом внесення відповідних змін до нормативно-правових актів. Зокрема, Міністерству фінансів України були надані пропозиції необхідності термінового перегляду ідеології застосування інформаційних технологій в управлінні державними фінансами на місцевому рівні, що відповідатиме Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.02.2017р. № 142-р. Вказане вимагатиме перегляду завдань та функцій наявної Інформаційно-аналітичної системи «Місцеві бюджети», та створення оновленого комплексного продукту, який би враховував взаємозв’язки між процесами та установами в рамках бюджетного процесу, та ліквідував існуючу фрагментацію ІТ-систем.

Завдяки кропіткій роз’яснювальній роботі та методологічній підтримці, всі (639) місцеві бюджети застосовують ПЦМ, у т. ч. – 566 бюджети сільських, селищних та міських (міст районного значення) рад.

За 6 місяців 2020 року до зведеного бюджету області (загальний і спеціальний фонди) надійшло власних і закріплених доходів у сумі 4 805,7 млн грн, що становить 45,1% до плану на рік та 102,3% до планових показників на 6 місяців. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження доходів місцевих бюджетів зменшились на 100,2 млн грн, або на 2,0% за рахунок зменшення доходів спеціального фонду (в основному по власних надходженнях бюджетних установ охорони здоров’я, які з 2020 року реорганізовано у комунальні підприємства).

Крім того, до загального та спеціального фондів бюджету області отримано 3 719,8 млн грн дотацій та субвенцій з державного бюджету, або 56,0% плану на рік та 94,3% плану на 6 місяців, недоотримано до плану 223,8 млн грн субвенцій з держбюджету капітального спрямування.

З врахуванням всіх міжбюджетних трансфертів (субвенцій, дотацій) з державного бюджету зведений бюджет області по доходах загального і спеціального фондів отримав 8525,5 млн грн, або 49,3% до плану на рік та 98,7% до плану на 6 місяців і проти аналогічного періоду минулого року надходження зменшились на 2542,9 млн грн, або на 23,0%.

У т.ч. до загального фонду бюджету області отримано власних і закріплених доходів в сумі 4401,5 млн грн, або 43,8% плану на рік зі змінами та 100,1% до планових показників на 6 місяців, понад план отримано 3,2 млн грн доходів.

За січень-червень 2020 року проведено 6886,7 млн грн видатків загального фонду, що становить 48,7% плану на рік з врахуванням змін), та 87,3% до планових показників на 6 місяців, і проти аналогічного періоду 2019 року зменшились з вищевказаних причин на 2 258,5 млн грн, або на 24,7%.

В основному забезпечується фінансування захищених статей бюджету, зокрема повнота та своєчасність виплати заробітної плати з нарахуваннями, розрахунків за спожиті енергоносії, виплат населенню по соціальному забезпеченню (стипендій, пільгових пенсій тощо).

 

Пріоритет 5. Забезпечення територіальними громадами розробки програм (заходів) комплексного розвитку територій.

Одним із напрямків комплексного розвитку територій є залучення грантових коштів шляхом налагодження міжнародних відносин та співробітництва з Європейськими партнерами.

За підтримки країн-донорів таких як Швейцарія, Канада та Європейської Комісії, в області протягом січня-червня 2020 року втілюються у життя ряд проектів направлених на соціально-економічний розвиток громад, а саме:  швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO), Проект ПРООН, Проект «Партнерство для розвитку міст» ПРОМІС.

Також, у ІI кварталі 2020 року продовжилась реалізація 2 проектів міжнародної технічної допомоги, які фінансуються за рахунок коштів Європейського Союзу в особі представництва Європейської комісії в Україні:

  1. Проект «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика для сталого розвитку міста Гнівань» фінансується Європейським Союзом у рамках ініціативи EU4Energy та Програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP). Загальною метою проекту є впровадження сталої енергетичної політики м.Гнівань шляхом реалізації передбачених у «Плані дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року м.Гнівань» енергоефективних заходів для муніципального, житлового, промислового, бізнесового секторів.
  2. Проект «Кластер «Яблуневий шлях» має на меті збільшення доданої вартості регіонального бренду «Подільське яблуко» за допомогою створення кластеру «Яблуневий шлях» з метою популяризації Вінницької області як «яблуневого раю» в Україні на базі Северинівської та Барської об’єднаних громад.

 

З метою подальшого розвитку місцевого самоврядування, вироблення ефективних шляхів вирішення проблем життєзабезпечення територіальних громад в І півріччі 2019 року проведено XVІІ Обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад (далі – Конкурс) - на реалізацію проєктів з обласного бюджету виділено 15 млн грн.

На участь у Конкурсі було online-зареєстровано 552 заявки, з яких допущено 512 (решта 40 заявок не допущено до участі в конкурсі через дублювання - 35 та перевищення ліміту - 5).

Конкурсною комісією було обрано переможцями 188 проєктів.

 

Пріоритет 6. Розвиток самодостатніх і спроможних територіальних громад та їх об’єднань.

Станом на 01 липня 2020 року, в рамках впровадження реформи децентралізації, в області функціонують 46 об’єднаних територіальних громад, які об’єднали 156 місцевих рад. Площа об’єднаних територіальних громад становить 5,6 тис км2, а це – 21,0% від загальної площі області, населення в об’єднаних територіальних громадах – 752,6 тис осіб, що становить 48,2% від загальної кількості населення області.

Разом з тим, не утворено жодної об’єднаної територіальної громади у Могилів-Подільському, Крижопільському, Погребищенському, Чечельницькому та Ямпільському районах області.

З метою впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, в частині формування базового рівня адміністративно-територіального устрою Вінницької області, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Методики формування спроможних територіальних громад, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року № 214 (зі змінами), враховуючи узгоджені пропозиції, в області розроблено новий проєкт перспективного плану формування громад (далі – Перспективний план), що включає 63 об’єднаних територіальних громади із 100% покриттям території області.

Перспективний план підтримано міжвідомчою регіональною робочою групою з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області і погоджено з урахуванням пропозицій територіальних громад за результатами проведених консультацій із формування Перспективного плану, що відбулися 16 січня, 03 лютого 2020 року в Міністерстві розвитку громад та територій України та затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 травня 2020 року № 512-р.

Надходження до загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад за I півріччя 2020 року порівняно з I півріччям 2019 року зросли на          88,8 млн грн, або на 4,1%, зокрема: по податку на доходи фізичних осіб – на 65,0 млн грн (на 4,8%), єдиному податку – на 55,8 млн грн (на 9,5%), проте зменшились по платі за землю на -35,7 млн грн (-8,3%).

Бюджетна децентралізація та розширення повноважень територіальних громад сприяє підвищенню фінансової самостійності місцевих бюджетів та зміцненню їх фінансової основи та самодостатності.

 

Пріоритет 7. Впровадження технологій е-урядування та е-демократії в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону.

В області протягом першого півріччя поточного року вживались відповідні заходи:

  1. Забезпечено підтримку та технічний супровід системи корпоративної пошти облдержадміністрації, до якої підключено працівників апарату облдержадміністрації, її структурних підрозділів та райдержадміністрацій.
  2. Здійснено технічний супровід та своєчасне наповнення інформацією офіційного веб-сайту облдержадміністрації, як одного з елементів електронного урядування та електронної демократії, з метою висвітлення інформації про діяльність облдержадміністрації, її структурних підрозділів.
  3. Забезпечено підтримку системи автоматизації документообігу пілотних центрів надання адміністративних послуг області, у рамках проекту «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» спільно з Міжнародною Благодійною Організацією «Фонд Східна Європа».
  4. Здійснювалась підтримка сервісу IP телефонії, впровадженого в апараті облдержадміністрації.
  5. Забезпечено оприлюднення та систематичне оновлення наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

 

Пріоритет 8. Створення та розвиток геоінформаційної системи управління та містобудівного кадастру Вінницької області.

Облдержадміністрацією на регіональному рівні здійснюється моніторинг стану реалізації містобудівної документації шляхом прив’язки матеріалів оновленої містобудівної документації, в тому числі – історико-архітектурних опорних планів та топографо-геодезичної основи. Наявні містобудівні умови і обмеження враховуються та відображаються в містобудівній кадастровій довідці, яка є складовою містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

У першому півріччі 2020 року до бази даних містобудівного кадастру внесено відомості по 206 об’єктах для подальшого отримання містобудівних умов та обмежень на забудову земельної ділянки. Всього в базу внесено інформацію по 3059 об’єктах.

Завершено наповнення порталу “Відкрите просторове планування” (http://pmap.minregion.gov.ua) інформацією щодо чинної містобудівної документації (внесено відомості про усі 1218 генеральні плани населених пунктів області).

Крім цього, прив’язано всю оновлену містобудівну документацію до ГІС-системи містобудівного кадастру та підготовлено її для публікації на Геопорталі за умови погодження власників – органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій.

Повнота та достовірність даних системи містобудівного кадастру забезпечується систематичним оновленням інформації, в тому числі – доступність містобудівної документації, для прийняття управлінських рішень на сайті обласної державної адміністрації в розділі “Геопортал”.

Водночас, протягом дії Програми (з 2016 року по квітень поточного року) бюджетні запити на реалізацію Програми практично не задовольняються. Із загального фінансового обсягу ресурсного забезпечення Програми з обласного бюджету у 346,0 тис грн - профінансовано 136,0 тис грн.