Сьогодні, 26 березня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулось перше засідання обласної комісії з реабілітації.

В роботі комісії взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлана Василюк, представники управлінь Національної поліції, прокуратури , Служби Безпеки України, державного архіву, обласної редакційної колегії по підготовці та виданню обласної книги «Реабілітовані історією», державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського,  обласного товариства політичних в’язнів, репресованих та їх дітей.

Нагадаємо, що в травні минулого року набрав чинності Закон  України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», за яким реабілітації підлягають усі репресовані позасудовими органами, всі депортовані, а також люди, засуджені за те, що зі зброєю в руках боролися за незалежність України.  Реабілітація поширюється на всіх, хто постраждав від дій комуністичного режиму в 1917-1991 роках.

У 1991 р. в Радянській Україні було прийнято Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», але цей закон не врахував прав людей, які постраждали через несправедливе засудження за політичними, класовими, соціальними та релігійними мотивами.  

 На шляху вступу до Європейського Союзу Україна взяла на себе зобов’язання  впроваджувати та захищати європейські цінності, однак визнання невинності жертв, репресованих комуністичним режимом, дотепер відтерміновувалося.  Демократичні країни Центрально-Східної Європи визнали невинуватість цих людей ще на початку 1990-х років.

У 1996 році необхідність реабілітації осіб, що були незаконно знищені або засуджені комуністичною тоталітарною системою, була зафіксована в резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про заходи щодо ліквідації спадщини колишніх комуністичних тоталітарних систем» № 1096. Резолюція базувалася на доповіді про заходи щодо ліквідації спадщини колишніх комуністичних тоталітарних систем.

«Ухвалення цього важливого законодавчого Акту - це ще один виразний сигнал українським громадянам і світовій спільноті, що  наша держава рішуче засуджує комуністичну окупацію і шанує добре ім’я та гідність кожної людини, яка постраждала від репресій тоталітарного режиму», - зазначив у виступі Олександр Крученюк.

«Це важливий крок уперед у подоланні тоталітарного минулого  та логічний крок продовження декомунізації. Ми мусимо відновити репутацію чесних імен тих, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України. Це наш моральний обов’язок», - додав він.

14 березня 2019 року голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій підписав розпорядження «Про затвердження складу обласної комісії з реабілітації при обласній державній адміністрації», яким затверджено склад комісії та Положення про обласну комісію з реабілітації при ОДА.

На своєму першому засіданні комісія ознайомилась з текстом Положення, обрала  голову, заступників та секретаря.

Заяви на розгляд обласної комісії  щодо визнання реабілітованим (потерпілим від репресій) відтепер приймаються секретарем комісії – завідувачем редакції обласної редакційної колегії та штатної редакційно-видавничої групи (редакції) по підготовці та виданню обласної книги «Реабілітвані історією» Миколою Васильовичем Вижгою  за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе, 7, каб. №1025, тел.. 66-07-94.