ЗВІТ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СТОСОВНО обговорення Плану заходів до 2023 року з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.

Відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», у період з «25» листопада по «10» грудня 2021 року на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації у підрубриках «Електронні консультації» та «Публічне громадське обговорення» рубрики «Консультації з громадськістю» розділу «Громадянське суспільство» оприлюднено повідомлення про обговорення Плану заходів до 2023 року з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.

10 грудня 2021 року прийом пропозицій завершено.

У результаті обговорення надійшла пропозиція від громадської ради при обласній державній адміністрації:

«Для мети реалізації плану заходів важливим є ідентифікувати бенефіціарів – представників ромської національності. Така ідентифікація дозволить концентрувати зусилля адміністративних органів саме в тих місцевостях, де потрібні відповідні передбачені планом заходів послуги. Наприклад: проведення право просвітницьких комунікативних заходів; розміщення громадських приймалень для осіб ромської національної меншини: забезпечення підвищення кваліфікації та стажування педагогічних працівників із закладів освіти, в яких здобувають освіту діти, які належать до ромської національної меншини та ін.

З метою ідентифікації бенефіціарів плану заходів пропонуємо доповнити перелік заходів на реалізацію завдання 7 таким пунктом: При здійсненні обліку дітей дошкільного віку в територіальних громадах проводити опитування батьків (чи повнолітніх близьких родичів) щодо приналежності дитини до ромської національної меншини та фіксувати надану батьками (близькими родичами) інформацію.

В пункті 2) завдання 5 проєкту плану заходів передбачити розміщення створених громадських приймалень при РДА для осіб ромської національної меншини з метою надання комплексної консультативної допомоги в населених пунктах (як правило в приміщеннях ЦНАП), за місцем компактного проживання значної кількості таких представників.

В усіх заходах, де це доречно, забезпечувати зв’язок із громадськими організаціями ромської національної меншини. За можливості запрошувати їх представників до участі в засідання комісій, круглих столів, консультацій з громадськістю».