Обласна організація ветеранів України 27 травня  провела круглий стіл, присвячений соціальному захисту ветеранів в сучасних умовах.

Не лише святковими привітаннями ветеранів-визволителів має наповнюватись соціальна робота із забезпечення літніх людей, які боронили нашу Україну у Другій світовій війні та під час інших визвольних змагань. Ця робота щоденна, копітка і важлива, а тому їй приділяється вагома увага з боку державної і регіональної влади - це своєрідне резюме круглого столу, що проходив у приміщенні філії ВОУНБ ім. М.Тімірязєва.   

Під час зустрічі  обговорили питання соціального забезпечення, соціального захисту ветеранів України в умовах нового адміністративно-територіального поділу. Обговорювалась і цілісна система ветеранських організацій  в районах області, адже у зв`язку із територіальними змінами, які стали одним з результатів децентралізації, має бути оптимізовано і структуру ветеранських організацій Вінниччини, адаптовано її під новоутворені райони і територіальні громади, в кожній з яких проживають ветерани Другої світової війни, які і є членами різнорівневих ветеранських організацій.

В читальній залі обласної наукової бібліотеки були присутні керівник обласної ради організації ветеранів України, генерал-майор у відставці Володимир Мазур зі своїми заступниками та колегами, керівники та члени ветеранських організацій Вінниці та найближчих до обласного центру територіальних громад, представники Департаментів облдержадміністрації з питань соціальної та молодіжної політики, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, охорони здоров`я та реабілітації, депутати міської та обласної Ради.

Начальник Головного управління пенсійного фонду в області Олена Корчака поінформувала присутніх про стан пенсійного забезпечення, а заступник керівника Департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації Андрій Грачов вкотре наголосив на активізації цільових «ветеранських» програм та роботі координаційної ради ветеранів. В онлайн режимі до дискусії долучились голови районних, міських рад організацій ветеранів області та керівники виконавчої влади в територіальних громадах Вінниччини.

«2021-й рік – особливий в багатьох життєвих сферах: це новий адміністративно-територіальний устрій області і всієї держави, це пандемія COVID19 і нестабільна фінансова ситуація, спричинена саме коронавірусом; це проблеми загальної фінансової світової кризи. Втім, незважаючи на всі питання ми маємо утримувати співпрацю органів державної влади і громадських ветеранських організацій на належному рівні, особливо в сенсі реалізації соціальної політики на місцях. Як приклад: відтепер майже всі адміністративні послуги передано в територіальні громади, і органи місцевої влади мають допомогти ветеранським організаціям адаптувати їх в тергромадах; сприяти ветеранам реформувати структуру у новій системі адміністративно-територіального устрою, аби здійснювати у подальшому чітку координацію співпраці із владними органами всіх рівнів» - зазначив у своєму виступі заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Іван Педорук.

Учасники «круглого столу» також обговорили питання соціального захисту ветеранів, їхнього медичного забезпечення та прийняли відповідно резолюцію до Вінницької обласної Ради.