Уперше за всю історію Форуму він відбувся у форматі всеукраїнського телемарафону, який об’єднав 25 регіонів України – комунікативних майданчиків (всі області та Крим) й сформував інтерактивну мапу громадянського суспільства.

Усі трансляції заходу відбувалися на єдиній онлайн платформі.Організатор Форуму – Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання».

«Громадянське суспільство – це спільнота небайдужих людей, які у часи постійних викликів допомагають консолідуватися, зміцнювати науку, культуру, бізнес та освіту. Надзвичайно важливим сьогодні залишається сприяннярозвитку української культури та незаангажованих засобів масової інформації, пошук партнерів й реалізація відповідних проєктів у даному напрямку», – зазначив у вітальному слові до учасників ФорумуМіністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Масштаб залучення регіонів України до Форуму говорить про певний рівень довіри до такого формату роботи. Форум відкриває нові можливості для співпраці між владою, громадою та бізнесом. Наразі триває робота над новою Національною стратегією сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, яка має стати дорожньою картою для організацій громадянського суспільства у процесі їх подальшого організаційного та інституційного розвитку», – відзначив у своєму виступі Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема.

Учасники Форуму мали змогу поділитися досвідом реалізації різноманітних проєктів та знайти однодумців. Основний виклик, який сьогодні постає перед громадянським суспільством, – це забезпечення ефективної діяльності в умовах пандеміїгострої респіраторної хвороби COVID-19.

Під час заходу, представникам організацій громадянського суспільства Вінниччини – учасникам Форуму презентовано своєрідний інформаційний звіт про діяльність громадських організацій Вінницької області протягом 2018–2019 років «Кращі практики інститутів громадянського суспільства Вінниччини», який підготовлений Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації у рамках виконання Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Вінницькій області на 2019–2021 роки.

Форум розвитку громадянського суспільства – це майданчик для обміну досвідом між організаціями громадянського суспільства. Актуальні питання державної та регіональної політики неможливо вирішити без залучення громадськості в якості рівноправного партнера.