Відкриття відреставрованого стінопису В.І. Муржака відбулось 6 вересня в актовій залі Брацлавського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 – гімназія».

На заході були присутні дружина художника Ельза Трохимівна, куратор проєкту, заступник голови Вінницької обласної ради Михайло Кременюк, майстри-реставратори Наталя Лавренюк та Василь Рижий, представники громадської організації «Інститут розвитку Брацлавщини» С.В. Гуслякова та Н.В. Гнатенко, випускники школи, учні старших класів, учителі, мешканці містечка. Екскурсію по школі, оздобленої фресками, картинами вчителя образотворчого мистецтва В.І. Муржака провели учні навчального закладу під керівництвом учителя історії І.В. Єригіної.

Проєкт реалізовується громадською організацією «Інститут розвитку Брацлавщини» за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Супровід виконання проєкту здійснює член конкурсної комісії, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк.

Співпраця учасників проєкту направлена на збереження пам'яті про видатних брацлавчан та направлена на розвиток креативної економіки в громадах.

Сутність проєкту – проведення реставраційних робіт (Брацлавська об’єднана територіальна громада, смт. Брацлав, вул. Шкільна, 7) з метою збереження праць художника Василя Івановича Муржака, а також розробка та видання каталогу робіт та відеоматеріалу про художника. Загальна сума реалізації проєкту – 40 837 грн.

Як повідомила керівник проєкту Світлана Гуслякова, проєкти по збереженню пам'яті сьогодні надзвичайно популярні у світі: «Зазвичай, вони передбачають збереження історичної пам'яті про подію чи особу. Ми ж хочемо зберегти мистецьку пам'ять про нашого земляка, художника, педагога та просто унікальну людину Василя Муржака».

Варто зазначити, що громадська організація «Інститут розвитку Брацлавщини» спрямовує свою діяльність на освітній, культурний, соціально-економічний розвиток Брацлавської об’єднаної територіальної громади. Організацією реалізовано низку проєктів, зокрема «Село: крок до розвитку», «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування».

Цьогоріч переможцями конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету стали 25 проектів громадських організацій Вінниччини, які протягом року отримають співфінансування на загальну суму 1 млн. грн.

Між іншим, минулого року в рамках фестивалю "Брацлав-Ренесанс" було відкрито арт-галерею ім. В.І.Муржака.

Для довідки:

Василь Іванович Муржак (1935 р.н),  відомий брацлавчанин, художник, який все життя викладав в Брацлавській школі №1, зробивши із звичайної школи справжній арт-об’єкт. Його перша персональна виставка відбулась в Брацлаві в травні 2017 року під час фестивалю «Брацлав-Ренесанс», в липні 2017 року у Вінницькому худ. Музеї  відбулась постпленерна виставки «БрацLove з першого погляду». Відвідувачі могли  пересвідчитись у великому таланті та любові до рідної землі, цієї непересічної творчої особистості.