В прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулася прес-конференція громадської організації «Русалка Дністровая» щодо реалізації проекту VI Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Русалка Дністрова», що став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету.

Проект полягає у вивченні унікальної історії Поділля, популяризації книговидавництва, зокрема, про маловідомі факти та постаті з історії Вінниччини, а також заохочення творчої праці краєзнавців, фольклористів та етнографів.

«Фестиваль дозволяє зібрати митців Вінниччини в одному місці, де вони зможуть поспілкуватися та обмінятися досвідом», – відзначив президент громадської організації «Русалка Дністровая», голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Михайло Каменюк.

Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Русалка Дністрова» пройде протягом 24-26 травня поточного року. За словами Михайла Каменюка, проведення фестивалю сприятиме популяризації історії рідного краю, народного мистецтва, фольклору та етнографії, а також дозволить надати підтримку людям, які займаються дослідженням подільської етнокультури. Окрім того, протягом травня вийде друком VI том літературно-краєзнавчого збірника «Русалка Дністрова», до якого увійдуть твори присвячені Тарасу Григоровичу Шевченку, що в різні часи публікувалися на Вінниччині.

Зазначимо, що протягом 2016-2017 років громадською організацією «Русалка Дністровая» проведено 2 Міжнародних літературно-мистецьких фестивалі «Русалка Дністрова». Фестиваль 2016 року був присвячений пам’яті поета-земляка В. Свідзинського. Фестиваль 2017 року – 180-річчю виходу у світ першого випуску альманаху «Русалка Дністровая» та 140-річчю композитора М. Леонтовича.

Нагадаємо, що цього року фінансову підтримку отримали 25 проектів громадських організацій Вінниччини, які співфінансуються коштами обласного бюджету на загальну суму 1 млн. грн. Суми фінансування було визначено відповідно до рейтингу конкурсних пропозицій організатором конкурсу – Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. За кожним проектом – переможцем конкурсу закріплено членів конкурсної комісії, які протягом року будуть здійснювати моніторинг заходів у рамках реалізації проекту.