Хто проходить психологічну реабілітацію?

Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, постраждалі учасники Революції Гідності.

Військовослужбовці, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, особи, звільнені з військової служби, які брали безпосередню участь АТО (ООС) в обов’язковому порядку повинні пройти безоплатну психологічну, медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до цих центрів і назад.

Що відшкодовується?

Надання послуг із психологічної реабілітації, витрати на оплату проїзду, проживання та харчування в умовах стаціонару.

Як це зробити?

Потрібно звернутися до районного органу соціального захисту за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання або за місцем розташування військової частини. Потім потрібно вибрати реабілітаційну установу із запропонованого органом соціального захисту переліку і подати необхідні документи. А саме:

  • заяву, копію посвідчення (УБД, інваліда, учасника війни, чи постраждалого учасника Революції Гідності),
  • копію документа що підтверджує безпосередню участь в АТО або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах АТО у період її проведення.
  • Згодом потрібно укласти тристоронній договір із органом соцзахисту та реабілітаційною установою.

Де це написано?

  • Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»
  • Постанова КМУ від 27 грудня 2017 р. № 1057 «Про затвердження Порядку проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності»
  • Постанова КМУ від 12 липня 2017 р. № 497 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності».