Початком конференції стало урочисте відкриття та освячення памʼятника «Жертвам сталінських репресій» на Барському міському римо-католицькому цвинтарі. На церемонію відкриття пам’ятника та для участі у конференції до Бару прибула багато чисельна делегація від урядових установ, громадських та наукових інституцій Польщі. Також, у заході взяли участь заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, голова Барської районної державної адміністрації Володимир Саволюк, начальник управління у справах національностей на релігій облдержадміністрації Ігор Салецький та Барський міський голова Артур Цицюрський. У присутності високоповажних гостей з Польщі, представників польської спільноти з мм. Львів та Київ, чисельної делегації польських громадських організацій Вінниччини, а також істориків, краєзнавців, дослідників і просто мешканців Бару було проведено церемонію відкриття та освячення пам’ятника, автором якого є відомі скульптори родини  Оврахів.  Освячення памʼятника провів Єпископ - ординарій Каменець -Подільської дієцезії Леон Дубравський.

Після відкриття памʼятного знаку робота конференції продовжилася у сучасному приміщенні Польського дому м. Бар. Під час відкриття пленарного засідання до учасників та гостей конференції звернулися високоповажні гості з Польщі з вітальними словами від  Маршалка Сенату Республіки Польщі, Заступника Міністра Іноземних Справ Республіки Польща та інших державних, науково-освітніх та громадських інституцій. Від імені Вінницької обласної державної адміністрації привітав конференцію начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький. До уваги учасників заходу були представлені цікаві доповіді місцевих істориків, краєзнавців. Особливих емоційних вражень набули спогади родин потерпілих від злочинного сталінського режиму. Важливим доповненням до роботи конференції стала розгорнута виставка з фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею.

29 жовтня у Вінниці відбувся завершальний етап конференції. У Костелі Присвятої Діві Ангельскої було проведено поминальну службу за всіх невинно убієнних під час «кровавого терору» та покладання квітів і запалення лампадок біля пам’ятних знаків жертвам сталінського режиму у міському парку м. Вінниці.