Головним організатором по відродженню чеської культури та ініціатором проведення фестивалю на Вінниччині, є голова громадської організації «Голендерські чехи» с. Миколаївка Козятинського району - Лариса Ярославівна Лановик.

Відкриття фестивалю відбулось святковою ходою творчих аматорських чеських колективів Вінницької, Одеської, Рівненської, Запорізької, Миколаївської, Житомирської та інших областей. Загалом пісні і танці чеської культури представили понад 250 учасників творчих колективів.

Гостями фестивалю стали Надзвичайний та Повноважений Посол Чеської Республіки в Україні – Радек Матула, Радник – посланник, прес-секретар Посольства Чеської Республіки в Україні – Давід Машек, Консул Чеської Республіки у Києві – Яна Стара, Уповноваженний у справах краян Міністерства закордонних справ ЧР – Ярослав Кантурак, представник Міністерства закордонних справ ЧР – Єва Новотна, директор Чеського Центру у Києві – Люція Ржагоржікова, голова Чеської національної Ради – Людмила Мухіна, кореспондент Чеського радіо «Плюс» - Мартін Оцкнехт.

З привітальним словом виступив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, який засвідчив повагу та шану урядові та народу Чеської Республіки, які підтримують Україну у її не прості часи. Він зазначив, що Вінницька область пишається тісними дружніми міжнародними зв’язками, у тому числі з Чеською Республікою. У 2016 році між Вінницькою областю та Ліберецьким краєм підписано угоду про співпрацю, яка принесе користь двом регіонам, а перед усім створюватиме дружню атмосферу між нашими державами – «Свято, яке сьогодні відбувається на Вінниччині, є одним з прикладів дружби та взаєморозуміння між чеським та українським народами» та побажав всім учасникам цього чудового дійства гарних вражень, неперевершених емоцій! Нашим державам стабільності та процвітання! А нашій Україні – мирного шляху до спільного європейського майбутнього!

Під час огляду світлин, які представили майстри Козятинського району, начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації І.Салецький обговорив з Надзвичайний та Повноважений Посол Чеської Республіки в Україні Радеком Матулою питання щодо співпраці між громадською організацією «Рада національних товариств Вінниччини» та українською діаспорою Чехії в напрямку розвитку народної дипломатії.

Для довідки:

У 1996 році товариство було перейменовано у Чеське культурно-освітнє товариство «Голендерські чехи». Новий поштовх у розвиток та життя товариства внесла наступний голова – Лановик Лариса Ярославівна, яка його очолила у 2008 році, вона є засновником молодіжного об’єднання шкільних Євроклубів «Ми і Європа». У межах діяльності клубу організовуються зустрічі учнів з однолітками з інших міст, які також прагнуть жити у європейській державі, зустрічі з українськими та європейськими політиками.

Найбільшим надбанням товариства є фольклорно-етнографічний ансамбль «Студанка» («Криничка»). У 2000 році йому присвоєно звання «зразкового» аматорського фольклорно-етнографічного колективу. У 2003 році колектив «Студанка» виступав на головній сцені країни – Національному палаці «Україна». Дипломант Міжнародних фестивалів краян у Празі. Колектив завойовував перші місця на цих фестивалях, виступав на сцені Тосканського палацу у Празі.

Діяльність культурно-освітнього товариства «Голендерські чехи» підтримується Вінницькою обласною державною адміністрацією. У «Програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 роки» передбачено фінансову підтримку національних спільнот області, у тому числі чеської, на проведення ними культурно-мистецьких проектів. У 2017 році на підтримку діяльності чеського товариства виділено 7 тис. грн. на проведення ХVІІ Всеукраїнського плесу, фестивалю чехів, 8 тис. грн. на участь фольклорно-етнографічного ансамблю «Студанка» в ХІ Міжнародному фестивалі краян у Празі, який відбудеться наприкінці вересня цього року та 10 тис. грн. на перевидання книги «Прадідів розчищені джерела», автором якої є Л. Лановик.