Крім свята, у процесі проведення конгресу, було створено Міжнародний союз циган та обрано прапор і гімн циганського народу «Джелем, джелем».

За традицією роми цього дня запалюють мільйони свічок як символ єдності ромського народу, а тисячі яскравих вінків спускають на воду що символізує нелегку долю народу – вічного мандрівника без історичної батьківщини.

Згідно з даними перепису населення від 2001 року в Україні проживає 47 587 ромів, третина з яких — на Закарпатті. Утім, громадські організації вважають, що це число давно не є актуальним. Рада Європи оцінює приблизну чисельність ромської меншини в Україні у 120–400 тисяч осіб.

На Вінниччині проживають лише більше тисячі представників ромської національної меншини. В області зареєстровано 6 національно-культурних ромських товариства, діють 5 аматорських творчих колективів, які розвивають та популяризують свою неповторну національну самобутність.

З метою задоволення етнокультурних потреб ромської спільноти та її участі в інтеграційних процесах в області реалізується «Програма підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 роки» та «План заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року», який сприяє інтеграції ромів в українське суспільство шляхом покращення рівня освіти, збереження культури і традицій ромського народу, доступу до послуг охорони здоров’я, захисту прав, а також побудови лідерства та спроможності ромської молоді.

З нагоди Міжнародного дня ромів управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації вітає представників ромської спільноти Вінниччини, бажає творчих здобутків та здійснення найкращих надій і сподівань у розвитку духовної скарбниці національної спадщини ромського народу.