23 серпня, у перший день святкової програми, делегації української діаспори взяли участь у всіх урочистий заходах, які відбувалися у м. Вінниці.

Перш за все, закордонні українці спільно з представниками обласної Ради Церков і релігійних організацій, Ради національно-культурних товариств, очільниками області та міста, іноземними делегаціями, тримаючи руку на серці під час виконання державного гімну, з гордістю споглядали на підняття прапору їх історичної Батьківщини.

Своїми враженнями представники української діаспори мали можливість поділитися у Центрі національних культур Вінниччини під час зустрічі з заступником голови облдержадміністрації Олександром Крученюком, керівництвом управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, представниками громадських організацій національних спільнот Вінниччини у присутності офіційної делегації Свєнтокшиського воєводства Республіки Польщі на чолі з маршалеком Адамом Ярубасом, Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці Даміана Цярцінського та делегації із м.Слонім Республіки Білорусь.

Олександр Крученюк щиро подякував представникам української діаспори та іноземних делегацій за візит до  Вінниччини та наголосив, що органи влади і надалі будуть працювати над задоволенням національно–культурних, освітніх, мовник та інформаційних потреб національних спільнот, які проживають в області та у напрямку розвитку народної дипломатії.

Потому відбулося урочисте покладання квітів та вінків до Меморіалу Слави та пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО на Європейській площі до якого разом з духовенством, національними спільнотами приєдналися гості із-за кордону.

Після покладання квітів біля пам’ятників захисникам України усі спільно відвідали виставкові світлини народної творчості та урочистий концерт у приміщенні обласної філармонії ім. М. Леонтовича. Мелодійні українські пісні та запальні танці у виконанні найкращих творчих колективів Вінниччини створили незабутню атмосферу свята та викликали почуття гордості за сучасну державу - Україну.

24 серпня українці з закордону взяли участь у всіх міських заходах, присвячених Дню Незалежності України. Задоволені та вдячні за можливість бути присутніми під час святкування найголовнішого свята держави, представники української діаспори повезли із собою до своїх українських громад за кордоном найкращі спогади про сучасну незалежну Україну.