В рамках Програми передбачено реалізацію заходів з забезпечення комфортного та безпечного дорожнього руху, зниження рівня дорожньо-транспортних пригод шляхом впровадження системи автоматичного контролю порушень Правил дорожнього руху, облаштування штучного освітлення, пішохідних переходів  на автомобільних дорогах, влаштування розв’язок кільцевого типу з малим діаметром центрального острівця, встановлення дорожнього огородження та дорожніх знаків на автомобільних дорогах поза межами населених пунктів, облаштування велосипедної інфраструктури.

  • відповідно до Бюджетного кодексу України, законів України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України», «Про автомобільні дороги», «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення дорожньої галузі», та з метою акумулювання фінансових ресурсів для реалізації проектів з відновлення і розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах проект рішення «Про створення територіального дорожнього фонду Вінницької області» запропоновано до розгляду на сесійному засіданні обласної Ради.

визначено пріоритетні напрямки роботи з відновлення мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення:

  • пріоритетні напрямки з відновлення автомобільних доріг загального користування місцевого значення на період до 2022 року, які затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації від 30.07.2019 року №561 «Про затвердження пріоритетних напрямів з відновлення автомобільних доріг загального користування місцевого значення» (зі змінами).

Основними критеріями визначення пріоритетних напрямів з  відновлення автомобільних доріг місцевого значення є: маршрутний принцип, реалізація проектів, розпочатих у попередні роки, забезпечення доступності соціальних, культурних, освітніх і медичних послуг для населення області, комплексний підхід до відновлення транспортно-експлуатаційних показників штучних споруд.

Питання «Про визначення пріоритетних напрямів з відновлення автомобільних доріг загального користування місцевого значення» виносилось на засідання у форматі «круглого столу» 03.10.2019 року за участі представників громадської ради при облдержадміністрації, Департаменту освіти та науки ОДА, Департаменту охорони здоров’я ОДА, управління розвитку транспорту ОДА, об’єднаних територіальних громад, управління Укртрансбезпеки у Вінницькій області.

  • для визначення переліку автомобільних доріг загального користування місцевого значення для проведення у 2020 році робіт з їх поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання проведено обговорення пропозицій з представниками районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад та дорожньо-експлуатаційних дільниць.

За результатами роботи сформовано перелік першочергових робіт з утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

 

  • на виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 26.01.2018 року №63 «Про утворення комісії з відбору об’єктів комунальної власності у сфері дорожнього господарства» (зі змінами) у 2019 році проведено 5 засідань комісії з відбору об’єктів комунальної власності у сфері дорожнього господарства (від 14.11.2019, 01.03.2019, 15.06.2019, 27.08.2019, 01.10.2019).
  • на розгляд виносились питання реалізації проектів у дорожньому господарстві та освоєння коштів державного дорожнього фонду, обговорення проблемних питань у реалізації проектів з відновлення автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності.

 

визначено та реалізовано заходи з збереження автомобільних доріг загального користування:

  • у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2007 року №879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування» та з метою збереження несучої здатності конструкції дорожнього одягу від впливу динамічних навантажень в умовах підвищеної температури повітря, здійснення габаритно-вагового контролю під час проїзду автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні, заходи з збереження автомобільних доріг загального користування визначено розпорядженням голови облдержадміністрації від 26.03.2019 року №252 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування».
  • 07.2019 року з представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області проведено засідання «круглого столу» з питання концептуальних засад розвитку доріг та впровадження прогресивних рішень з відновлення доріг.

Участь у засіданні взяли керівництво Всеукраїнської дорожньої асоціації, директор ДП «ДерждорНДІ».

проведено роботу з підвищення безпеки дорожнього руху:

  • у відповідності до вимог Закону України «Про дорожній рух», постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 року №435 «Про затвердження Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.06.2017 року №481 «Про схвалення Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року», та з метою координації діяльності та вирішення проблемних питань, пов’язаних з безпекою дорожнього руху, розпорядженням голови облдержадміністрації від 18.02.2019 року №115 «Про координаційну раду з питань безпеки дорожнього руху» створено координаційну раду з питань безпеки дорожнього руху.

У 2019 році підготовлено 4 засідання координаційної ради з питань безпеки дорожнього руху (від 22.03.2019, від 02.07.2019, 27.09.2019, 16.12.2019 року) та направлено рекомендації (листами ОДА від 10.04.2019 №01.01-54/2243, 17.07.2019 №01.01-54/4340, 16.10.2019 №01.01-54/6013, 17.12.2019 №01-02/1175) органам виконавчої влади та місцевого самоврядування з впровадження заходів з удосконалення організації дорожнього руху, ліквідації  причин виникнення дорожньо-транспортних пригод, визначення можливих місць розміщення технічних засобів автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху на території області:

  • щодо питання здійснення рубок у межах смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення – підготовлено розпорядження голови облдержадміністрації від 10 липня 2019 року №489 «Про створення робочої групи з розгляду питань здійснення інших рубок у межах смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення за межами населених пунктів».

забезпечено відкритість даних з освоєння коштів державного дорожнього фонду:

  • для забезпечення публічності використання коштів дорожнього фонду на ремонт місцевих доріг облдержадміністрація приєдналась до ініціативи з прозорості будівництва інфраструктури CoST (Construction Sector Transparency Initiative). У квітні 2019 року підписано Меморандум про співпрацю.

Основні заходи Ініціативи спрямовані на забезпечення публічного доступу до інформації щодо планування, реалізації та контролю за виконанням будівництва проектів інфраструктури, а також на верифікацію достовірності та повноти цієї інформації.

  • у червні 2019 року проведено тренінг з внесення інформації на портал даних CoST за участі представника CoST, балансоутримувачів доріг загального користування.

забезпечено взаємодію з органами місцевого самоврядування щодо співфінансування робіт з відновлення та збереження автомобільних доріг загального користування місцевого значення за рахунок коштів місцевих бюджетів:

  • на виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 18.04.2019 р. №307 «Про підсумки соціально-економічного розвитку області за І квартал 2019 року» укладено договорів співфінансування з ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення на загальну суму 27 641,906 тис. грн., з яких фактично надійшло та освоєно 26 079,711 тис. грн.

відзначення професійних свят

  • підготовлено заходи з нагоди відзначення в області Дня автомобіліста і дорожника.