Сьогодні, в приміщенні обласної державної адміністрації відбувся он-лайн семінар на тему «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування» за участю першого заступника голови ОДА Андрія Гижка.

Головував на засіданні очільник обласної ради Анатолій Олійник. Також, Серед присутніх на зібранні були керівник секретаріату обласної асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, керівники і фахівці департаментів та служб облдержадміністрації та територіальних органів виконавчої влади області.

Зазначений семінар організовано для голів сільських, селищних та районних рад, керівників міст та об’єднаних територіальних громад.

Відкриваючи роботу семінару Анатолій Олійник окреслив коло питань та познайомив із доповідачами, які їх розкриють в ході семінару, побажав усім плідної роботи та знайти відповіді на ті питання, які виникають на місцях.

В свою чергу Андрій Гижко підкреслив, що проведення подібних нарад є надзвичайно необхідним, адже реформа децентралізації, в першу чергу, передбачає передачу значної кількості повноважень, зокрема в галузі освіти, охорони здоров`я та соціального захисту населення, саме органам місцевого самоврядування та ОТГ.

«Враховуючи, що органам місцевого самоврядування делеговано значну частину повноважень держави і вони виконують частину функцій держави, зокрема в галузі медицини, освіти, дорожнього господарства, благоустрою і т.д., на які виділяються відповідні субвенції, необхідно зважувати, що до завершення бюджетного року залишилось 60 днів. Тому вирішення фінансових питань пов’язаних із завершенням року – виплат заробітних плат і дофінансування енергоресурсів – це наше спільне завдання і необхідно, щоб на місцях було розуміння важливості цих питань. Адже це зона вашої безпосередньої відповідальності. Тож необхідно спрацювати таким чином, аби успішно завершити поточний бюджетний рік та сформувати збалансований бюджет на 2019 рік», - зазначив Андрій Гижко.

В ході засідання начальник управління дорожнього господарства облдержадміністрації Олег Бабій розповів, які додаткові заходи спрямовано на утримання та експлуатацію доріг місцевого значення та участі у цьому органів місцевого самоврядування.

Також, щодо підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості, організацію та фінансування фельдшерських пунктів розповіла Ольга Зодорожна - начальник управління лікувально- профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров`я ОДА.

Крім того учасниками обговорено такі питання як формування проекту бюджету на 2019 рік, податок на землі лісового фонду, модернізація мережі закладів освіти та створення опорних шкіл, нові правила оформлення житлових субсидій, порядок надання та виплати дотації на молодняк ВРХ, який вирощено в домогосподарствах населення, питання благоустрою населених пунктів, а також актуальні питання Закону «Про запобігання корупції».