Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України організовує круглий стіл на тему «Шляхи розвитку державної політики щодо збереження та оцінки екосистемних послуг в Україні».

Чи задумувались Ви, чому кожному за життя варто посадити хоча б одне дерево? Дерево за рік виробляє до 200 кг кисню. Цього достатньо, щоб людина дихала впродовж 12 місяців.

Здатність лісів виділяти кисень та поглинати вуглекислий газ, боліт – очищати і примножувати воду, морських та інших природних територій – позитивно впливати на клімат, врожайність і здоров’я людини – це і є екосистемні послуги. Тобто вигоди, які отримує людство та економіка від функціонування екосистем. Саме вони задовольняють фундаментальні потреби людини – у сприятливому середовищі для життя, продуктах харчування тощо.

Однак люди в процесі життєдіяльності впливають на довкілля, що призводить до негативних наслідків – забруднення, виникнення пожеж, утворення відходів, а ще до зміни клімату і «погодних гойдалок», раптової втрати джерел прісної води, запасів риби, зниження родючості ґрунтів, поширення шкідників та інфекцій тощо.

Міндовкілля зацікавлене в розвитку державної політики щодо оцінки і збереження екосистемних послуг. Тому запрошуємо фахівців, громадських діячів та органи влади до співпраці. У рамках круглого столу презентуємо проєкт концепції державної політики у цій сфері.

Планується обговорити:
• напрацювання щодо економічної оцінки (монетизації) екосистемних послуг,
• варіанти інвентаризації екосистемних послуг на регіональному і локальному рівнях,
• шляхи вирішення питання щодо врахування екосистемних послуг у програмах і планах, проєктах господарської діяльності,
• бачення учасників круглого столу щодо розвитку нормативно-правової, інституційної і технічної бази для розв’язання зазначених питань.

Час проведення: 11 лютого 2022 року, о 10.00, у форматі відео-конференції.

Круглий стіл транслюватиметься: https://mepr.webex.com/mepr-ru/j.php?MTID=maff53cced73891b0d97e39729b0fbdec

Код доступу:  Ja4qiPhFA63


З організаційних та інших питань звертатись до Крамаренка Ігоря Валентиновича за телефоном (067)1855186

 

Джерело: https://mepr.gov.ua