Природничо-пізнавальні мандрівки по екологічним стежкам облаштували у п’ятьох національних природних парках України.

На території Вінницької області у «Кармелюковому Поділлі» відкрили екологічну стежку «Пізнай і збережи». Тут можна познайомилися із червонокнижними рослинами та тваринами, побувати на імпровізованій пасіці та продегустувати мед. Спостерігати за качками на штучній водоймі, доторкнулися до різних порід дерев. Дізнатися про види ґрунтів та відчути на собі чудодійну силу масажу стопи, пройшовши по «Босій нозі».

Довідково:

Національний природний парк «Кармелюкове Поділля» знаходиться на схилах Подільської височини, в південно-східній частині Вінницької області, розташований на території Гайсинського району, на мальовничих берегах річки Савранка, правій притоці Південного Бугу і є південними воротами подільського краю. Площа природно-заповідного фонду Парку складає 20 203,4 га.

Територія Парку знаходиться в межах мальовничої  природи. Цей край пишається своєю культурно-історичною спадщиною. Тут знаходяться  археологічні пам’ятки які до сьогодення бережуть свою історію. Є музеї, в яких зібрана по часточках пісенна культура,  мова, одяг,  обереги та багато інших предметів, що засвідчують традиції вінничан.

На території  Парку багато природних  куточків, які приваблюють відвідувачів своєю мальовничістю, та багаті на рідкісний рослинний світ. Одним з таких є відкасник татарниколистий - "жива викопна рослина" - релікт, який дійшов до нас з часів третинного періоду, коли на Україні панував субтропічний середземноморський клімат. Саме тому ця рослина селиться тільки на теплих схилах, де природа ніби зберегла клаптики природних резерватів, щоб живі пришельці з давнини дивували нас своєю незвичайною красою. Є й багато інших не менш цікавих та рідкісних рослин, які можна побачити під час проходження туристичного маршуту.   

В інших куточках України відкрили: 

У «Північному Поділлі» організували мандрівку по екологічній стежці Триніг, що пролягає територією комплексної геологічно-ботанічної пам’ятки природи «Триніг» та заняття на рекреаційному майданчику, облаштованому інтерактивними стендами. Під час прогулянки по ділянках букового лісу можна доторкнутися до вікових буків-патріархів, відчути на дотик м’якість і ніжність хвої модрини та листя інших дерев. Послухати мелодійні різноголосся лісових птахів та із захопленням споглядали закам’янілі химерні форми архаїчного періоду Сарматського моря.

У «Кременецьких горах» обладнали спеціальні інформаційні пункти на початку екоосвітніх стежок. Особливо подобаються малечі інтерактивні стенди «Відчуй природу на дотик», «Лісові цимбали» та «Масажер для ніг». Тут можна знайти для себе корисну інформацію про об'єкти навколишнього середовища. А під час занять співробітники парку допоможуть відчути смак природи і пригостять теплим, духмяним чаєм з місцевих трав.

У «Джарилгацькому» облаштували інклюзивний туристичний маршрут «Маяки Джарилгача». Він призначений для набуття знань про природу для широкого кола туристів, а також маломобільних груп населення. Маршрут нещодавно промаркований вказівними знаками та інформаційними стендами, які допомагають зорієнтуватися, розрахувати власні сили та звертають увагу на найцікавіші природні скарби. Напередодні відкриття, інформаційна арка на маршруті поповнилась ще одним стендом з видовим різноманіттям водно-болотних птахів, що охороняються парком.

У Нижньодністровському національному природному парку відкрили екологічну стежку «Дністровія». Це приклад вдалої співпраці закладу і громади для розвитку туристичного потенціалу. «Дністровія» починається з пляжу міста Біляївки і пролягає по берегу річки Турунчук. Знайомий місцевим з дитинства маршрут став інформаційно насиченим. Він розповідає про цей затишний, прекрасний і біологічно різноманітний край та є  привабливим для біляївців і гостей міста. Справжньою прикрасою «Дністровії» стали дерев’яні арт-об’єкти, «Вартовий заплав», «Рибацьке щастя», «Лісовик і Мавка», які виконав місцевий скульптор Олександр Коваленко. На маршруті є 5 сучасних стендів. На них інформація доступна українською, англійською мовами та шрифтом Брайля для людей з вадами зору.

Еко-пізнавальні стежки для туристів та людей з особливими потребами розширюють можливості для пізнання природи, створюють незабутні враження та привертають уваги до проблем збереження довкілля.