Від початку роботи Фонд енергоефективності отримав близько 700 заявок від ОСББ на 5,4 млрд грн, з яких грантова частина складає близько 3,5 млрд грн. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час сьомого засідання Координаційної ради донорів Фонду енергоефективності.

«Кожен мільйон гривень гранту з державного бюджету та Мультидонорського трастового фонду додатково залучає ще 500 тисяч гривень від ОСББ. Переконаний, що Фонд енергоефективності здатен та повинен реалізувати передові та найскладніші проекти з комплексної термомодернізації будівель та забезпечити найвищі показники скорочення обсягів споживання енергоресурсів – на 40-50% і більше», – наголосив Олексій Чернишов.

З метою продуктивної реалізації програм Фонду енергоефективності та вирішення неузгодженостей щодо забезпечення енергоефективності будівель на законодавчому рівні Мінрегіон спільно з міжнародними партнерами, народними депутатами та експертами розробив законопроект «Про створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель».

«Цей проект закону передбачає низку змін до чинного законодавства. Зокрема, найбільш ґрунтовні мають бути внесені до законів України «Про енергетичну ефективність» та «Про Фонд енергоефективності. Наразі готується фінальна версія документа для подання на розгляд Уряду», – зазначив перший заступник Міністра Василь Лозинський.

Законопроект передбачає зміни, що спрямовані, зокрема, на:

- адаптацію механізму державної підтримки до потреб співвласників житлових будівель;

- створення можливості для поступової реалізації проектів глибокої термомодернізації (з впровадженням чітких критеріїв щодо результатів у частині показників енергетичної ефективності);

- введення системного підходу у формуванні та реалізації політики з підвищення енергоефективності будівель в Україні;

- широкомасштабне впровадження ефективних інструментів зі скорочення споживання енергії в громадських будівлях;
- створення джерела даних щодо кількості, характеристик та обсягів споживання будівель в Україні тощо.