Проєкт Закону №3613 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати за житлово-комунальні послуги» допоможе розв’язати проблеми погашення заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги (ЖКП). На цьому наголосила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська під час робочої наради з представниками Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, підприємств тепло-, водопостачання, Центру комунального сервісу та громадської спілки «Асоціація управителів житла».

Для погашення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги необхідно запровадити дієві практичні механізми. Тому одним із механізмів, що передбачає законопроєкт, є реструктуризація заборгованості на термін до 60 місяців. При цьому передбачається максимально персоніфікований підхід – залежно від суми боргу та рівня доходів громадян. Так, загальна сума поточних платежів та платежів на погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для громадян, що працюють, і 20% – для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги. Це практична допомога для населення у питаннях погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги».

Відтак, громадянам необхідно буде укласти договори з підприємствами-надавачами ЖКП про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги. Якщо у людини недостатньо доходів для погашення реструктуризованої заборгованості, термін дії договору може бути продовженим (до повного її погашення). При цьому споживачі мають право отримувати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів відповідно до чинного порядку.