Міністерство цифрової трансформації України запустило ЕкоСистему — портал, де ви знайдете всю актуальну інформацію про стан довкілля в Україні. Платформа для прозорої та зручної взаємодії держави, громади й бізнесу → https://bit.ly/34VFQPI.

На порталі будуть доступні 6 послуг: висновок про транскордонне перевезення відходів, ліцензія на відходи, лісорубний квиток, сертифікат походження деревини, декларація про відходи, дозвіл на водокористування.

Отримання одного дозвільного документа в екологічній сфері займає більше 4 300 годин очікування. А ще 6 тисяч грн витрат для підприємців. Однак завдяки цифровізації це зміниться. І зокрема, через відкриття даних — відкриваємо реєстри, щоб кожен мав доступ до екологічної інформації.

Зручно, швидко, без паперів можна отримати доступ до 35 реєстрів екологічної інформації. Загалом планується запустити 29 послуг та інтегрувати їх з порталом Дія. Наприклад, на порталі доступна Екологічна мапа, яка надає можливість громадянам надіслати звернення з геоприв’язкою та фотоматеріалами щодо виявлених місць стихійних сміттєзвалищ.

Окрім цього, будуть відкриті дані більше 60 реєстрів, що дасть можливість кожному українцю в режимі реального часу моніторити стан навколишнього середовища, зокрема якість води, повітря, кількість пестицидів, лісові пожежі.