П'ять міських рад та територіальних громад Вінницької області - Гнівань, Козятин, Северинівка, Хмільник та Ямпіль розпочали співпрацю з Фондом енергоефективності у межах програми енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”.

Ці наміри закріплені у відповідних меморандумах, що були підписані в онлайн-форматі 27 квітня між керівництвом Фонду енергоефективності та представниками громад. 

У Вінницькій області зареєстровано 2 062 багатоквартирних будинки, з них 1 047 ОСББ (станом на 2020 рік). Зокрема, у Козятині - 84 ОСББ, Гнівані - 12, Ямполі - 6, Хмільнику- 3.

Станом на 23 квітня з Вінниччини до Фонду надійшло 6 заявок ОСББ на участь у програмі “Енергодім”.

Під час заходу Юлія Головатюк-Унгуряну, директорка Фонду енергоефективності розповіла ОСББ Вінниччини про переваги програми “Енергодім” та презентувала завершені енергоефективні проекти за програмою.

Вона також підкреслила, що у минулому році Фондом було докладено багато зусиль, щоб спростити умови програми “Енергодім” та полегшити фінансове навантаження на ОСББ. 

На сьогоднішній день є потреба у допомозі муніципалітетів у реалізації комплексних проектів з енергомодернізації будинків. Тож, наявність місцевих програм співфінансування є необхідним кроком для ефективної реалізації програми “Енергодім”. Зі свого боку ми пропонуємо або аналіз існуючої місцевої програми або допомогу у розробці нової, що буде адаптована під програму “Енергодім”, - зазначила Юлія Головатюк-Унгуряну.

У свою чергу, представники громад висловили сподівання на поглиблення співпраці з Фондом та збільшення кількості ОСББ у житловому секторі та кількості енергоощадних будинків у регіоні.

Сергій Редчик, заступник міського голови Хмільницької міської територіальної громади розповів, що у місті Хмільник наразі діють дві програми підтримки ОСББ.

На даний момент наше місто затвердило дві програми підтримки ОСББ, по яким, зокрема, ми виділили 500 тис. грн на погашення відсотків та 1,5 млн грн на погашення тіла кредита у межах програми “Енергодім”. Тому сподіваємося на плідну співпрацю та підтримку Фонду”, - підкреслив Сергій Редчик.

Напрацювання у напрямку енергоефективності вже є, ми готові брати участь у співфінансуванні програм підтримки ОСББ. Наші голови ОСББ вже мають досвід кредитування у державних банках щодо реалізації енергоефективних заходів” - додала Тетяна Єрмолаєва, голова Козятинської громади.

Загалом, у регіоні затверджена обласна Програма енергозбереження для населення та ОСББ Вінницької області на 2020-2025 роки, однак кошти на ці заходи обласним бюджетом на поточний рік не передбачені.

Втім, подано бюджетний запит щодо включення видатків у сумі 7 млн грн  за Програмою при формуванні обласного бюджету на 2021 рік для компенсації 10-відсоткової ставки для ОСББ, які здійснюють заходи з енергоефективності у рамках програми «Енергодім». 

Актуальну інформацію про кількість та географію підписаних меморандумів про співпрацю, а також деталі про оновлені місцеві Програми підтримки ОСББ-учасників Програми «Енергодім» відслідковуйте на карті.

Детальніше про програму “Енергодім” можна дізнатися на сайті https://energodim.org/

 

Джерело:https://eefund.org.ua