Про це 19 квітня Голова ОДА Сергій Борзов говорив із директором з інвестицій Національної енергетичної компанії Укренерго Олегом Павленком. Зокрема, про інвестиційний проєкт за підтримки банку уряду Німеччини KfW.

«Для нашої області є програма «Підвищення енергоефективності в електропередачі (реконструкція трансформаторних підстанцій) - ІІ». Йдеться про заміну морально та фізично застарілого обладнанння. Нова система з глибинною автоматизацією підвищить надійність роботи енергосистеми та дозволить запобігти винекненню певних аварійних ситуацій. Після повноціннного впровадження нової системи передбачається експлуатація в автоматизованому режимі оператором з РДЦ Південно-Західного регіону НЕК Укренерго без присутності постійного оперативного та обслуговуючого персоналу», – повідомив Голова ОДА.

Як зазначив Сергій Борзов, бюджет частини проєкту для Вінницької області – це майже 400 млн грн. Фінансування за рахунок коштів KfW.

Обговорив керівник регіону із Олегом Павленком і нове будівництво на Дністровській ГАЕС – для забезпечення участі ГАЕС у режимах регулювання добового графіку навантаженння об’єднаної енергетичної системи України в складі чотирьох гідроагрегатів та підвищення надійності електропостачання Вінницького енерговузла.

«Звісно, я підтримую такі інвестпроєкти. Вони зроблять Вінниччину більш енергетично стабільною», – резюмував Сергій Борзов.

Для інформації: Укренерго у 2021 році планує інвестувати у розвиток мереж 7,128 млрд грн, з яких 5,43 млрд грн (76%) – у технічне переоснащення, реконструкцію електромереж і придбання обладнання та 1,698 млрд грн (24%) – у нове будівництво.Водночас, більше 75 % всіх інвестицій – кредитні кошти, залучені НЕК «Укренерго» від міжнародних фінансових інституцій, зокрема, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, банку уряду Німеччини KfW тощо. Решта – тарифні кошти та власні кошти компанії.

Зростання частки позикового фінансування є складовою Інвестиційної політики Укренерго. Кредити надаються на тривалі терміни (в середньому на 20 років) і під низькі відсотки (до 3%), чого не можуть запропонувати комерційні банки.