З 01.01.2020 відбулося виокремлення вартості послуги розподілу природного газу із загального кінцевого платежу за природний газ. При цьому здійснено перехід до замовленої потужності та змінено принцип визначення вартості оплати послуги розподілу природного газу.

Плата за послуги розподілу природного газу не є новим (додатковим) платежем, оскільки послуги розподілу природного газу сплачувались побутовими споживачами природного газу завжди у складі кінцевого платежу за природний газ.

На території Вінницької області Оператором газорозподільних мереж є, зокрема,  Акціонерне товариство «Вінницягаз», що має відповідну ліцензію та надає послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам

Газорозподільні мережі - це системи газопроводів високого, середнього та низького тиску, а також вуличні та газопроводи вводи. АТ «Вінницягаз» несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам регіону. Для цього організовано та забезпечено роботу аварійно-диспетчерської служби 104, щоденне обслуговування мереж, ремонт та модернізацію газопроводів, встановлення та повірку лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів тощо.

Для кожного оператора ГРМ тариф на розподіл (доставку) газу щорічно затверджує державний регулятор - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП).

Тариф на розподіл - це вартість гарантованої доставки кубічного метра газу до споживача. НКРЕКП розраховує цю величину для кожного оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості витрат на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (обсягу газу, доставленого до споживачів за рік).

Відповідно до Постанови НКРЕКП від 30.12.2020 №2765 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Вінницягаз» з 1 січня 2021 року підприємству встановлено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,68 грн. за 1 м куб. на місяць (без урахування ПДВ).

Послуга розподілу газу - це складний технологічний процес, який має свою собівартість, забезпечується спеціалізованими структурами та фахівцями. Саме завдяки роботі Операторів газорозподільних мереж досягається безпечне та безаварійне газопостачання кожного споживача.

Оператор ГРМ несе відповідальність за стабільну роботу закріпленої газової мережі, безаварійне та безперебійне газопостачання на території ліцензійної діяльності.