Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зустрівся з Головою Представництва Європейського інвестиційного банку Жаном-Еріком де Загоном та іншими представниками установи.

Сторони обговорили стан поточних проєктів та торкнулися нових напрямків майбутньої співпраці. Одним з них може стати покращення, реконструкція та капітальний ремонт мереж водопостачання в нашій країні.

Станом на сьогодні в Україні лише 30% сільських населених пунктів забезпечені централізованим питним водопостачанням. У дев’яти регіонах України по цей день використовується привізна питна вода, тому питання ремонту і реконструкції мереж водопостачання потребує негайного вирішення.

«Для розв’язання проблеми такого масштабу нам буде надзвичайно корисним досвід та ресурси партнерів з Європейського інвестиційного банку. На початковому етапі Мінрегіон виступить, як комунікатор між місцевою владою і Банком та, фактично, створить майданчик для подальшої роботи, яка в результаті покладе початок вирішення проблеми з постачанням питної води», – підкреслив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Разом є Європейським інвестиційним банком Мінрегіон реалізовує 3 проєкти загальною сумою фінансування 615,5 мільйона євро. Вони спрямовані на відновлення муніципальної інфраструктури та соціальної інфраструктури, зокрема тієї, що постраждала внаслідок конфлікту на Сході України:

  • «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»;
  • «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України»;
  • «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві.

Крім того, минулого року, розпочато ще 2 проєкти: «Енергоефективність громадських будівель в Україні» та «Програма з відновлення України», які зараз на стадії ратифікації.

 

Джерело:

https://www.minregion.gov.ua/press/news/minregion-ta-yeib-domovylys-poglybyty-spivpraczyu-shhodo-pokrashhennya-system-vodopostachannya-v-ukrayini/