З чого складається ціна на природний газ для потреб населення?

        

         З 1 серпня 2020 року роздрібна ціна на природний газ, зокрема для побутових споживачів, вільно встановлюється між постачальником та споживачем, тобто є договірною і складається: оптова ціна на газ (ціна на січень встановлена на основі ціни газу на європейських хабах за грудень) + вартість транспортування (136,57 грн за 1000 м3) + націнка постачальника (нефіксована та необмежена) + ПДВ.

 

Ціна на природний газ з 1 лютого 2021 року

 

         За дорученням Президента України Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 18 січня № 25 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», зокрема, в частині встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за м3  (на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року), що в середньому становить зниження ціни на 30%.

         Крім того, ті громадяни, які наразі мають річні контракти нижче за 6,99 грн/м3 залишаться з цінами, зазначеними в контрактах.  

 

Ціна за розподіл газу

З 1 лютого 2021 року ціна за розподіл газу складатиме не більше ніж 1,79 грн за м3 ( постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про обмеження максимального тарифу на розподіл газу)

 

Зазначені норми діятимуть до на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року

 

Чому є дві платіжки?

        

         З жовтня 2019 року здійснено відокремлення оплати за природний газ, тому споживачі отримують дві платіжки:

         1- на оплату постачання природного газу
         2- на розподіл природного газу

         Споживачі завжди платили за доставку газу: це було враховано в ціні на природний газ.

      Плата за обслуговування мереж - це не плата за користування. Це плата за те, щоб газ завжди був підведений, завжди був під тиском, працювала аварійна служба і техніка. Така плата розділена рівними частинами на 12 місяців, щоб споживач отримував менше навантаження в опалювальний період.