Наразі підприємства теплопостачання закуповують природний газ для виробництва теплової енергії тільки у НАК «Нафтогаз України». Проте вже з 1 травня наступного року, згідно Меморандуму з МВФ, теплопостачальники мають працювати з постачальниками природного газу виключно на ринкових умовах. Мінрегіон розпочав підготовку підприємств галузі до переходу.

Важливо, що згідно з українським законодавством, якщо теплопостачальник (підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) має борги перед постачальником газу, то він не може його змінити. Наразі борги підприємств ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України» сягають 35 млрд грн. До речі, майже таку ж суму складає загальний обсяг спожитого газу усіма підприємствами ТКЕ у минулому році. При цьому підприємства ТКЕ споживають 25% усіх поставок НАК «Нафтогаз України». Отже, зрозуміло, що процес переходу на ринкові умови не може пройти без проблем.

«Ринок природного газу – це нові виклики для підприємств теплопостачання. Маючи сьогодні низку невирішених питань, перехід на ринкові умови постачання газу може негативно позначитися на підприємствах галузі. Тому готуватися до цього потрібно вже сьогодні», – зазначила Наталія Хоцянівська.

У зв’язку з цим Мінрегіон ініціює створення Робочої групи з опрацювання питань функціонування підприємств теплоенергетики в умовах дії ринку природного газу. Перша з них відбулась на минулому тижні і була присвячена економічним питанням.

Зокрема, йшлося про те, що можливим варіантом вирішення проблем може стати реструктуризація боргів постачальників перед НАК «Нафтогаз України» на термін 5 років під гарантії місцевої влади. Такий варіант Мінрегіон вже опрацював і запропонував у відповідному законопроєкті.

Наступне засідання Робочої групи відбудеться 3 грудня.

Нагадаємо, в опалювальному періоді 2019/20 років підприємства ТКЕ закуповують природний газ для виробництва теплової енергії у НАК «Нафтогаз України». Цей процес відбувається згідно Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу та має бути скасований 1 травня 2021 року.

 

Джерело: https://www.minregion.gov.ua/press/news/minregion-gotuye-pidpryyemstva-teplopostachannya-do-roboty-v-rynkovyh-umovah/