За оперативними даними, станом на 01 квітня 2021 року, в області на первинних обліках служб у справах дітей районних державних адміністрацій та міських рад міст обласного значення знаходиться 2234 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них 1574 дитини перебуває під опікою, піклуванням громадян, 523 – в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 96 – в інтернатних закладах всіх форм підпорядкування, 20 – навчаються в вищих навчальних закладах, професійно-технічних училищах різних рівнів акредитації, 21 – в тимчасових формах влаштування (9 - в сім’ях родичів, знайомих, 9 - центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, 2 – лікувальний заклад, інше -1).

В регіоні функціонує 60 дитячих будинків сімейного типу, в яких проживають 406 вихованців та 128 прийомних сімей (248 вихованців).

З початку року в області під опіку, піклування громадян влаштовано 32 дитини та до альтернативних форм сімейного виховання - 2 дитини та 5 дітей усиновлені.

Загалом, станом на 01 квітня 2021 року, в області 93,9 відсотка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплено сімейними формами виховання.

У І кварталі 2021 року статусу дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, набули 46 дітей, з них: 29 влаштовані під опіку, піклування, 8 - тимчасово в сім’ї родичів, знайомих, 5 дітей набули статусу перебуваючи в закладах інституційного догляду, 1 – навчається в професійно-технічному училищі, 2 - перебувають в центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, 1 – вже досягнула повноліття.

Службою у справах дітей обласної державної адміністрації здійснюється постійний моніторинг показників влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання.