Сьогодні, 10 квітня, у приміщенні облдержадміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ігоря Івасюка відбулась нарада з питань деінституалізації інтернатних закладів,  у якій взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та члени робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

На початку засідання Ігор Івасюк звернув увагу присутніх на актуальності та важливості роботи у зазначеному напрямку. Зокрема, він зазначив, що на рівні держави робота вже розпочата. Так, прийнято «Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 рр.» від 9 серпня 2017 р. та План реалізації її першого етапу, яким передбачено створення ринку послуг, 50% яких надаватимуть професійні громадські організації. Крім цього, відповідно до вказаної Національної стратегії у 2026 році перебування дітей в інституціях має бути меншим, ніж 0,5%. Натомість, діти, які з різних причин залишаться в інститутуціях, а не в сім’ях, житимуть у невеликих установах в умовах, максимально наближених до сімейних (до 15 осіб в одному закладі). На сьогодні вже створено Національний офіс з реформи деінституалізації при Уповноваженому Президента України з прав дитини. Координатором цієї реформи виступає Міністерство соціальної політики.

За словами голови міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей  Ігоря Івасюка, протягом грудня 2017 р. – березня 2018 р. було організовано збір інформації з питань про становище дітей у районах, містах, об’єднаних територіальних громадах, а також проведено інвентаризацію освітніх, медичних, реабілітаційних послуг, які надаються дітям та сім’ям з дітьми. Наразі триває моніторинг закладів інституційного догляду та виховання дітей.

Під час наради також обговорено питання щодо чіткого визначення функцій керівників об’єднаних територіальних громад стосовно реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош зазначила: «Основне завдання реформи де інституалізації – налагодження комунікації та інформаційна політика. Першочерговим завданням є розвиток послуг для дітей у громадах, згодом –повернення дітей до сімей тощо». За словами Тетяни Дорош, на сьогодні триває розробка положення стосовно створення малих групових будинків у кожній з областей. На даний час, на обліку в службах у справах дітей Вінницької області перебуває 127 дітей (дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування).

Також керівниками структурних підрозділів та представниками робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей обговорено найбільш важливі аспекти проведення реформи. Зокрема,  про необхідність підготовки вузькопрофільних спеціалістів (корекційних педагогів, реабілітологів, психологів, логопедів), а також подальшого вивчення потреб сімей, діти яких перебувають у закладах інтернатного типу. У свою чергу, заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА, заступник голови робочої групи Володимир Буняк надав інформацію щодо інтернатних закладів системи освіти і також порушив питання щодо розвитку інклюзивно-ресурсних центрів. Начальником відділу позашкільної освіти, виховання та шкіл-інтернатів Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяною Лісогурською відзначено, що провідною функцією інклюзивно-ресурсних центрів є комплексне обстеження дітей від 2-х до 18 років з наданням певних рекомендацій батькам для подальшого користування освітніми послугами.

За результатами наради досягнуто домовленості про розробку та затвердження регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Вінницькій області.