В колегії прийняли участь постійні члени колегії – представники структур, дотичних до захисту прав дітей, начальники служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення, представники об’єднаних територіальних громад,  керівники Вінницького та Жмеринського обласних центрів соціальної реабілітації дітей.

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Дорош Тетяни, виступи членів колегії, колегія відмічає, що протягом 2017 року діяльність служб у справах дітей була спрямована на реалізацію державної політики з питань усиновлення, опіки/піклування, координацію зусиль для забезпечення безпечного середовища для розвитку та виховання дітей, створення умов для повноцінного розвитку дітей, удосконалення механізмів щодо соціально-правового захисту дітей, активізацію роботи з питань розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту житлових та майнових прав дітей та осіб з їх числа, ефективну діяльність закладів соціального захисту дітей – Вінницького та Жмеринського центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

З метою зміцнення системи захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виконання Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, координації діяльності служб у справах дітей області з питань попередження соціального сирітства в умовах децентралізації влади, колегія служби у справах дітей прийняла рішення, яким окреслено завдання служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення на  2018 рік.

 

Для довідки:

В області проживає менш ніж 0,84 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від загальної кількості дитячого населення. Станом на 01.01.2018 року це складає 2447 статусних дітей. Пріоритетним завданням служб у справах дітей є влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, особливо  усиновлення їх громадянами України. Постійно здійснюється  робота щодо підбору осіб, які бажають усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування.

Протягом 2017 року  усиновлено 54 дитини, з них: 50 – громадянами України, 4 – іноземцями. Сформована база потенційних кандидатів в усиновителі, яка налічує 52 сім’ї та особи. З них  1 сім’я бажають усиновити дитину до року,  16 сімей –  дитину до 3 років,  33 сім’ї  – дитину до 10 років, 2 сім’ї  –дитину старше 10 років.

Станом на 01.01.2018 р. кількість дітей під опікою та піклуванням становить 1715 дітей (70 % від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).

В області постійно розширюється мережа альтернативних сімейних форм виховання - прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Сьогодні   634 дитини та осіб з їх числа,   виховуються в 56 дитячих будинках сімейного типу та 140 прийомних сім’ях. Протягом 2017 року створено 4 дитячих будинків сімейного типу та 8 прийомних  сімей. Влаштовано і довлаштовано  до вже існуючих прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу -  67 дітей. Відповідними службами проводиться постійний моніторинг щодо забезпечення належних житлово-побутових умов функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

В області вживаються заходи щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання, у тому числі повернення їх до сімейних форм виховання після влаштування до державних закладів .

Окрім того служби у справах дітей області здійснюють контроль за дотриманням законодавства України щодо  захисту прав 18 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які переміщені з тимчасово окупованої території або з районів проведення антитерористичної операції.

В усіх районних та міських комунальних засобах масової інформації періодично публікуються статті щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, працівники служб беруть участь у виступах по радіо, телебаченні – всього таких виступів та публікацій протягом 2017 року відбулось більше 520.

Особлива увага службами у  справах дітей області приділяється захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 № 877 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації» (далі - субвенція) проводилася відповідна координаційна робота щодо визначення напрямів та об’єктів, на які буде спрямовано зазначену субвенцію.Відповідно до розподілу збільшеного обсягу субвенції з державного бюджету між обласними бюджетами у 2017 році в загальному обсязі 277 726,7 тис. гривень на Вінницьку область виділено 7 904,9 тис. гривень.

Кошти в повному обсязі перераховано з обласного бюджету до районних бюджетів та бюджетів міст обласного значення. Придбано 12 об’єктів для надання соціального житла дітям-сиротам, дітям позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа, в м. Вінниця, м. Жмеринка, м. Могилів-Подільський, в Бершадському та Погребищенському районах, в тому числі, 1 будинку для функціонування дитячого будинку сімейного типу в Погребищенському районі.

Службами у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення ведеться облік нерухомого майна дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Місцевими органами виконавчої влади вживаються заходи щодо приведення житла, яке належить таким дітям на праві власності, в придатний для проживання стан.

З метою попередження випадків залишення дітей в умовах, небезпечних для їх здоров’я та життя, зокрема виявлення бездоглядних та безпритульних дітей, службами у справах дітей районних держадміністрацій та виконкомів міських рад міст обласного значення із залученням органів та структур, дотичних до питань захисту прав дитинства, протягом 2017 року проведено  1259 профілактичних заходів «Діти вулиці», «Вокзал», «Неблагополучна сім’я», тощо. Під час проведення профілактичних заходів виявлено 321 дитину, 47 дітей було вилучено, з них 3 дитини повернуто в сім’ю, 27 дітей влаштовано у Вінницький та Жмеринський обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей, 16  дітей – в заклади охорони здоров’я, 1 дитину повернуто до навчальних закладів. Також під час профілактичних заходів здійснено обстеження умов проживання та виховання дітей у 2128 сім’ях, попереджено 956 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 250 батьків.

З метою профілактики соціального сирітства протягом 2017 року службами у справах дітей районних держадміністрацій, виконкомів міських рад міст обласного значення здійснювались заходи соціального захисту  щодо 1233 дітей, які перебували у складних життєвих обставинах, з 580 сімей. При цьому взято на облік за цей період  475 дітей, знято з обліку 536 дітей, в тому числі 86% в зв’язку з припиненням підстав узяття дитини на облік.