За значний внесок в розвиток національного усиновлення, активну громадянську позицію, створення сприятливих умов для всебічного розвитку дитини та з нагоди Дня  усиновлення 10  сімей-усиновителів нагороджено подяками обласної державної  адміністрації та обласної Ради, а також  цінними  подарунками. На форум запрошено делегації з усіх районів та міст області, сім’ї усиновлювачів, опікунів (піклувальників), прийомні батьки, батьки-вихователі, керівники обласних управлінь, дотичних до охорони дитинства, студенти - майбутні педагоги та соціальні працівники.

      День усиновлення в Україні щороку відзначається 30 вересня, в день християнського свята Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.

      Керівництво держави займає активну і виважену позицію щодо усиновлення дітей, послідовна політика у сфері усиновлення спрямовується на розвиток і підтримку національного усиновлення та інших форм сімейного виховання.

     На первинному обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення перебуває 2469 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них в сімейні форми виховання влаштовано 2295 дітей, які перебувають під опікою, піклуванням громадян, в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, що складає майже 93%. Це на 2% більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

     140 дітей даної категорії продовжують виховуватися в інтернатних закладах всіх форм підпорядкування, решта навчається в вищих навчальних закладах, професійно-технічних училищах різних рівнів акредитації.

     В області станом на 01.09.2017 року функціонує 56 дитячих будинків сімейного типу та 146 прийомних сімей, в яких на вихованні перебуває 630 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

     В області в 2017 році усиновлено 42 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування (41 - громадянами України), що вдвічі більше ніж за відповідний період минулого року. Намітилась позитивна тенденція щодо усиновлення національним усиновителем дітей родинними групами. З початку 2017 року 3 українські родини усиновили по 2 дитини, 2 сім’ї усиновили одразу 2 родинні групи по 3 дитини.

    У 2017 році в області скасувань усиновлення немає. 

    На регіональному обліку дітей, які можуть бути усиновленими, перебуває 637 дітей, 506 з яких уже влаштовані в сімейні форми виховання.

    Загалом в області проживає 729 усиновлених дітей, що на 29 дітей більше, ніж у минулому році. З них: 164 - були усиновлені у віці менше 3-х років, 565 – більше 3 років.